Idlib og NATO: Hva har Norge lovt Tyrkia?

0
Kilde: Stortinget. Skjermdump fra video.

På fredagens Nato-rådsmøte ble det signalisert støtte til Tyrkia etter bombing av den syriske byen Idlib. – Hva har Norge lovet bort? spør Rødt-leder Bjørnar Moxnes som krever at regjeringen redegjør for et åpent Stortinget. Dette skriver ABC Nyheter.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg sa etter Nato-møtet:

– Nato-landene fordømmer luftangrepene fra Syria og Russland. Jeg ber dem stoppe denne offensiven, respektere folkeretten, og støtte FNs anstrengelser for å få til en varig fredelig løsning i Syria.

Men Stoltenberg forklarte ikke hvordan det kan være i strid med folkeretten å angripe terrorister, som også FN regner som terrorister, på sitt eget territorium. Og han unnlot også å forklare hvordan Tyrkia kan sies å holde seg til folkeretten når det bomber et naboland for å støtte de samme terroristene. ABC Nyheter skriver videre:

I etterkant av rådsmøtet krever nå partiet Rødt at regjeringen redegjør for sitt standpunkt:

– Vi forventer at regjeringa redegjør for et åpent Storting om NATO-toppmøtet og hva som er den norske regjeringas svar på Tyrkias oppfordring om vestlig militærintervensjon i Syria, sier partilederen Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter.

Han begrunner dette med at USA «i forkant av NATO-møtet uttaler at de holder muligheten for militær intervensjon mot Syria åpen». Moxnes fortsetter:

– Når Nato gir full støtte til Tyrkia som samarbeider med al-Qaida-allierte grupper, så gir det grunn til å bekymring for hva som er sagt på møtet. Hva har Norge lovet bort?

– Vi må ha klarhet i om Solberg-regjeringen med dette har gitt støtte til Tyrka og deres militser i Syria, og om en videre Nato-intervensjon er lovet bort, sier Moxnes. Han minner om at Stoltenberg som norsk statsminister i 2011 lovet støtte til intervensjon i Libya, før stortingsbehandling.

Kommentar: Meget viktig krav fra Moxnes

Kravet fra Bjørnar Moxnes er svært betimelig. Erfaringene fra Libya-krigen i 2011 skremmer. Da dro den rødgrønne regjeringa Norge inn i en krig som ødela Afrikas mest velfungerende land, og det ble verken gjort noen kritisk forhåndsvurdering eller gitt adgang til noen demokratisk behandling. Den gangen var det Stoltenberg og Støre, nå er det Erna Solberg, som er like servilt underdanig som sine forgjengere.

Så det er grunn til å spørre: Hva er det Solberg & co har lovt Erdogan?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.