Koronatiltakene har gjort Australia til en politistat

0
Skjermdump fra Facebook

Til tross for at Australia relativt har en svært lav dødsrate knyttet til covid-19, har myndighetene innført noen av de mest ekstreme tiltakene i verden.

Myndighetene i staten Victoria, der Melbourne er delstatshovedstad, har gått lengst. Tidlig i august 2020 vedtok delstatsparlamentet å innføre portforbud mellom 20.00 og 5.00 hver dag med unntak av jobb, helse og omsorg. Tiltakene ble lempet litt på fra 16. september, men det er for eksempel fortsatt påbudt å bruke maske når man er utenfor hjemmet. Det har vært satt en maksimumsgrense for hvor langt man kan bevege seg fra hjemmet på 5 kilometer og grense for å trene utendørs på en time. Det har også vært omfattende stenging av arbeidsplasser. De som skal jobbe må ha en arbeidstillatelse. Har man ikke den med seg risikerer man en bot på 1000 australske dollar, ca. 6.620 kroner.

Politimetodene viste seg med all tydelighet da en gravid kvinne ble hardhendt arrestert på stranda fordi hun hadde beveget seg mer enn 5 kilometer fra hjemmet.

Episoden ble filmet og lagt ut på Twitter, men der heter det at den ikke lar seg spille av.

Den kan derimot sees i denne kommentaren fra The Duran:

YouTube player

Knut Lindtner kommenterer dette på Derimot.no:

«Hendelsen kom etter advarsler fra Victorias statlige myndigheter om at politiet kunne stenge av strendene rundt Melbourne dersom innbyggerne neglisjerte sosial avstand.

«Victoria-politiet har makt. De er nådeløst bestemte på å være sikre på at folk følger reglene». advarte statsminister Daniel Andrews. 

Denne hendelsen kom litt over en måned etter at en kvinne fra Ballarat, også en ventende mor, ble arrestert for en «hendelse» i en anti-lockdown-samling i Melbourne. Videoen fra denne arrestasjonen ble viden spredt i sosiale medier, og førte til en massiv reaksjon fra befolkningen. https://www.youtube.com/embed/zfCygooTOM4?feature=oembed

Victoria er Australias mest folkerike stat. Tidligere har befolkningen kunngjort en plan for å gå mot visse lockdown-restriksjoner i Melbourne.

Myndighetene har til slutt innført nattlig portforbud. De mener innbyggerne kan gå ut når som helst ellers for å handle mat og andre nødvendigheter, å trene utendørs, reise til arbeidet og ellers å gå på skolen, eller å besøke legen.

Folk kan også reise mer enn 5 kilometer hjemmefra av de nevnte årsakene, unntatt for å handle og trene.

5-kilometers-grensen gjelder iallfall fram til 19. oktober, og vil bli trukket tilbake dersom Victorias 14 dager gjennomsnittelige Covid-19-infeksjonene vil være mindre enn fem tilfeller.

Men Andrews signaliserer at å lette på restriksjonene  på folks bevegelighet ikke er sikkert.

«Det kan komme en tid da vi blir kvitt dette. Men nøyaktig når det vil bli vet vi ikke – eller det kan bli forlenget. Når dette kan skje kan vi ikke være sikre på nå», sa han.

Australia har notert bare 27 000 koronavirus-tilfeller, og bortimot 900 dødsfall.  Mesteparten av de infiserte og døde kommer fra Victoria.»

Forrige artikkelBølge av drap og skyteepisoder i New York
Neste artikkelSkammens pris til norsk presse