USA feier Genévekonvensjonen til side, tar kontroll over Venezuelas ambassade

0
Aktivistene som har beskyttet Venezuelas ambassade i Washington er nå blitt kastet ut av amerikansk politi. Foto: MintPress

16. mai 2019 tok politiet i Washington full kontroll over Venezuelas ambassade i byen. Ambassaden hadde da i en periode vært beskyttet av aktivister som har prøvd å hindre at folkene til kuppmakeren Juan Guaidó skulle okkupere ambassaden.

Gjennom å sende politi inn i Venezuelas ambassade og ta kontroll over den har USA feid til side Genevekonvensjonen om diplomatiske forbindelser. Der står det klart og tydelig i paragraf 22:

1. The premises of the mission shall be inviolable. The agents of the receiving State may not enter them, except with the consent of the head of the mission.

Lokalene til en ambassade skal altså være ukrenkelige, og vertskapsstaten har ikke lov å ta seg inn i dem, unntatt etter avtale med ambassadøren.

Ambassaders ukrenkelighet er viktig for å kunne holde kanaler åpne ikke minst under krig og krise. Når USA nå bryter denne paragrafen med overlegg, er det et alvorlig slag mot hele den internasjonale lovverket som beskytter diplomater og diplomatiske utsendinger.

MintPress, som har fulgt denne saka fra starten av, har en omfattende gjennomgang av alt som har skjedd fram til nå. Les her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.