Forstå det den som kan (eller «vil»)

99

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat, lektor, translatør.

Folkehelseinstituttet (FHI) stanset sine sesonginfluensaukerapporter etter publiseringen av utgaven for uke 49/2020 og opplyste i denne at ny rapport ville komme 7.1.2021. Vanligvis kommer hvert år slike rapporter hver uke fra og med uke 40 det ene året til og med uke 20 det påfølgende. Årsaken til at det ikke kom rapporter for ukene 50, 51, 52 for 2020, begrunnet FHI med at det var lav influensaaktivitet.

I dag, 7.1.2021, kom ukerapport for uke 53/2020. FHI varsler der at på grunn av den samme lave aktiviteten, ville ukerapportene fremover komme annenhver uke – neste gang 21.1.2021.

Jeg synes FHI istedenfor Å LA VÆRE å komme med rapporter, heller burde ha KOMMET MED TO-TRE RAPPORTER HVER UKE om dette merkelige unntaket fra det som i mange år har vært den normale utviklingen av sesonginfluensaen! Hvorvidt FHIs informasjonsmedarbeidere mangler fantasi og/eller nysgjerrighet eller ønsker å tilsløre noe, tør jeg ikke ha noen formening om – i alle fall ikke foreløpig.

Jeg har sett på ukerapport 53/2020 og laget en enkel illustrasjon, merket med «A» og «B». Det mest iøynefallende og viktige der er grafen i B og den svarte kurven med punkter. Den viser utviklingen av sesonginfluensaen for sesongen 2020/2021, og det er fra og med uke 40 kun registrert tre (ja, 3) smittetilfeller (se brødteksten i A)!! Tidligere sesonger siden 2015 vises også, og her ser man klart at andelene er på betydelig høyere nivåer.

Tanken som har opptatt – ja, delvis plaget – meg i flere uker, og som jeg har omfavnet, for så raskt etterpå å betvile/avvise, for så igjen å omfavne/betvile/avvise, omfavne/betvile/avvise, er at den pågående covid-19-smittebølge nummer 2 som myndigheter og hovedstrømsmedier stadig påstår pågår, muligens ikke er noe annet enn en vanlig sesonginfluensa. Jeg har derfor tatt for meg de prosentvise andelstallene for covid-19-registrerte tilfeller fra og med uke 40/20 til og med uke 49/20 (det finnes ikke tall etter dette per skrivende stund). Jeg har som vedlagt, repetert grafen i illustrasjon B i en ny illustrasjon merket «C» og lagt inn i den som en rød kurve med punkter disse prosentvise andelstallene for covid-19-registrerte tilfeller og tydelig med en rød, brukket pil vist hvilken kurve jeg mener.

Man kan jo fritt forstå hva man vil, men det er en viss likhet med de øvrige kurvene i illustrasjon B og C. Og det er ingen av kurvene i illustrasjon B og C som er helt like verken når det gjelder utvikling eller tidsfastsettelse. Det kan hende at sesonginfluensasesongen 2020-21 begynte på et relativt høyt nivå i uke 40/20 – eller dro med seg tidligere tall – og utviklet seg på samme vis som de fleste, tidligere sesonginfluensaer og kanskje kommer til å avslutte tidligere enn de foregående sesongene. Jeg viser til at FHI av en eller annen grunn «mot normalt» fant å avslutte sesonginfluensarapportene for 2019-20 allerede i uke 13-14 i 2020 og ikke «som normalt» å avslutte den per utgangen av uke 20/2020. Se her min artikkel i min Facebook-scrapbook – terjepåfacebook (terje-sorensen.no) – side 88.

Jeg nevner ellers at det gjennomsnittlig dør 900 under hver sesonginfluensaperiode. Fra oppstarten av uke 40/2020 frem til i dag er det dødd 119 personer av covid-19 i Norge. Det er 101 dager. Om vi ekstrapolerer dette tallet frem til utgangen av uke 20/2021 – 23.5.2021, det er 237 dager – får vi (199/100×237) 467 døde. Med andre ord, er det «god plass» til ytterligere døde!

[henvisninger og tall er kontrollert og à jour 7.1.2021, kl. 18.15]

Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. – Red.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Ikke til å undres over at norske myndigheter har ‘‘høy tiltro’’ i et ‘flertall’ av befolkningen . . . .

  cogdis

 2. Avatar for aford aford says:

  Nå synes jeg ikke du skal være så kritisk og slem og ironisk. Dette er for en gangs skyld faktisk en gjensidig tiltro, i det minste. Det gjelder å se på de positive sidene ved ting. Ok, det heter jo at man knapt har noen ordentlig nytte av tjenerskapet før man har hatt dem i minst tre generasjoner, og det er nok blitt mer enn litt fler enn det nå, greit nok. Men jeg tror fullt og fast og lojalt at myndighetene mener alvor med det hvis de sier at de nå virkelig har en sterk og bedre begrunnet tro på at de endelig skal få litt nytte av den tungnemme befolkningen sin.
  Men min hypotese er at dette kan være fordi befolkningen er mørnet og knadd så bra over tid nå, at f.eks. sånt som kognitiv dissonans, med de ofte kontraproduktive bieffektene motstrategiene medfører, faktisk er et ferdig bekjempet problem, et tilbakelagt stadium. Når jeg observerer vanlige, typisk tillitsfulle medlemmer av befolkningen i ufri dressur i disse dager, er det lite som tyder på at mange sliter med dissonansen. Den informasjonen som kunne bestride den inndoktrinerte sannhet kommer liksom ikke frem i det hele tatt dit den må for å kunne skape noe problem.

  Jeg tror kognitiv dissonans i en befolkning er et tegn på at PR-avdelingen enda har et stykke vei å gå, men de har kasta på med køl nå. Tatt et skippertak. Have faith!

  3d map elephant III

 3. Når man snakker med folk og nevner at det er 0 tilfeller av influensa i år så sier de alle at det må skyldes tiltakene, når man så spør om hvorfor ikke tiltakene virker på Covid da så blir det stille i fjøset.

  Verden vil bedras.

  img (2)

  20210104_092940

 4. Tell us about it liksom . . .

  (Personlig får jeg ‘etterskjelv’ [les: frysninger] hver gang jeg maner frem bildet av hu kjærringa som kom i motgående kjørefelt for noen dager siden; Lita var hu, og hu satt å kikket relativt stivt - rett frem over kanten på dashbordet, med et tilsynelatende krampaktig grep om rattet, iført solid vinterparkas m/stor pelskrage (muligens fejk) - med ‘munnbleien’ godt dratt opp over fjeset - alene i bilen . . . . )

  For å si det med en viss Herr Sand: Jau, du ska sjå de’ bli likar i mårra . . .

  olaf_sand-600x400

 5. Serriøst???

  Ordtaket ‘‘Verden vil bedras’’ er nok slett ikke grepet ut fra blåe lufta nei . . . .

 6. Gærna og sauene....

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Jepp. Hadde de innført portforbud hadde vi sluppet slike grusomme tall.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

91 flere kommentarer

Deltakere