Saudi-Arabia led stort nederlag i Jemen, kaller det en «taktisk retrett».

0
Copyright: Mintpress

Den Saudi-ledede koalisjonen har trappet opp sine militære operasjoner i Jemen og rettet angrep mot en rekke byer og landsbyer. En serie vilkårlige luftangrep drepte titalls sivile og førte til en ny bølge av fordrevne.

Dette skriver den jemenittiske journalisten Ahmed Abdul Kareem for MintPress. Det følgende er et sammendrag av hans reportasje.

Koalisjonen hevder at dens militære operasjoner kom i gjengjeldelse for et missilangrep på en hærbase i Marib som drepte over 100 koalisjonssoldater 20. januar 2020. Houthierne, som generelt tar ansvar for angrep på koalisjonen, har nektet for at de var involvert i angrepet, mens mange jemenitter, inkludert de som støtter den saudiarabiske koalisjonen, har beskyldt De forente arabiske emirater (UAE) for å ha stått bak bombingen i Marib. Mens UAE er den ledende samarbeidspartneren til Saudi-Arabia i koalisjonen, har UAE og Saudi-regjeringene i økende grad stått på tvers av sine motstridende interesser i Jemen, konflikter som tidligere har endt i vold.

Etter houtigeriljaens vellykte angrep på to oljeanlegg i Saudi-Arabia i Abqaiq og Khurais, innstilte geriljaen alle sine missil- og droneangrep mot det saudiske. Men Saudi-Arabia fortsetter å bombe sivile i Jemen på daglig basis, og befolkninga har lagt et enormt press på parlamentet om å tillate nye gjengjeldelsesangrep mot Saudi-Arabia.
Ambassadørene fra USA, Russland, Storbritannia og Frankrike advarte nylig i en felles uttalelse mot den militære opptrappingen, og sa at det har ført til drap på sivile og fordriving av familier. FNs utsending til Jemen, Martin Griffiths, oppfordret begge sider til å “omdirigere innsatsen fra slagmarken til politisk dialog. ”
 
Kampen om Nihm, inngangsporten til Sana’a

Nihm ligger rett øst for Jemens hovedstad Sana’a og er en av de mest strategisk viktige slagmarkene i landet. Saudi-Arabia har så langt vært avhengig av tung bombing av byen for å bane vei for tungt pansrede mekaniserte bakkestyrker.
Imidlertid har Jemens hær, som er lojal mot houthiene, erobret terreng i fjellområder som er vanskelige for selv den mest teknologisk avanserte hær. Kilder blant houtiene hevder at de har full kontroll over adgangen til hovedstaden. Minst 2.000 koalisjonssoldatere er blitt tatt til fange og 400 er drept ifølge houthienes militære kilder.

De siste ukene har kampene nær Nihm økt. 24. januar ​​kunngjorde de at de hadde full kontroll over Nihm-fronten, og at de har sikret en av de farligste frontene i nærheten av hovedstaden, Sana’a.

Nå kjemper Houthi-styrker og deres allierte i utkanten av Marib etter å ha frigjort en rekke landsbyer som har vært under koalisjonens kontroll i fire år. Houthi-leder Mohammed al-Houthi bekreftet i en tweet at hæren «oppnådde en stor seier mot koalisjonen på den viktigste fronten i Sanaa,» det vil si Nihm-fronten. «

Den saudiarabiske koalisjonen kaller sine nederlag for taktiske tilbaketrekninger, noe som gjør dem til latter i Jemen.

Ahmad Abdul Kareem bruker også sin Twitter-konto aktivt, så man kan følge ham der.

Les om Jemen på steigan.no

Siden krigen begynte har vi publisert omtrent 140 artikler om krigen mot Jemen.

Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelHva er det SINTEF egentlig driver på med?
Neste artikkelSyrias hær frigjør viktig del av strategisk hovedvei
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).