Ikke på forsidene: fortsatte kamper i Donbass

0
Militærøvelse i Donetsk 2018. Foto: Shutterstock.

Det kommer ikke mange nyheter fra fronten i Øst-Ukraina, i hvert fall ikke i norske medier. Det betyr ikke at kamphandlingene er slutt. Faktisk pågår det kamper mellom ukrainske styrker og styrkene fra de sjøloppnevnte folkerepublikkene Lugansk og Donetsk praktisk talt hver dag.

Den nyvalgte presidenten i Ukraina, Vladimir Zelenskij, har lovt at han vil skape fred i landet og avslutte krigen i Donbass. Men så langt er det få ting på bakken som tyder på at noe slikt er i emning. Vi har sett på meldinger fra Donetsk News Agency, og de forteller om en krig som riktignok foregår på lavt bluss, men som stadig dreper og lemlester mennesker på begge sider. Her er en håndfull av disse meldingene:

Kiev deploys tanks, howitzers, IFVs in residential areas outside Donetsk, Gorlovka – DPR militia
Ukrainian forces violate ceasefire 17 times over 24 hours, fire 190 rounds at DPR – JCCC
DPR soldier injured in skirmish with Ukrainian Azov squad dies
Ukrainian army violated renewed ceasefire 247 times
Three DPR soldiers killed, five wounded in Ukrainian attack on Grigorovka
Donetsk says NATO specialists involved in Gorlovka night fight
Ukrainian forces shell Gorlovka with 122 mm artillery
Intet nytt fra Østfronten. Skytterstilling i Donetsk. Kilde: Southfront.

På den andre sida foregår det ingen offensiv fra USAs side. Trump-administrasjonen holder tilbake 250 millioner dollar i militær støtte til Ukraina, skriver Politico. Trump vil «forsikre seg om at pengene blir brukt riktig» heter det fra Det hvite hus. Mens Obama-administrasjonen var svært krigshissende i Ukraina, har Trump valgt å dempe både retorikken og de faktiske krigsforberedelsene.

Donald Trump sa 9. august 2019 at «Vladimir Zelenskij kommer til å gjøre en avtale med Putin». Ukrainas nye utenriksminister Vadim Pristaiko sier at Ukraina har seks måneder på seg til å skape fred langs grensene i Donbass. Han sa ikke noe om hvordan han hadde tenkt å få til det.

Forrige artikkelTysk valg: Et opprør, som ellers i Europa
Neste artikkelIran og Syria oppretter felles bank