USA og Israel truer med krig mot Iran

0
Israels forsvarsminister Benny Gantz. Shutterstock

Den amerikanske militærbasen Ayn al Asad i Irak ble angrepet med 10 raketter 3. mars 2021, og USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa i et intervju med ABC News at USA fortsatt gransker hvem som sto bak angrepet, men at «øynene er på Iran». Han fortsatte med å si at hvis USA velger å svare på angrepet, vil det skje når og hvor USA sjøl bestemmer. Dette oppfattes som en trussel om å angripe Iran.

Angrepet på militærbasen kom etter at Joe Biden hadde beordret et angrep på Iran-støttede militære i Syria på grensa mot Irak. USAs og andre alliertes tropper oppholder seg ulovlig i Irak etter at både parlamentet og regjeringa i landet har krevd at de skal trekke seg ut. USA kan med andre ord ikke påberope seg noe legitimt grunnlag for en militæraksjon. Men det har som kjent aldri hindret USA fra å gå til krig.

US Central Command sendte 7. mars ut ei melding om at et par B-52H “Stratofortresses” strategiske bombefly var sendt på patrulje i Midtøsten.

Bilder av B52-flyene som ble sendt ut med meldinga fra USCENTCOM

USAs trusler mot Iran er tydelige, sjøl om Lloyd Austin ikke sa det i fullt så klare ord. Det gjorde derimot Israels forsvarsminister Benny Gantz som sa til Fox News at det israelske militære oppdaterer sine planer for å angripe de kjernefysiske anleggene til Iran, og er klar til sjøl å angripe dem. Gantz ga til og med journalisten fra Fox News et kart over de stedene i Iran Israel planlegger å angripe.

«Vi vil jevne Tel Aviv og Haifa med jorda»

Irans forsvarsminister Amir Hatami svarte på intervjuet med Gantz at dersom Israel skulle angripe Iran «utfra desperasjon» ville Iran på sin side ikke nøle med å «jevne Tel Aviv og Haifa med jorda».

Det er ikke første gang Israel og Iran har utvekslet gjensidige trusler, men den israelske militærledelsen må være klar over at Iran står i en mye sterkere militær posisjon enn tidligere og bør slå fra seg alle tanker om at Israel kan angripe Iran uten at det får alvorlige konsekvenser for Israel sjøl.

Situasjonen er med andre ord ustabil og farlig. Et angrep på Iran vil kunne utløse en katastrofe i hele Midtøsten.

Iran på sin side forsøker å få gjenopplivet atomavtalen Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) fra 2015 og Irans president Hassan Rouhani møtte en delegasjon fra Irland for å understreke dette. Irland er ikke part i avtalen, men har for tida sete i Sikkerhetsrådet og kan derfor føre budskapet videre til FN og stormaktenes delegasjoner.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.