Krigen i Libya blusser opp igjen

0

Krigen i Libya mellom den FN-godkjente regjeringa til GNA og rivalen LNA trappes opp igjen skriver al-Monitor. Begge sider er avhengige av dronestøtte fra utenlandske støttespillere, og har drevet en kamp for luftherredømme. Dette skjer til tross for koronavirusutbruddet i landet. Det øker også øker også utsiktene til at Tyrkia vil sende mer militær hjelp til sine allierte i GNA.

Til tross for våpenhvileforhandlinger og en våpenembargo, har kampene i Libya blusset opp siden den andre uken i mars, da styrkene til opprørsgeneralen Khalifa Haftar lanserte en ny offensiv mot Tripoli, forsterket med ferske våpenforsyninger fra sine allierte – De forente arabiske Emirater, Saudi-Arabia og Egypt. I begynnelsen av mars hadde hans styrker allerede styrket beleiringen av hovedstaden fra sør og deres beleiring av Misrata fra sørøst.

Den 25. mars lanserte den Tripoli-baserte Government of National Accord (GNA) en motoffensiv, kalt Operation Peace Storm, for å motstå Haftars styrker og utnytte tyrkisk militær støtte. Tyrkia benyttet seg av taktikken den brukte – og tilsynelatende ansett som vellykket – i de fem dager lange kampene i Syrias Idlib i slutten av februar og begynnelsen av mars, nemlig en væpnet dronestrøm rettet mot høyprofilerte kommandosentre og fiendens viktigste våpen, kombinert med artilleri og rakettbombardement.

Glem aldri Norges ansvar for kaoset, elendigheten og drepingen i Libya

Det var Norge med den rødgrønne regjeringa til Jens Stoltenberg som var i første rekke da Libya ble bombet sønder og sammen i 2011. «Vi» ødela Afrikas mest velfungerende og mest velståedne land og åpnet dørene på vid vegg for terroristiske jihadister, slavehandlere og andre kriminelle bander. Dette er et ansvar våre ledere aldri kan løpe fra, hvor mye hvitvask de enn kan produsere.

Les om Libya på steigan.no


Hvis du vil støtte den uavhengige og kritiske journalistikken til steigan.no, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.