Amerikanske myndigheter som har anklaget seks JPMorgan Chase & Co.-ansatte for å rigge prisingen av edelmetaller til fordel for banken og deres viktigste hedgefondkunder/investorer – bygger en straffesak mot banken selv, opplyser to personer som er kjent med situasjonen. Det er Bloomberg som melder dette.
Den tidligere ikke rapporterte etterforskningen av banken er en del av en omfattende prosess fra myndighetene for slå ned på markedsmanipulering. Dette øker utsiktene til at banken sjøl blir tillagt straffeansvar som kan resultere i noen klekkelige bøter mot USAs største bank.
Manipuleringsmetodene de har brukt har vært å legge inn bestillinger og deretter kansellere dem, i den hensikt å lure andre markedsaktører. Denne aktiviteten spenner seg over et tiår, sier aktorene.
Det er ingen formelle anklager som er fremmet mot JPMorgan. Men anklagene skal gå under den såkalte RICO-statutten – en lov som ofte er anvendt i mafiasaker. En talsperson for banken, Jessica Francisco, nekter å kommentere saken og viser til selskapets innleveringer fra i fjor, som avslørte at justisdepartementets økokrimavdeling undersøkte «handelspraksis og bevegelser i metallmarkedene».
I følge Justisdepartementet har denne sammensvergelsen på JPMorgans metalldesk pågått fra mars 2008 til august 2016. To tidligere metallhandlere for banken har erklært seg skyldige for svindel og samarbeider med myndighetene.
Det er ikke første gang bankens handelsvirksomhet blir undersøkt av påtalemyndighetene: I 2015 erklærte JPMorgan seg skyldig sammen med en håndfull andre globale banker for å ha konspirert sammen for å rigge prisen på dollar og euro. Den gang kjøpte JP Morgan seg ut av det ved å betale 550 millioner dollar.
I juli 2013 godtok JP Morgan en bot på litt over 400 millioner dollar for å ha manipulert det amerikanske energimarkedet i tidsperioden 2010 til 2011. Før dette var det Barclays som sto for samme triksinga (2006-2008).
Når en bank gjentatte ganger blir tatt for kriminelle handlinger, er det på høy tid at myndighetene tar av seg silkehanskene, og setter en presedens som svir. Det hjelper lite med ei parkeringsbot i ny og ne. Siste kvartal 2019 hadde JP Morgan en profitt på hele 8.52 milliarder dollar.
Hvem ønsker seg et kontantløst samfunn med et slikt formynderskap?
Oljefondets investeringer i JP Morgan var ved utgangen av 2018 25 mrd. NOK i aksjer – og 13 mrd NOK i rentepapirer. De tre største eierne er (overraskelse) «the usual suspects» Vanguard, BlackRock og State Street.
Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.
Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:
Vipps: 116916.
Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.