Hellas: Høy beredskap mot tyrkisk opptrapping

0
Gresk marinefartøy utenfor kysten av Tyrkia. Shutterstock

Hellas har har erklært høy beredskap som svar på Tyrkias erklæring som reserverer en stor del av den greske kontinentalsokkelen sør for øya Kastellorizo for seismiske undersøkelser av forskningsskipet Oruc Reis fram til 2. august. Dette skriver den greske avisa Ekathimerini.

Tyrkias plan blir i Aten sett på som en farlig opptrapping i det østlige Middelhavet, noe som får statsminister Kyriakos Mitsotakis til å advare om at EUs sanksjoner kan følge hvis Ankara fortsetter å utfordre gresk suverenitet.

Under møtet med Tysklands utenriksminister Heiko Maas sa Mitsotakis at det er opp til Tyrkia å finne ut hva slags forhold de vil ha til Hellas, til Kypros og til EU. Sanksjoner vil være ei enveisgate, sa han.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan svarte med å erklære at «Tyrkia trenger ikke godkjenning fra noen for å gjennomføre disse seismiske undersøkelsene».

Den greske marinen, som er satt i høy beredskap, følger den tyrkiske aktiviteten svært nøye, men det har så langt ikke vært noen alvorlige episoder.

Den tidligere greske forsvarsministeren Evangelos Apostolakis sier at dersom det blir en konflikt med Tyrkia vil Hellas stå alene. Og det stemmer nok når det gjelder EU og NATO. Sannsynligvis vil Russland støtte Hellas, men hvordan den støtten kan gjennomføres, er en annen sak. Russland ønsker ikke enda en konflikt å engasjere seg i i denne regionen.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHvem fjernet Saudi-Arabia fra lista over barnemordere?
Neste artikkelDemokratene blokkerer tilbaketrekning fra Afghanistan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).