Mange titalls drept i Beirut, tusener såret

55
Ruinene etter eksplosjonen i Beirut. Foto: Sana

En voldsom eksplosjon sendte sjokkbølger gjennom Libanons hovedstad Beirut 4. august 2020. Tirsdag kveld sa Libanons helseminister at tallet på drepte var minst 50 og antall sårede minst 2.700. Man frykter at tallene vil øke når man får mer oversikt over katastrofeområdet. Statsminister Hassan Diab sa at «de som er ansvarlige for den forferdelige eksplosjonen må betale prisen.» Men så langt er det ikke klart hvor ansvaret eventuelt ligger. Generalsekretæren i Kataeb-partiet, Nizar Najarian, var blant de drepte i katastrofen.

Libanon er for tida ei politisk og økonomisk ei kruttønne. Den økonomiske krisa som følger av sanksjonene har rammet landet ekstremt hardt. Samtidig pågår det en lavintensiv krig mellom Israel og Hezbollah. Uansett hva årsaken til denne eksplosjonen er, vil den ha store ringvirkninger i landet.

Virkningene av eksplosjonen var svært merkbare innover i byen og deler av Beirut ser ut som scener fra en katastrofefilm, bortsett fra at det ikke er film, men brutal virkelighet.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  “Bygningen som gikk i lufta inneholdt store mengder ammoniumnitrat som ble berget fra et skip som sank for rundt tolv år siden.
  Stoffet brukes til kunstgjødsel og er en ingrediens i sprengstoff. Ammoniumnitrat er svært ustabilt i høye temperaturer og hvis det blir fuktig.
  Det skal i lengre tid ha vært stor bekymring knyttet til lageret i havneområdet i Beirut”.


  Virker mer sannsynlig når man ser eksplosjonen. Et rakett/våpenlager ville hatt masse eksplosjoner. Ikke kun en
  https://www.youtube.com/watch?v=gzxkZMx4koY
 2. Avatar for pcwh pcwh says:

  Nå har vel ikke Libanon den dype sumpen/militærindustrien som vestlige land har, så her kommer nok sannheten fram etter hvert. Fyrverkeri/Hizbollah, WTC7 som raser langt unna/gnister fra en brann, slike bagateller som det. Hvem vet, kanskje det skjer mer i verden enn vi blir fortalt…

 3. Avatar for Mari Mari says:

  Og fly som skytes ned med pass som er i perfekt stand som tilhører blodløse lik i varierende grad av oppløsning.

 4. Avatar for Rune Rune says:

  Ammoniumnitrat er langt ifra dynamitt som det fremstilles her.

  Når ammoniumnitrat får skylda, er det garantert noen annet.

 5. Avatar for Rune Rune says:

  Ja, rent ammoniumnitrat kan være farlig, men basert på min kunnskap må det være spesielle forhold til stede for å lage en bombe. Dersom det har blitt lagret på kaia der i flere år, må det lagres på en helt spesiell måte for å opprettholde egenskapene. Ideelt skal det lagres i en tett beholder, ellers vil fukt og temperatur gjøre det til en massiv klump til slutt. Men det kan selvfølgelig hende lagringsforholdene var optimale, og at det var en rekke uhell/ tilfeldigheter som la forholdene til rett for et slikt uhell. Jeg tror bare ikke på det.

 6. Her er noe av det samme, som en sopp som reiser seg.

  https://www.youtube.com/watch?v=8qjnywF39Jw
  Advarsel : Sterke bilder.

  Her ( under ) er de små smellene før det store, ganske tydelig. ( Filmen “Beirut explosion fron Silos” )

  Viser hele området fra luften.

  https://www.youtube.com/watch?v=BGKpIKmhJ0s

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

47 flere kommentarer

Deltakere