Ikke på forsidene: fortsatte kamper i Donbass

4
Militærøvelse i Donetsk 2018. Foto: Shutterstock.

Det kommer ikke mange nyheter fra fronten i Øst-Ukraina, i hvert fall ikke i norske medier. Det betyr ikke at kamphandlingene er slutt. Faktisk pågår det kamper mellom ukrainske styrker og styrkene fra de sjøloppnevnte folkerepublikkene Lugansk og Donetsk praktisk talt hver dag.

Den nyvalgte presidenten i Ukraina, Vladimir Zelenskij, har lovt at han vil skape fred i landet og avslutte krigen i Donbass. Men så langt er det få ting på bakken som tyder på at noe slikt er i emning. Vi har sett på meldinger fra Donetsk News Agency, og de forteller om en krig som riktignok foregår på lavt bluss, men som stadig dreper og lemlester mennesker på begge sider. Her er en håndfull av disse meldingene:

Kiev deploys tanks, howitzers, IFVs in residential areas outside Donetsk, Gorlovka – DPR militia
Ukrainian forces violate ceasefire 17 times over 24 hours, fire 190 rounds at DPR – JCCC
DPR soldier injured in skirmish with Ukrainian Azov squad dies
Ukrainian army violated renewed ceasefire 247 times
Three DPR soldiers killed, five wounded in Ukrainian attack on Grigorovka
Donetsk says NATO specialists involved in Gorlovka night fight
Ukrainian forces shell Gorlovka with 122 mm artillery
Intet nytt fra Østfronten. Skytterstilling i Donetsk. Kilde: Southfront.

På den andre sida foregår det ingen offensiv fra USAs side. Trump-administrasjonen holder tilbake 250 millioner dollar i militær støtte til Ukraina, skriver Politico. Trump vil «forsikre seg om at pengene blir brukt riktig» heter det fra Det hvite hus. Mens Obama-administrasjonen var svært krigshissende i Ukraina, har Trump valgt å dempe både retorikken og de faktiske krigsforberedelsene.

Donald Trump sa 9. august 2019 at «Vladimir Zelenskij kommer til å gjøre en avtale med Putin». Ukrainas nye utenriksminister Vadim Pristaiko sier at Ukraina har seks måneder på seg til å skape fred langs grensene i Donbass. Han sa ikke noe om hvordan han hadde tenkt å få til det.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Olaf Olaf says:

  Steigan skriver helt korrekt at det pågår kamper hver dag i Donbas. Våpenhvileavtalen inngått for en mnd. siden ble brutt av Russerne og deres leiesoldater allerede 1. dag og de har brutt vilkårene for våpenhvilen hve eneste dag etter det, ref. daglige rapporter til OSCE https://www.osce.org/press-releases?page=1 (bruk søkebegrepene for enklere oversikt).

  Men så til “fredsprosessen”: I motsetning til Putin, har Zelensky kontinuelrig siden innsettelse forsøkt å preparere for en fredsprosess for Donbas:

  1. Han har hatt jevnlige dialoger med Macron og Merkel om revitalisering av Normandi plattformen. Han har også hatt 2 telefondialoger med Putin om det samme, og i går startet byråkratene forberedelser til toppmøte senere i mnd. Den krigførende motpart (Putin) har ikke tatt noe initiativ i denne sammenheng.
  2. Fangeutveksling: Zelensky har sparket Medvedchuk som partsleder for denne undergruppen i Minsk-gruppen, da han hele tiden har vært en “puppet” for Putin (gjennom sitt nære vennskap til Putin. Zelensky har derfor på eget initiativ forberedt for fangeutveksling, og det ble avtalt utveksling av 30+ fanger fra hver side. Da fangene skulle transporteres til Kyiv på fredag, klarte Putin å stoppe dette ved å kreve at Vladimir Tsemakh skulle inngå i denne utvekslingen. Tsemakh er Ukrainer fra Donbas, og var ansvarlig for å frakte BUK-våpenet som ble brukt til nedskyting av MH17, tilbake til Russland. Han skulle vitne i denne saken i Nederland neste år. Det ønsket ikke Russland. Men vel vitende om at Ukraina ikke kan utlevere Ukrainske statsborgere til et annet land, så ødela han for utrolig mange uskyldige Ukrainere i Russiske fengsler.
  3. Ukrainska myndigheter har preparert for en fjerning av tropper fra et område i Luhansk (ved checkpoint Stanytsia Luhanska), for så å tilby seg å gjennopbygge ei viktig bro som militsiaen bombet i 2015. Dette har Russerne gått med på, men fortsatt bryter Russerne avtalen ved å ha soldater innenfor den demilitariserte sonen der, samt tyngre våpen i strid med Minsk-2 avtalen.
   Allikevel har Ukraina trukket ut sine militære i det området og erstattet dem med construction-ressurser
  4. Om den videre fredsprosess: Utenriksminister Vadim Prystaiko vil bli instrumental i forhandlingene for å avslutte Russlands krig mot Ukraina i Donbas. TASS lyver imidlertid når de siterer ham på at prosessen skal være ferdig om 6 mnd. Men løgner fra det Russiske propagandaapparat er Ukraina vant med.
   Hvor lang tid det vil gå før Russland igjen lar Ukraina gjennopprette sin integritet i Donbas, vet ingen. Det avhenger ene og alene av hvor lenge Putin ønsker å krenke Ukrainas integritet. Det beror på 2 forhold:
   A) At Putin fortsatt klarer å holde seg ved makten. Mye tyder på at Surkovs ideologiske innspill om den Putinistiske æra skal overta for autkratiet, dvs. utvikling av en ren politistat. Med oppbygging av en egen nasjonalgarde på 340.000 soldater for å kneble all uro i Russland, kan han holde det gående over en relativt kort tidshorisont (som Ukraina vil merke)
   B) De internasjonale sanksjoner vil etterhvert bli strammet ytteligere inn og kneble den Russiske økonomi (og militære styrke) ytterligere. Dette vil nødvendigvis føre til en indre revolt i det Russiske samfunn.
   Så vi kan bare håpe på at opposisjonen får større kraft (etter at Putins rating nå er på ca 25%)
 2. Avatar for Pirri Pirri says:

