Storbritannias fremste vaksinerådgiver har stor aksjepost i vaksinefirma

0
Sir Patrick Vallance. Skjermdump fra video.

Chief Scientific Officer Sir Patrick Vallance som er den britiske regjeringas fremste vaksinerådgiver og leder for regjeringas ekspertpanel for vaksiner har en aksjepost på 600.000 britiske pund i det selskapet som skal levere vaksiner i Storbritannia.

Det er vel det man på godt norsk kaller en interessekonflikt. Sir Patrick var styreleder i vaksinegiganten GlaxoSmithKline (GSK) fra 2012 til 2018. Han har allerede solgt aksjer i selskapet til en verdi av 5 millioner pund, men har altså fortsatt en verdifull aksjepost i selskapet. Sir Patrick har ikke informert Parlamentet om dette.

Det globale vaksinemarkedet vokser svært raskt, det er meget profitabelt, og det er i høy grad monopolisert.

GSK kontrollerer omtrent en fjerdedel av markedet. I det totale farmasøytiske markedet er de bare nummer ti, men når det gjelder vaksiner holder de førsteplassen. I 2012 erklærte selskapet seg skyldig i å ha fremmet medisiner som ikke var godkjent for bruk, å ikke ha rapportert sikkerhetsdata og å ha betalt kickbacks til leger i USA. De godtok en bot på 3 milliarder dollar, 25 milliarder norske kroner, i det som til da var den største svindelsaka mot noe helseselskap i USA, og den største boten noe framasøytisk selskap hadde betalt. Også de andre storprodusentene av vaksiner har vært dømt for medisinsk svindel, kickbacks og usanne påstander om egne legemidler. Det gjelder Pfizer, Merck, Novartis og den farmasøytiske giganten Johnson&Johnson, som nå kommer sterkt også på vaksinemarkedet.

Aksjonærene i GSK har fått en meget høy avkastning på sine investeringer, nemlig 56 prosent. Sir Patrick er altså i den heldige posisjonen at han både styrer den britiske regjeringas vaksinepolitikk og samtidig vil gjøre en pen profitt på regjeringas førstevalg på vaksinemarkedet. Det er også han som sørger for at panikkstemninga i Storbritannia opprettholdes. Han sa 22. september at Storbritannia kan risikere å ha 50.000 «tilfeller» om dagen i løpet av tre uker. Men tallet på dødsfall i Storbritannia fortsetter å være veldig lavt:

Forrige artikkelVerdensledere ber Storbritannia løslate Julian Assange
Neste artikkelDin mann på galleriet – dag 15