USA og NATO forlanger mer norsk opprustning

0
USA og NATO forlanger en massiv økning av norske krigsbudsjetter. Foto: Forvaret.

USA og NATO legger press på Norge: – Dere må bidra mer. Både USA og NATO er klare i sin tale overfor norske politikere: Målet om å bruke to prosent av BNP på forsvar må nås. Dette skriver avisa VG, som fortsetter:

USAs ambassadør til Norge, Kenneth J. Braithwaite og øverstkommanderende for NATOs styrkekommando i Napoli, James G. Foggo møter VG i en stue på Sjøkrigsskolen i Bergen.

Ambassadøren svarer todelt når VG spør om Norge møter NATOs forventninger til oss:

– Norge møter alliansens forventninger i ånden, men har ennå ikke nådd målet om å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på Forsvar, slik mitt land, de baltiske landene og flere av de andre medlemslandene har gjort.

Årets norske forsvarsbudsjett er på 1,59 prosent av BNP, en nedgang fra 1,61 prosent i fjor, ifølge NTB. Hvis 2-prosentambisjonen nås i 2024, vil budsjettet ligge på omkring 76 milliarder kroner, ifølge en fersk FFi-rapport.

Den rapporten det vises til er nærmere omtalt i Forskning.no. Der vises det til at dersom Norge skal nå det målet USA og NATO krever av oss, betyr det at det norske forsvarsbudsjettet må økes med 19 milliarder fra det planlagte nivået på 57 milliarder. Det betyr altså en 33 prosent økning i militærbudsjettet ut over det målet som ligger i regjeringas langtidsbudsjett.

Akkumulert over en femtenårsperiode er forskjellen på det USA og NATO krever og den langtidsbanen de nåværende budsjettene har ganske enorm:

– Forskjellen mellom disse to nivåene øker over tid og utgjør til sammen 500 milliarder kroner i perioden 2021–2037.

Rapporten påstår at mer penger til NATO-militæret vil gi «mer sikkerhet», men det kan ikke rapporten bevise. Det som er sikkert er at mer militarisering gir mer profitt til krigsindustrien. Og det som også er en svært rimelig antakelse er at jo mer Norge knytter seg til USAs militære strategier, jo større er sjansen for at vi blir dratt inn i nye kriger. Med to USA-baser på norsk jord og et satelittsamarbeid som er en nøkkelbrikke i USAs offensive strategi er Norge allerede en spydspiss rettet mot Russland.

Hvordan vil så norske politikere reagere på dette presset? Mest sannsynlig slik de alltid reagerer på press fra USA, nemlig ved å lystre. Jens Stoltenberg er jo Donald Trumps fremste pengeinnkrever og det er vel nokså sannsynlig at AP vil gjøre som deres tidligere leder forlanger? Vil en «rødgrønn» AP-regjering følge ordren om å øke militærbudsjettet med 33 prosent over det Erna Solberg har lagt opp til?

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBak handelskrigen ligger kampen om teknologisk ledelse
Neste artikkelAssange Arrested for Exposing U.S. War Crimes – Paul Jay
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).