EU-toppen lagde ei slags krisepakke som ikke løser noe

0
Illustrasjon: Shutterstock

Etter et rekordlangt møte kom EU-toppene fram til en slags løsning på forhandlingene om ei krisepakke for koronakrisa. De sparsommelige fire, altså Nederland, Danmark, Østerrike og Sverige, fikk følge av Finland og krevde laverekostnader, færre a kontoutbetalinger og rabatter til seg sjøl, og fikk gjennomslag på alle punkter.

Den opprinnelige planen var å ha ei krisepakke på 750 milliarder euro, hvorav 500 milliarder skulle være kontantoverføringer og resten lån. I den endelige løsninga står det fortsatt 750 milliarder euro, men nå skal bare 390 milliarder være overføringer og resten lån.

EUs rådspresident Charles Michel tvitret «Deal!» da avtalen var i havn og skrev at «vi har lykkes», «Europa er sterkt» og «vi står sammen». Angela Merkel sa at «Dette er en historisk dag for Europa.» Og ja, de har en avtale, resten er salgsfraser. EU-president Ursula von der Leyen kalte avtalen «et historisk skritt man kan være stolte av»:

Det for eksempel Italias Giuseppe Conte kommer hjem med fra møtet er i realiteten overføringer på 63,5 milliarder euro og lån på 127,4 milliarder, skriver Corriere della sera. Med noen bokføringsknep kaller Conte dette for ei pakke på 209 milliarder, og insisterer på at «Italias ære er reddet». Men hva skulle han ellers si?

I tillegg har Nederlands Mark Rutte sikret seg retten til å blokkere enkeltoverføringer, dersom de ønsker.

For oss ser det ut som om møtet ikke løste noen grunnleggende problemer og at det heller ikke lyktes i å skape ei stimuleringspakke som virkelig kan få økonomien i gang igjen. EU-toppene har gjort det de kan best, nemlig å sparke boksen enda et kvartal nedover gata.

Koronatiltakene har hatt og vil fortsatt ha ekstremt ødeleggende virkninger på europeisk økonomi. Eurosonen vil antakelig ha en nedgang i BNP i 2020 på 8,7 prosent i år og hele EU vil ha et minus på 8,3 prosent. Det er enda dårligere enn de 7,7 prosent kommisjonen antok i mai 2020. Skadevirkningene av lockdown er enda større enn antatt, sier kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis.

Italia, Spania og Frankrike vil oppleve en nedgang på over 10 prosent i år. Kommisjonen forventer en oppgang i 2021, noe som er sannsynlig, men om den blir så mye som 5,8 prosent er en annen sak. Det er ingenting i krisepakka som skulle tilsi det.

Og det er fortsatt dem som drømmer om å stenge økonomien på nytt til vinteren med de ytterligere skadevirkningene det vil ha. De endelige tallene på konkurser, nedleggelser og reell arbeidsløshet ligger ennå ikke på bordet. Men det er stor fare for at de kan være betydelig verre enn det som ligger inne i EUs offisielle beregninger.

Et land som Italia kan få en restart, hvis politikken legges dramatisk om, men så lenge man driver pardans med Angela Merkel, lar det seg ikke gjøre. Italia må kaste av seg EU-åket hvis det skal bli mulig å skape nye glansdager. Men med den nåværende casta politica er det helt usannsynlig.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelWhat is a man? What is a woman?
Neste artikkelBaltikum: Tremasse til Danmark ødelegger skogene våre