Nå kommer vannsjokket

4
Rapporten fra Norconsult og Sintef varsler enorme investeringsbehov i norsk vann og avløp.

Strømkunder har fått sjokk av høye strømregninger. Det neste sjokket blir prisene på vann og avløp. – Kundene må belage seg på dobling av gebyrene.

Norconsult og Sintef som har utarbeidet en rapport for bransjeorganisasjonen Norsk Vann, og den viser altså at norske husholdninger kan få fra to- til tredoblet vann- og avløpsregning grunnet oppgraderingsbehovet på vann- og avløpsnettet.

Aller størst er gebyrøkningen ventet å bli i distriktene, skriver NRK.

Det kommunale vann- og avløpsnettet trenger oppgraderinger for 332 milliarder de neste 20 årene, viser en ny rapport fra Norconsult og Sintef, som er lagd for Norsk Vann. Beløpet tilsvarer en femtedel av statsbudsjettet for 2021.

– Situasjonen er alvorlig og gebyrøkningen kan komme snart, sier administrerende direktør i Norsk Vann, Thomas Breen.

Det kommunale vann- og avløpsnettet betales i sin helhet av innbyggerne som bruker det.

Det betyr at jo større oppgraderingsbehovet er, og jo færre som deler på regningen, desto dyrere blir det for innbyggerne. Aller størst prosentvis økning venter de i Nordland (206%), Troms og Finnmark (164%) og Møre og Romsdal (164 %).

Regjeringa har ingen planer om å åpne statskassa eller Oljefondet for å gjøre denne typen investeringer i infrastruktur. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier:

– På et overordnet nivå, så støtter vi opp om det arbeidet som blir gjort for å få frem ny kunnskap. Men det er klart at selve investeringene, vedlikeholdet og arbeidet som skal gjøres på bakken, det er det kommunene som har ansvaret for.

Og det kan naturligvis ikke falle politikerne inn å bruke Oljefondet til kritisk infrastruktur i Norge. For fondet skal brukes til spekulasjon i det globale aksjemarkedet. I 2019 hadde Oljefondet investert 300 milliarder kroner i Apple, Microsoft og Alphabet (Google) til sammen. Det er nemlig mye viktigere for fondet å stille risikokapital for internasjonal storfinans enn å sørge for gode tjenester for norske innbyggere. Her er de største investeringene til Oljefondet i USA:

NameMarket Value(NOK)
Apple Inc116 966 917 186
Microsoft Corp104 639 624 447
Alphabet Inc77 830 749 756
Nestle SA71 685 746 023
Amazon.com Inc68 631 095 804
Roche Holding AG55 297 070 726
Royal Dutch Shell PLC52 193 116 612
Alibaba Group Holding Ltd51 992 383 338
Facebook Inc46 241 441 892

For rikfolk betyr ikke slike avgifter stort, men for arbeidsfolk, vanlige folk, som sliter med å få endene til å møtes, vil det ramme hardt og tungt. Og det er jo de som er unge voksne i dag som vil få dette sjokket på toppen av de andre sjokkene. Det er heller ikke usannsynlig at dette investeringsbehovet vil bli brukt som brekkstang for privatisering, og da står internasjonal storfinans klare til å sikre seg enda en del av det norske arvesølvet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Flabb1 Flabb1 says:

  Vi vet jo hvordan regjeringen “arbeider”, så det er nok mest mulig privatisering som ligger bak den passive holdningen til staten. Dette er en del av FNs Agenda 2030.

  Regjeringen uttaler selv følgende på sine nettsider: “2030-agendaen med bærekraftsmålene utgjør den politiske overbygningen for regjeringens arbeid nasjonalt og internasjonalt.” Mange av regjeringsmedlemmene er også så ivrige med å tjene FN at de viser seg offentlig med runde, fargerike pins.

  I tilfelle det var noen tvil. Får bare legge til at “bærekraft” er bare et fint ord for globalisering via elitens klima- og coronapolitikk.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  GHB var en av “arkitektene” bak bærekraftindustrien.

 3. Avatar for smurfen52 smurfen52 says:

  Bærekraft er bare et Orwelisk nyord for folkemord.

  Når Gro H B snakker så fint om en global bærekraftig verden så mener hun en verden med 500 millioner der hun og vennene har drept 7.3 milliarder mennesker.
  Det fikser vaksinen.

 4. Solberg ba Sintef utrede en organisering for vannforsyningen som det er med strømmen. At vannverket deles i to, med et selskap for renseanlegg og ett for levering av vann. Høyre og andre borgerlige vil privatisere drikkevannet, det skulle ikke komme som en overraskelse, og i EU er privatiseringen kommet langt, det må ledelsen i AP vite, og når AP vil inn i EU, blir eventuelle protester fra AP ikke troverdige. Kilde.

  Den antatte kostnadsberegningen på 332 milliarder for å oppgradere vann og avløpsnettet er ingenting sammenlignet med oljefondets verdi på over 10 000 milliarder kroner. Vannforsyningen er noe av det mest sentrale i infrastrukturen, så når Norge har over 10 000 milliarder “på bok”, i oljefondet, skal det ikke være noe som helst diskusjon om saken. De 332 milliardene skal tas rett fra oljefondet, uten at norske husholdninger skal få en krone høyere gebyrer på vann-regningen. Drikkevann er et eksistensielt fellesgode.

  Men globalisten Solberg og de andre borgerlige politikerne tjener den globale storkapitalen, og de vil ha eierskap til alle lands aktiva, og drikkevann og dyrkbar jord er på toppen av listen sammen med energi. Og de vil privatisere alle sosiale rettigheter som skole, utdanning, helsevesen og sosialt sikkerhetsnett. Folket (staten) skal ikke eie noen ting, alt skal eies av global storkapital i NWO.

  Den eneste motgiften til dette er at folk stiller seg bak en sterk nasjonalstat som har full selvråderett og suverenitet over oljen, naturgassen, vannkraften, fiskerisonene, drikkevannet, matjorden og infrastruktur og sier nei til EØS/EU, TTIP, ISDS og andre avtaler som storkapitalen har utformet.

  https://www.youtube.com/watch?v=qdF2nLWZZag
  En skremmende video som viser den globale storkapitalens hensikter (12.18min).

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere