– Gruveselskap i Brasil kjente til risiko ved jordskred

0
Denne skjermdumpen viser jordskredet i Brumadinho i sekundene etter at det ble utløst.

Gruveselskapet Vale visste at områdene som ble rammet av forrige ukes jordskred i Brumadinho, var utsatt ved et eventuelt demningsbrudd. Dette skriver den brasilianske avisa Folha de Sao Paolo.

Hittil er 115 mennesker bekreftet døde og 248 er fortsatt savnet. Det skal være lite håp om å finne dem i live. I april 2018 utarbeidet Vale en kriseplan og i den planen går det fram at man visste at det eksisterte en reell fare for et dambrudd og om de fatale konsekvensene det ville kunne få. Dokumentet har vært holdt hemmelig, men Folha de Sao Paolo har fått tak i det og kan sitere derfra. Selskapet visste at jordmassene i området er svært ustabile og at ved et eventuelt demningsbrudd ville det lokale tettstedet bli oversvømt av leirmasser. De eneste sikkerhetstiltakene som er nevnt i dokumentet, slik avisa siterer det, er at det ville bli gitt varsel med sirener. Da katastrofen rammet virket ikke sirenene og svært mange arbeidere og funksjonærer var samlet i restauranter og kafeteriaer i Brumadinho. Når man ser hvordan skredet artet seg, skjønner man at ingen sirener i verden kunne ha reddet dem.

Slik farene beskrives i sikkerhetsplanen ser det ut til at det må ha vært grov, og antakelig kriminell, uaktsomthet å drive videre uten å gjennomføre tiltak av en helt annen størrelsesorden.

Denne videoen fra Jornal do Globo viser jordskredet idet det rammet lokalsamfunnet.

Denne videoen fra et israelsk team viser omfanget av katastrofen:

Vale er verdens største produsent av jernmalm og nikkel. Ifølge Norges Bank eier oljefondet 0,85 prosent av selskapet. Dette plasserer fondet som en av de store eierene sammen med de «vanlige mistenkte» BlackRock, Capital Research og Vanguard. Men ifølge informasjon fra selskapet eier oljefondet 5,21% av A-aksjene, noe som gjør posisjonen i Vale enda sterkere.

Oljefondet er altså blant de store profitørene på rovdriften i Brasil, og har sin del av ansvaret for at Vale spiller poker med de ansattes liv i potten.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMot Dag-konferansen: Journalister rett fra felten til Oslo – sikre deg plass!
Neste artikkelVelferdsteknologi
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).