Corbyn med risikabelt spill om Brexit

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Daniel Ducrocq.

Lederen for det britiske arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn, har lenge ønsket en ny folkeavstemning om Brexit.

Onsdag 14. august sendte ham et brev til de politiske lederne i landet, hvor han foreslår at opposisjonen mot Boris Johnsons plan om en hard Brexit innen 31. oktober, samler seg i en allianse på tvers av partiene.

Corbyn ønsker at alliansen velger ham som statsminister »for en begrenset tid».  Om han lykkes, vil han fra sin post i Downing Street forhandle en ny frist med EU, for å kunne få tid til et nytt parlamentsvalg i Storbritannia.  

I tilfelle nytt parlamentsvalg, har Corbyn vært tydelig på at han vil drive valgkampanje for at Storbritannia forblir i EU.  

Boris Johnson har i dag kun én stemmes flertall på Westminster. Det er derfor fullt mulig at Jeremy Corbyn klarer å mobilisere representanter fra de konservative partiene og de skotske- og walisiske nasjonalistene for å velte Johnson. Med et flertall på Westminster i ryggen, kan Corbyn arbeide videre for et britisk EU medlemskap.    

Ved flere EU-valg har velgerne blir bedt om å stemme på nytt når de ikke hadde stemt slik »eliten» i EU ønsker.

Når Corbyn viser den samme arrogansen, driver han med høyt politisk spill. Velgergrunnlaget til Labour, som massivt har stemt for Brexit, kan straffe Corbyn og hans parti for å ha stått i spissen for å omgjøre resultatet av den tre år gamle folkeavstemningen.  

Dessuten er resultatet av en ny folkeavstemning om britisk EU medlemskap høyt usikkert. Det blir ikke nødvendigvis slik Corbyn og ledelsen i Labour ønsker.

Daniel Ducrocq

KampanjeStøtt oss

Start diskusjonen på forum.steigan.no