USA: Israel får vetorett mot våpensalg

0
Illustrasjon: Shutterstock

Lovforslag med støtte fra begge partier gir Israel makt til å nedlegge veto mot USAs våpensalg. Lovforslaget krever at presidenten konsulterer Israel om våpensalg i Midt-Østen.

Av Dave DeCamp, Anti-War.

En gruppe lovgivere fra begge partier kom med et lovforslag i Representantenes Hus som i virkeligheten vil gi Israel makt til å nedlegge veto mot USAs våpensalg til land i Midt-Østen.

Siden De Forente Arabiske Emirater (UAE) og Israel har blitt enig om å normalisere forholdet seg imellom, så hatt et mulig salg av F-35 til Abu Dhabi skapt bekymring i Kongressen rundt Israels Qualitative Military Edge (QME).

QME er styrt av USAs lover, det betyr at Washington vil sikre seg at Israel opprettholder militær overmakt over sine naboer.

Nå er det altså opp til Kongressen å sikre Israels QME. Det nye lovforslaget vil bety at Israel må konsulteres før ethvert våpensalg blir inngått, konsultasjoner for å sikre at det ikke  setter QME i fare.

Lovforslaget ble introdusert av representanten Brad Schneider fra Demokratene. I en pressemelding sa Schneider at forslaget ville «forlange at presidenten må konsultere den israelske regjeringen for å sikre at bekymringen rundt QME blir løst», iallfall når det gjelder salg av våpen til land i Midt-Østen. 

«Israel er vår eneste og viktigste allierte i Midt-Østen. Kongressen vil ikke la noen president underminere Israels sikkerhet med uakseptable våpensalg», sa Schneider.

Sytten andre medlemmer av Kongressen støttet lovforslaget sammen med Schneider.

Israel gikk i utgangspunktet mot salget av F-35 til UAE. Men de har siden sendt over en ønskeliste på avanserte våpen verdt 8 milliarder dollar på forskudd dersom avtalen går gjennom. 

Den israelske forsvarsministeren Benny Gantz møtte USAs forsvarsminister Mark Esper i september om denne avtalen. Og Esper lovet høytidelig å opprettholde Israels QME. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no

Forrige artikkelAFK: Lady Justice – interaktiv
Neste artikkelBølge av drap og skyteepisoder i New York