Infernoet i Beirut

7
Beirut havn dagen etter eksplosjonen. © Tommy Bergset Soltvedt

Foto og tekst: Tommy Bergset Soltvedt.

Fotoreportasje fra Beirut etter den voldsomme eksplosjonen som la store deler av byen i ruiner. Fotograf Tommy Bergset Soltvedt var i byen og gjorde denne fotoreportasjen for steigan.no.

Mar Mikhail ti minutter etter eksplosjonen:

Mar Mikhail ti min etter eksplosjonen © Tommy Bergset Soltvedt

Trykket var så voldsomt at det blåste ut vinduer i alle retninger, også i smau som i utgangspunktet er temmelig beskyttet av omkringliggende bygninger.

Geitawi sykehus en drøy halvtime etter eksplosjonen © Tommy Bergset Soltvedt

Glass står for brorparten av de vel 5000 skadde etter eksplosjonen. Det er all grunn til å anta at det reelle antallet er langt høyere da helsesektoren i Libanon var på knærne allerede før to sykehus ble satt ut av spill.

Siden økonomien kollapset, har store antall av hushjelper hyret inn fra asiatiske og afrikanske land via det beryktede kafala-systemet blitt satt på gaten, mange uten å ha fått betalt for arbeidet de har gjort i lang tid. Mange har slått seg ned utenfor sine respektive ambasader.

Mar Mikhail dagen etter eksplosjonen (hæren er utplassert):

Mar Mikhail dagen etter demonstrasjonen © Tommy Bergset Soltvedt
En enslig fremmedarbeider spaserer gjennom ruinene rundt 800 meter fra havnen. © Tommy Bergset Soltvedt

Den populære bargaten i det hovedsaklige kristne Mar Mikhail er fullstendig smadret. Hæren har blitt satt inn for å opprettholde roen,
når det kommer til lete- og ryddearbeid glimrer de med sitt fravær.

Lørdag 8. august

Martyrplassen (Mohammad Al-Amin moské):

Martyrplassen (Mohammad Al Amin moské) © Tommy Bergset Soltvedt

Martyrplassen er samlingsplassen til demonstrantene i Beirut.
Moskeen i bakgrunnen er gravplassen til Rafiq Hariri, hvis død i et attentat utløste den såkalte sederrevolusjonen. Dommen i en FN-etterforskning skulle egentlig kunngjøres fredag den syvende august, men er nå utsatt til 18. august.

Politistasjonen i Gemmayze:

Politistasjonen i Gemmayze © Tommy Bergset Soltvedt

Gemmayze var bydelen som ble hardest rammet, med unntak av havnen selv. Her roper demonstrantene: «Riv ned bildet av [president] Aoun.»

Sammenstøt på martyrplassen:

Sammenstøt på Martyrplassen © Tommy Bergset Soltvedt

Demonstrantene forsøker å nå Grand Serail, som er regjeringspalasset. De holdes tilbake med store mengder tåregass, i tillegg til hagl og gummikuler når de nærmer seg.

Demonstranter har med seg hjemmelagde galger:

© Tommy Bergset Soltvedt
Fra sammenstøtene på Martyrplassen © Tommy Bergset Soltvedt

Foto og tekst: Tommy Bergset Soltvedt for steigan.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Det er lett å liste opp en rekke blogger som er opptatt av den israelske deltagelsen i Beirut-bombingen. En kan ta Thierry Meyssan som et eksempel (voltairenet) som har tilbrakt sitt halve liv i Midtøsten og som aldri et sekund var i tvil om hvem som organiserte massakren.
  Denne type synspunkter og verdensbilde interesserer ikke Klassekampen. Jeg vil si det slik at det meste som Klassekampen har skrevet om Libanon-affæren er avledningsmanøvre. Cover up…Det er fullstendig utenkelig for Klassekampen at forretningsmann Igor Grechushkin - som man skrev mye om som nitrat-organisator -
  var en helt normal etterretningsagent på oppdrag.
  Idag fortsetter Klassekampen sine studier av libanon med å ringe opp til Lebanon Center for Policy Studies.(12 august 2020)
  Det står lite om hvem som finansierer organisasjonen,men som partner nevnes Lebanese American University. Vel,da befinner vi også i den saudi-amerikanske blokken i libanesisk politikk som forsøker å velte ansvar og skyld på iran-allierte Hizballah. Og assosierte medspillere.
  Dette er ikke noe arbeidsuhell. Det er i dette landskapet Klassekampen gjennom hele Syriakrigen har befunnet seg og flytter preferansene nå også til Libanon.
  Det som kjennetegner alle politiske analyser i dagens Klassekampen er at man er livredd for å mene noe annet enn vedtatt politisk korrekt virkelighetsoppfatning. Det gjelder absolutt alle brennende samtidsproblemer.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nettopp. Så effektiv er pressestøtten. Men det går lenger enn det. Document.no og Resett.no er tilsynelatende to like nettaviser. Forskjellen er at document er en åpenbar sionistblekke som forsvarer Israel i alle sammenhenger uten unntak. Det gjør de fortjent til medlemskap i presseforbundet og ikke noe press fra NTB angående kommentarfelt for deres artikler. Noe resett kan se langt etter


  Solhjell er en som syntes korrupsjon er en kvalifikasjon innenfor statsapparatet
 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Vil ikke en “revolusjon” i Libanon kun føre til en sekterisk borgerkrig?

 4. Avatar for Slangen Slangen says:

  Israelske F16 og taktisk miniatombomberakett i Beirut. Jødisksionistisk jævelskap av gammalt merke. Ekte vondskap. Djevelsk. Lang planlegging.
  Jødisk sensur i Google, YouTube, Facebook osv !
  (Klassekampen er ein parantes av ei borgerleg avis for venstreposørar som ikkje finn sanninga, avdekker ikkje dekkhistorier, men trykker dei!)

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  “The complaint cites the testimony of several citizens who reportedly heard aircraft overhead at the time of the explosion”

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere