De gule vestene: vi er ikke lurt!

0
Juliette Binoche er blant underskriverne av oppropet. Shutterstock.
Juliette Binoche, Emmanuelle Béart, Edouard Louis og Alain Damasio er blant 1400 andre kulturpersonligheter som støtter en bevegelse «enestående i historien». En bevegelse som representerer alle yrker. En bevegelse som makten hardt forsøker å diskreditere og undertrykke – mens den mest truende volden er økonomisk og sosial.

Av Collectif Yellow Submarine

I flere måneder har bevegelsen av gule vester, enestående i vår moderne historie, demonstrert i gatene våre.

Den er en borgerbevegelse, født spontant, som ikke er knyttet til noe politisk parti. En bevegelse som har mobilisert titusenvis av franskmenn hver lørdag i mer enn seks måneder, og støttes av millioner flere. En bevegelse som krever vesentlige ting: et mer direkte demokrati, større sosial og økonomisk rettferdighet, radikale tiltak mot den økologiske krisen.

«Opprørets time er kommet». Foto: Shutterstock.

Hva de krever, krever de for oss alle. De gule vestene er oss. Vi, kunstnere, teknikere, forfattere, i alle disse kulturelle yrkene, utrygge eller ikke, er definitivt opptatt av denne historiske mobiliseringen.

Og vi erklærer det her: Vi er ikke lurt! Vi gjennomskuer godt de utslitte klisjeene, der det smøres tykt på for å diskreditere de gule vestene; de beskrives som miljøfiender, ekstremister, rasister, kjeltringer … Manøveren lykkes ikke, denne framstillingen holder seg ikke til virkeligheten, selv om mainstream media og talspersoner fra regjeringen ønsker å få oss til å tro det.

Som f.eks. denne volden hver lørdag de fokuserer på.

Men den mest alarmerende volden er ikke der.

Undertrykkelsen forverres hver uke. Per 19. april var det 1 drept, 248 med hodeskader, 23 gjort blinde, 5 demonstranter som har fått hender revet av. Det er uverdig av republikken vår. Og vi er ikke de første til å fordømme det: Amnesty International, Menneskerettighetsforbundet (LDH), FN, EU, det statlige ombudet for våre rettigheter – de fordømmer alle politivolden mot de gule vestene i Frankrike.

Svært mange mennesker er skadet av politivolden i Frankrike, mange av dem for livet. Fra David Dufresnes twitterkonto.

Antallet sårede, ødelagte liv, arrestasjoner og dommer er utenfor fatteevnen. Hvordan kan vi fortsatt utøve vår rett til å protestere i møte med en slik undertrykkelse? Ingenting rettferdiggjør innføringen av et arsenal av lover, angivelig mot «pøbelveldet», som bryter med våre grunnleggende friheter.

Vi er ikke lurt! Den mest truende volden er økonomisk og sosial. Det er volden som stammer fra denne regjeringen, som forsvarer interessene til noen få, til skade for alle. Det er volden som preger kroppene og sinnene til de som får yrkesskader på jobben for å overleve.

Derfor må vi – det er en historisk hastesak – kollektivt konfrontere den økologiske krisen og finne rettferdige og effektive løsninger for å etterlate en levelig verden til våre barn. Vi er ikke lurt! Denne regjeringen har fortsatt å rygge i spørsmålet, for ikke å bekymre de som er ansvarlige for den kunngjorte katastrofen. De fordømmer de gule vestene som miljøekstremister. I dag er sammenfallet av den sosiale- og miljø-kampen på gang.

Vi vil fortsette å være opprørte – sterkere, oftere, mer samlet.

Og i dag oppfordrer vi til å skrive en ny historie.

Vi, skribenter, musikere, regissører, forfattere, fotografer, lyd- og bildeteknikere, manusforfattere, koreografer, tegnere, malere, sirkusansatte, skuespillere, produsenter, danserer, skapere i alle sjangre, er opprørte over denne regjeringens undertrykking, manipulasjon og uansvarlighet i et slikt avgjørende øyeblikk i vår historie.
Vi bruker vår makt, av ord, tale, musikk, bilder, tanker og kunst for å skape en ny historie og støtte de som har kjempet i gatene og rundkjøringer i mange måneder. Ingenting er skjebnebestemt. La oss skape en bedre verden.

«A dream you dream alone is only a dream,
A dream you dream together is reality.»
John Lennon

Juliette Binoche skuespiller, Emmanuelle Béart skuespiller Jeanne Balibar skuespiller og regissør, Swann Arlaud skuespiller, Bruno Gaccio forfatter, Anne-Laure Gruet skuespiller og regissør, Gérard Mordillat forfatter og filmskaper, Annie Ernaux skribent, Edward Louis skribent, Stanislas Nordey regissør og skuespiller, Denis Robert forfatter, Yvan Le Bolloc’h sanger og skuespiller, Elli Medeiros artist, Marion Montaigne tegneserieforfatter, Gilles Perret regissør og forfatter, Alain Damasio skribent, Liliane Rovere skuespiller, Jean-Claude Petit komponist og dirigent, Anouk Grinberg skuespiller, Frank Margerin tegneserieforfatter, Simon Abkarian skuespiller. Alle underskriftene.

Les også: Den franske revolusjonen blir filmet.

Dette oppropet ble oversatt og publisert av Midt i fleisen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelPeriodistas franceses amenazados con cárcel por revelar el papel de Francia en Yemen.
Neste artikkelNATOs selvmordspakt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).