Nye norske styrker til «verdens farligste oppdrag»

0
En kontingent med norske soldater står klare til å reise til Mali. Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum

En ny kontingent norske soldater er sendt på oppdrag til Mali. De dro 10. desember, skriver Forsvarets forum.

– Det er en stor bredde i den gjengen som drar nedover. Det er alt fra erfarne flygere til relativt nyverva soldater, altså soldater som har tidligere førstegangstjeneste og er nå ansatt på kontrakt. Styrkebidraget vårt består av transportflyet, men kanskje like viktig er at vi har med oss et vakt- og sikringslag, som utgjør den største andelen personell. Også har vi med oss et lite sykehus, sier Hans Jørgen Nordskog, styrkesjef for de norske soldatene.

FN-oppdraget der nede omtales ofte som verdens farligste FN-oppdrag. Men nå er det viktig å huske at Mali er et enorm stort land, og sikkerhetssituasjonen er veldig forskjellig fra nord til sør. Vi skal være i sør, hvor det er relativt god kontroll på sikkerhetssituasjonen, mens i nord så har opprørsstyrker og terroristorganisasjoner mye større handlingsrom, sier Nordskog.

Det går fram av reportasjen at sjøl om de norske soldatene er øremerket for oppdrag i Mali, kan de også bli sendt til andre land.

AfricaNews skriver at Storbritannia på samme tid har sendt 300 soldater til Mali. Det er nå totalt 14.000 soldater i FN-operasjonen MINUSMA, som også de norske soldatene deltar i.

Terror og jihadister

Islamistiske jihadister har gjennomført flere terroraksjoner i Mali og de får våpen inn fra Libya, takket være det sammenbruddet i den libyske staten som Norge og Vesten sørget for der gjennom krigen i 2011.

Kilde: The Guardian

En av de jihadistiske gruppene er den salafistiske terrorgruppa Al-Mourabitoun har tatt på seg ansvaret for aksjonen. Denne gruppa ledes av Mokhtar Belmokhtar, som er samme mann som sto bak terrorangrepet i In Amenas i Algerie 16. januar 2013 da også ansatte i Statoil ble rammet. Gruppa har forbindelser til al-Qaida og IS, og det er de samme kreftene som står bak dem.

Men innerst inne er dette en kamp om Afrikas ressurser. Det er foreløpig ikke påvist olje i Mali, men landet er rikt på andre ressurser, slik som gull (3. størst i Afrika), bauxitt, jernmalm, fosfat (et mineral som det snart blir knapphet på). Mali er dobbelt så stort som Frankrike.

Les mer om Mali på steigan.no her.

I august 2020 var det et militærkupp i Mali som avstatte president Ibrahim Buobacar Keita. De militære har sagt at de vil bruke tre år på å gjenopprette sivilt styre, skriver Toney F. Mendy i EyeGambia. Det er Frankrike som leder den utenlandske militære operasjonen i Mali, og afrikanske kritikere sier at landet bare fortsetter sin politikk fra den gangen hele Vest-Afrika var franske kolonier.

I virkeligheten opptrer norske soldater som del av en ny form for Fremmedlegion i Mali, som er der for å sikre Frankrikes og andre lands koloniinteresser. Jihadistene er et hendig påskudd.

Les også Terje Alnes: Skal vi krige i Mali?

Forrige artikkelStorbritannia har øst ut milliarder av pund i koronaprosjekter drevet av partivenner
Neste artikkelEr krigen i Etiopia over, eller blir det en langvarig geriljakrig?