  21 juli trådte i Donbass i kraft en ny våpenhvile.
  Noen timer før våpenhvilen skjøt ukrainske sikkerhetsstyrker på hus i Pervomaisk i Lugansk for å provosere militser for å forstyrre avtalene.
  OSSE oppdaget bemerket en økning i antall brudd fra kvelden 20 juli til 21 juli sammenlignet med dagen før-omtrent 155 eksplosjoner ble registrert. Imidlertid falt allerede 24 juli , ifølge OSSE, antall avskalinger i Donezk.
  En del av Donbass kom ut av kontrollen av Kiev som et resultat av den væpnede konflikten, som har vært i nesten 5 år. I april 2014 startet ukrainske myndigheter en millitær operasjon mot de ikke anerkjente Donezk og Lugansk folkerepublikkene, som erklærte uavhengighet fra Kiev etter en statskupp i Ukraina. Det var drept over 13000 sivile, inkludert barn av ukrainske styrker i de selverklærte folkerepublikkene.
  Minsk-avtalen sørger for en øyeblikkelig og omfattende våpenhvile , tilbaketrekking av tunge våpen, konstitusjonelle reformer i Ukraina og oppstart av en dialog om lokalvalg i sør-øst i landet. Hvorfor gjør ikke det ukrainske myndigheter? Minsk-avtalene krever for eksempel full gjenoppretting av økonomiske forbindelser mellom Donbass og Ukraina. Hvorfor gjør ikke det ukrainske myndigheter?
  Hvem som startet en millitært aksjon mot folket i Donezk og Lugansk i 2014?
  Putin er ikke en del av konflikten. Det er Ukrainske myndigheter og selverklærte republikkene. Det er borgerkrig i landet.
  Donbass ønsker fred, ikke krig. Folket i Donbass er i nød til å forsvare seg. Ukraina har valgt krig , isteden for fredelige dialog og samarbeid.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Heisann, Olaf - jeg tenkte nok jeg kunne treffe deg her. :wink:
  Håper alt står bra til ellers?
  Jeg ser du har samme versjon som wikipedia - jeg tror heller på South Front versjonen- som Pirri også tror på.
  Den som lever får se.

  Ifølge OSCE:

  Between July 15th and July 28th – no civilian deaths were recorded. The SMM recorded over 6,000 ceasefire violations. Over 75 percent of ceasefire violations were recorded in the first six days of the reporting period , prior to the recommitment coming into effect.

 4. Avatar for Olaf Olaf says:

  Har det bra, jeg. Syntes bare jeg måtte inn her og kommentere Steigans utrettelige vinkling mot Ukraina. Han har (fornuftig nok) vært litt stille i sine verbale angrep på Ukraina etter regimeskiftet, og jeg har fortsatt til gode å se antydninger til noen "fascist-klistremerker " på den nye presidenten eller den nye regjeringen, men det kommer vel :smile:
  Skulle imidlertid ønske at både Steigan og kommentatorene her kunne fokusere på hvilken politisk retning Zelensky og hans parti tar, og hvor vannvittig forskjellig dagens regime er fra det gamle oligarki-befengte regime til Poroshenko. Mine kommentarer er forøvrig ikke noe Wikipedia-kopier, men fra Ukrainske journalister som opplever hverdagen HVER DAG. Og jeg tror mer på dem enn på Russisk-finansierte propaganda-kanaler.
  Og kommentarer fra denne “Pirri” er så håpløst forvrengte / fantasi-pregede, at de ikke får noen kommentarer fra meg.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere