Persiagulfen: USA fortsetter å vise militære muskler.

0
Foto: Shutterstock

Av Knut Lindtner.

Når USA holder skarpe militære øvelser utenfor land de truer militært kan ikke dette forståes som annet enn farlige provokasjoner. De driver slik i Sør-Kinahavet, men her har Kina snart bygget opp så stor militær overvekt at USA ikke kan fortsette på samme måten.

Realiteten er den samme i Persiagulfen. I dette trange havområdet er USAs krigsskip i realiteten «sitting ducks». De er svært sårbare for presise iranske missiler. Det samme er også USAs militærbaser i området. Iran demonstrerte dette tidligere i år med et presist missilangrep mot en USA-base i Irak.

Det at de viser militære muskler i dette området har liten militær verdi, men har åpenbart en politisk funksjon, ikke minst overfor USAs egen befolkning. Men USA rives nå i økende grad internt av store sosial spenninger og landets ledere har behov for å vise styrke og handlekraft. Koronakrisen har forsterket landets interne problemer. I tillegg rives ledelsen i landet av voldsomme og vedvarende konflikter etter valget av Donald Trump. Stikkord: Russiagate, Ukrainagate og nå et mulig Obamagate.

Det ser ut til at propagandaen er økende mens landets muligheter i praktisk politikk svekkes, ikke minst i Midt-Østen. Men praktisk politisk handling er noe annet enn trusler. Det vi ser er et land som har bolet seg opp med voldsomme militære muskler, men uten evne til å drive politisk diplomati. Samtaler og kompromisser er blitt erstattet med utpressing og trusler.

Dette svekker landets omdømme over hele verden.

Knut Lindtner

USAs militære avholder øvelser med aktive våpen i Den Persiske Gulfen. 

Øvelsene er beordret med trusler om aksjoner mot skip.

Av Jason Ditz.

Om man følger med på USAs advarsler om konfrontasjoner i Den Persiske Gulf, så avholder nå USA øvelser med aktive våpen i området. Det involverer bevæpnede skip med helikopter og amfibie-grupper.

Offisielt innebærer det spionering med en sjanse til å demonstrere USAs «fryktelige våpenkraft».

Dette er en følge av president Trumps snakk om å skyte ned iranske skip som kommer for nær, og i tillegg en nylig advarsel fra USAs marine. Det er dersom de mener enhver båt som kommer for nær dem og viser aggressive takter. 

Det har ikke vært noen alvorlige hendelser i ukesvis, til tross for USAs kommentarer. 

Uttalelsene fra USA ser ut til å forvente en konfrontasjon, og at disse aktive våpnene kan tyde på nok en runde med aktivt fiendskap i området. 

Når det er sagt, så ser øvelsen til å tiltrekke seg begrenset oppmerksomhet. Det ser bare ut til å være noe av det samme gamle fra USAs side.

Det største resultatet av en slik øvelse er ofte utplassering av flere USA-skip og flere våpen i området for en slik øvelse.

I Den Persiske Gulfen har en slik utplassering den stygge uvanen å bli permanente.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no

US Military Holds Live-Fire Drills in Persian Gulf


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.