Japan i felles marineøvelse med USA og Frankrike

0
Japanske soldater marsjerer i Wuhan i 1938

Vekker svært dårlige minner i Kina.

Av Knut Lindtner.

For de som ikke vet det ligger både USA og Frankrike på andre siden av kloden i forhold til Kina. Begge disse landene ligger altså langt borte og hva har de egentlig med Kina å gjøre? I praksis ingenting. Likevel ligger de utenfor Kinas kyst med krigsskip og holder øvelser.

Japan har med Kina å gjøre – historisk som okkupant. I nyere tid har det foregått i to omganger:

Første kinesisk–japanske krig pågikk i tidsrommet 1. august 1894 – 17. april 1895 og var en krig mellom Qing-dynastiet i Kina og Japan om kontrollen over Korea. (Wikipedia). I praksis kaller vi dette for en røverkrig. 

Noen ganger sier tall alt. Denne oversikten viser hvem som bar de største byrdene under 2. verdenskrig både i antallet døde soldater og drepte sivile. Legg merke til tallene fra USA og UK som skrytes opp som vinnere av krigen.

Den andre kinesisk-japanske krig 7. juli 1937–9. september 1945 var en massiv konflikt mellom Kina og Japan både før og under andre verdenskrig. Konflikten ble avsluttet ved Japans betingelsesløse kapitulasjon i 1945. Om lag halvparten av alle skadene i Stillehavskrigen kom som en følge av denne krigen. (Wikipedia). Fra Japans side var også dette en røverkrig.

Denne krigen foregikk på Kinas territorium. I praksis førte denne krigen til at millioner kinesere (ca. 18 millioner) ble drept av de japanske okkupasjons-styrkene. Det store flertallet var sivile.

Korea har vært bytte og offer for den Japanske imperialismen under begge disse siste krigene.

Når gamle røvernasjoner nå igjen slår seg sammen for å avholde felles militære øvelser utafor Kinas territorium vekker ikke dette akkurat til live gode minner i den kinesiske befolkningen. Store deler av Koreas befolkning både i nord og sør har også et ganske anstrengt forhold til ikke minst Japan som har herjet med dem gjentatte ganger i vår nærmeste fortid.

Det er USA som er initiativtaker til denne militære opptrappingen, men den vekker til minne kollektive erfaringen i Kina som ikke vil bidra til at holdningen til disse landene blir positive.

Dette kan være innledningen til en asiatisk-lignende Nato-allianse rettet mot Kina. Dette er ikke signal som tyder på nedrustning, men det motsatte. Drivkraften er USA. 

Knut Lindtner

USA, Japan og Frankrike avholder marineøvelser i Filippinerhavet.

Japan trapper opp det militære samarbeidet mot Kina.

Av Dave DeCamp, Anti-War.

I forrige uke avholdt en USAs missil-utrustet destroyer en anti-ubåt krigsøvelse  sammen med en fransk ubåt og et japansk  hangarskip i Det Filippinske Hav.  Øvelsen var en sjelden felles øvelse med Frankrike i Stillehavet.

Dette er et tegn på hva som kan komme, siden både USA og deres europeiske allierte ser på måter å gå mot Kina i området.

«Da Frankrike har vært en USA-alliert lenge er dette en sjelden anledning for USAs maritime styrker å gjennomføre operasjoner med sitt motstykke den franske marinen i området til Den Syvende Flåten». sier USAs Syvende Flåten i en uttalelse.  Denne flåten er basert i Japan, og opererer i den Indo-Stillehavs regionen.

Tidligere denne måneden rapporterte Reuters at USA, Japan og Frankrike vil avholde sin første felles militærøvelse på land og sjø i mai 2021.En fransk marine-leder sier til den japanske avisen Sankei at denne framtidige øvelsen vil være rettet mot Beijing.

«Vi vil demonstrere vår tilstedeværelse i området og sende ut budskap om japansk-fransk samarbeid», sa den franske admiralen Pierre Vandier.

«Dette er en beskjed til Kina. Dette er en beskjed om multilateralt partnerskap og frihet til sjøs».

Japan ser etter å bygge opp sterkere  partnerskap med europeiske nasjoner for å møte Kina. Forrige uke henvendte Japans forsvarsminister seg til Tyskland om å sende krigsskip til området. 

Tyskland planlegger å sende et marineskip til området neste år for å slutte seg til Australia til militære øvelser.

Også Japan skryter av samarbeid med Australia. I november undertegnet Japan og Australia en midlertidig avtale om en forsvarspakt som kan rydde veien for australsk militær tilstedeværelse i Japan.

Dersom det japanske parlamentet godtar pakten, vil det være første gang på 60 år at Japan tillater andre utenlandske militære enn USA på sin jord.

USA, Japan, Australia og India står for en uformell allianse kjent som The Quad, som noen USA-ansatte tror kan bli basis for en NATO-lik allianse i Asia.

I november holdt de fire landene en militærøvelse sammen for første gang på flere tiår.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Forrige artikkelFørjulsnotater
Neste artikkelDen kalde krigens far