USA kaprer medisinske forsyninger som var bestemt for deres «allierte»

5
Illustrasjon: Shutterstock

Et fly med medisinske forsyninger fra Kina til Frankrike beregnet på å bekjempe koronaviruset ble omdirigert til USA. Amerikanerne betalte tre eller fire ganger så mye for lasten, sier Jean Rottner, som er leder for regionen Grand Est i Frankrike. Normandie hadde bestilt to millioner masker, «men vårt fly ble kapret,» sier man der.

Rottner kaller amerikanernes opptreden for urimelig og urettferdig konkurranse. Lederen for regieonen Provence-Alpes-Côte d’Azur Rénaud Muselier forteller det samme. Også deres bestilling på fire millioner masker ble omdirigert fordi amerikanerne hadde kjøpt forsendelsen på rullebanen.

Frankrike er samtidig inne i sin verste økonomiske krise i manns minne. Bestillingsindeksen IHS Markit som sier noe om bedriftenes innkjøpsvirksomhet falt fra 52,5 til 27,4, noe man aldri har sett før.

Canadas statsminister Justin Trudeau sier at han også har fått meldinger om at et annet land har kjøpt sendinger som skulle til Canada, og han hadde bedt sine ministre om å sikre at disse sendingene faktisk kommer til Canada.

Også helseminister Luiz Henrique Mandetta i Brasil kunne fortelle at deres bestillinger i Kina ble snappet opp av USA. «USA sendte 23 av sine største trasportfly for å sikre seg utstyret, og da falt vi igjennom,» fortalte han på en pressekonferanse.

Tyskland opplevde at Donald Trump på vegne av USA prøvde å kjøpe opp selskapet CureVac som arbeider med vaksine mot koronaviruset og flytte deres forsknuíngsavdeling til USA. Nyheten vakte rasende reaksjoner blant tyske politikere.

Hva skal man med fiender når man har venner som disse?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det er vel den amerikanske mentaliteten som slår inn her. Alt kan kjøpes, alt kan selges bare prisen er høy nok og alt kan og bør det konkurreres om.
  Ikke spesielt god dømmekraft i denne situasjonen.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er 3M som har forstått at om ikke de sender utstyret hjem til USA, i steden for å selge til høystbydende, så vil de bli straffet av amerikanske myndigheter på alle mulige vis.

  Når vi ser hvordan andre land som Frankrike og Tyskland selv beslaglegger og legger ned eksportforbud, så klarer jeg ikke se hva feil amerikanerne gjør. At Kina støvsugde Vesten for masker mens de visste hvor falig Coronachan var, mens Vesten holdt på “bare en influensa”-memet, vil ikke Stegain et co. opplyse om heller.

 3. Avatar for NorJan NorJan says:

  Helt enig. Kina er lure og gjør neppe noe for noen de ikke kan forvente det dobbelte i retur fra!

 4. Avatar for NorJan NorJan says:

  Du mener kanskje at Erna eller europa ikke har den mentaliteten?

 5. Avatar for Are Are says:

  Samtidig har Frankrike selv kapret og beslaglagt en sending med medisinsk utstyr som skulle til Sverige, Italia og Spania. Det er vanskelig å ha sympati med Frankrike som nasjon i denne saken når de gjør akkurat det samme selv. Skjønt, helt det samme var det vel ikke, for de betalte neppe for utstyret de stjal fra sine EU-partnere. Så får man selv vurdere om det er bedre å stjele enn å overby. Uansett er det tydeligvis nye spilleregler på verdensmarkedet nå.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere