Iran og Syria oppretter felles bank

0
Den iranske banksjefen Abdolnasser Hemmati og hans syriske motpart Hazem Karfoul undertegner bankavtalen. Foto: Irans sentralbank

De sivile forbindelsene mellom Syria om Iran forsterkes. De to landene har besluttet å forsterker de finansielle forbindelsene seg i mellom gjennom å opprette en felles bank. Dette melder den iranske nyhetskanalen PressTV.

Sammen med Russland har Iran vært og er Syrias viktigste allierte i krigen mot terroristene og den internasjonale alliansen som står bak dem. Men nå forbereder de to landene seg tydeligvis også på å fortsette dette samarbeidet for å bygge freden. En felles bank vil gå utenom hele det USA-kontrollerte internasjonale finanssystemet som straffer begge de to landene. Gjennom en slik bank vil det bli lett å drive handel og alle slags forretninger. Dette er en stor nyhet, sjøl om den neppe vil skape mange overskrifter i hovedstrømsmediene.

Iran vil forsyne Syria med tjenester innen bankteknologi og elektroniske betalingstjenester. Dette er også viktige forutsetninger for å forsterke gjenoppbyggingsarbeidet. Allerede i mai 2019 ble det varslet at en slik bank er på trappene og at den vil ha betydning for bygginga av et nytt jernbanesystem mellom Iran og Syria, men nå er altså banken etablert.

Iran planlegger å spille en helt sentral rolle i gjenoppbyggingsarbeidet i Syria, sier Irans ambassadør til Damascus, Javad Torkabadi. Blant annet vil iranske entreprenørselskaper hjelpe syriske myndigheter med en høyst påkrevet boligreisning. Krigen har ødelagt så utrolig mange boliger at behovet er akutt. Dette er også viktig med sikte på å kunne ta imot flyktningene som nå vender hjem i hundretsuentall. Et iransk entreprenørfirma varslet allerede i februar 2019 at Iran har undertegnet en avtale om å bygge 200.000 boliger i Damascus.

Også Russland og Kina tar sikte på å delta i gjenoppbygginga av Syria, og det er rimelig å anta at de vil klare å samaordne seg med Iran om dette. Også disse landenes deltakelse vil dra fordel av den iransk-syriske banken, sjøl om det antakelig også vil være en viss konkurranse mellom dem.

Vi noterer også at Venezuela satser på å delta i gjenoppbygginga av Syria. Landets ambassadør deltok i Damascus International Fair i månedsskiftet og uttalte seg klart om dette. Denne messa har dessuten blitt en suksess med over 116.000 besøkende.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIkke på forsidene: fortsatte kamper i Donbass
Neste artikkelEU vil skaffe seg sin bit av Arktis