Belgisk domstol pålegger staten å oppheve koronarestriksjoner

0
Lockdown i Brussel. Foto: Shutterstock

En domstol i Brussel sier staten vil bli ilagt dagsbøter dersom ikke landets koronatiltak, som er innført i strid med grunnloven, oppheves innen 30 dager.

Det er TV2 som melder dette. Kanalen skriver videre:

Kjennelsen kommer etter at Menneskerettsforbundet (LMH) gikk til retten og beskyldte myndighetene for å ha fratatt folket rettigheter «i strid med konstitusjonelle og/eller juridiske regler som krever at de opptrer på en bestemt måte», skriver avisen La Libre.

Får å unngå dagsbøter på 5.000 euro må regjeringen, ved innenriksministeren, «ta alle nødvendige skritt for å få slutt på en ulovlig tilstand som følge av tiltak som begrenser grunnlovsfestede rettigheter og friheter», konkluderer retten.

Det vises konkret til dekreter fra regjeringen fra 28. oktober i for og senere. Tiltak nedfelt i disse dekretene må fjernes innen 30 dager.

– Vi er glade for denne avgjørelsen. Dette er en viktig dag for rettssikkerheten og demokratiet, sier advokatene Audrey Lackner og Audrey Despontin, som representerer LMH.

De sier loven som dekretet er basert på ikke er laget for å håndtere en pandemi eller langvarige tiltak.

Kanalen FranceSoir har intervjuet de to advokatene og skriver:

For belgierne er dette utvilsomt en viktig seier, for som franskmennene og andre nasjoner er de nå underlagt tiltak som dreper friheten. Men man må være klar over at dommen kan ankes. Det var riktignok ikke på kvinnedagen, men to kvinnelige advokater og en dommer sto sentralt.

I Belgia har det vært flere demonstrasjoner mot lockdownpolitikken til tross for at politiet har gjort alt de har kunnet for å hindre det. Noen av dem har vært organisert av organisasjonen viruswaanzin.be, altså «virusgalskap«, som også har en avlegger i Nederland.

Forrige artikkelFrankrikes rolle og ansvar i massakren av tutsiene, Rwanda 1994
Neste artikkelSelvmord blant unge kvinner i Danmark mye flere enn på lenge