Saudi-Arabias krig har ført til enorme ødeleggelser av skolesystemet i Jemen

0
Bombet skole i Jemen. Foto: Shutterstock

Saudi-Arabias hensynsløse krig mot det fattige Jemen har vart i fem år. Krigen, som også Norge har bidratt til og tjent på, har skapt en humanitær katastrofe nesten uten sidestykke. Jemens utdanningsminister sier at utdanningssektoren i landet har tapt eller blitt påført skader til en verdi av 12 milliarder dollar. 412 utdanningsinsuítusjoner er blitt fullstendig ødelagt av bomber. 1491 skoler er blitt delvis ødelagt.

Det er innført en angivelig våpenhvile i landet mellom Saudi-Arabia og houtigeriljaen, men Saudi-Arabia fortsetter å bombe landet. Ifølge houthiene militære ledelse har saudiarabiske bombefly gjennomført 230 angrep i løpet av bare ei uke.

Men på bakken fortsetter de saudiske styrkene å tape. 20. april 2020 lyktes houthigeriljaen å erobre militærleiren Al-Jufra fra Saudi-Arabia.

Dette kartet fra Southfront viser den militære situasjonen i Jemen i april 2020.

Ledere i Vesten, som liker å framstille seg som humanitære og tilhengere av menneskerettigheter, slik som Erna Solberg, vender de blinde øyet og det døvet øret til det jemenittiske folkets lidelser. Det er så utrolig mye mer å tjene på å handle med hodekapperregimet i Saudi-Arabia.

Og hodekappinga fortsetter og har satt ny rekord under den «reformvennlige» kong Salman og kronprins MBS.

Donald Trump har vært veldig tydelig og overstrømmende i sin støtte til regimet i Riyadh, men det er ingen grunn til å tro at forholdet vil bli vesentlig annerledes dersom Joe Biden skulle bli valgt til president. Det mener i hvert fall eksperter som Middle East Eye har snakket med. Retorikken vil bli annerledes, men den grunnleggende politikken vil fortsette.

steigan.no har antakelig Norges mest omfattende artikkelsamling om krigen i Jemen. Du finner dem her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelItalia har ingen framtid i eurosonen
Neste artikkelPartitopper i Labour saboterte valgkampen for å kvitte seg med Corbyn
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).