Grensebru til besvær. Falsk nyhet på NRK

7
Faksimile av NRKs oppslag om grensebrua. Oppslaget er nærmest en faksimile av Mike Pompeos twittemelding om samme sak. Har NRK direkte linje?

«Slik stenger Venezuela grensa,» skriver Andreas Krantz i NRK og fortsetter:

«Nicolás Maduro nekter opposisjonen å frakte nødhjelp inn i landet. Militæret bruker en tankbil og containere til å blokkere en grenseovergang til Colombia.

Striden om makten i Venezuela fortsetter. Nå har landets sittende president Nicolás Maduro satt inn hæren ved grenseovergangen mellom Cúcuta i Colombia og Ureña i Venezuela, for å hindre at nødhjelp og forsyninger blir fraktet inn i landet via broen som forbinder de to byene.«

Det er bare det at denne brua aldri er blitt åpnet. Olaf Svorstøl Sierraalta skriver på Facebook:

Tienditasbrua ble ferdig i 2016 og ble aldri åpnet pga situasjonen mellom Venezuela og Colombia. Slik at denne del av grensa er ikke stengt, den er bare ikke åpnet.

NRKs oppslag er ikke SÅ enestående eller uavhengig. USAs utenriksminister Mike Pompeo har allerede brukt det slik på Twitter:

BBC, CNN, The Independent og mange flere har kjørt den sammen «nyheten» og etter samme mønster som Pompeo. Men det er altså Fake News.

Les mer om brua som ikke var stengt fordi den aldri var åpnet her:

The Tienditas Bridge “blockade”


Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for peska peska says:

  Litt spissfindig her, synes jeg, Steigan. Ironisk nok på omtrent samme måte som NRKs artikkel. NRK etterlater et inntrykk, uten å si det direkte, at denne grenseovergangen ble stengt for å hindre nødhjelp å komme frem. Du etterlater et like misvisende inntrykk, uten å si det direkte, at regjeringen i Venezuela ikke aktivt hindrer nødhjelp å kommer frem.

  Dessverre er vår politiske debatt, og dessverre også nyhetsformidlingen, fokusert på å skåre poeng på en motstander i stedet for å formidle en noenlunde realistisk virkelighet. Sikkert naivt å ønske seg en annen mediesituasjon, men det gjør jeg. Dessverre leverer verken NRK eller du det jeg vil ha (ingen andre av dagens aktører heller, så vidt jeg kan se, bare så det er sagt).

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Hvorfor mener du at det er misvisende? Fordi Pompeo sa det? Eller var det kankje NRK? Alle bør nå vite hva USAID er for noe.

 3. Avatar for peska peska says:

  Jeg er overhode ikke i tvil om at denne hjelpen primært er motivert av propagandabehov. Jeg kan til og med forstå at myndighetene i Venezuela helst vil unngå at opposisjonen oppnår denne propagandaseieren. Likevel er det det de gjør: de hindrer, så godt de kan, at nødhjelp kommer frem. Steigans artikkel er, i min tolkning, bevisst uklar på det punktet.

 4. Hvis du blar litt i googlearkivet finnes det mange svar på det du ønsker “levert”. Slike oppsummeringer og analyser får du ikke fra NRK, men jeg er sikker på at det kommer mer oppklarende informasjon om Venezuela på steigan.no. Når det gjelder “blokkering” av mat og nødhjelp, kan du jo se til Syria. Den “nødhjelpa” som ble gitt var øremerka “opprørskontrollerte” områder, som har vist seg å være terrorister - mens det Syriske folket ble sanksjonert og fikk ingenting.

  Blackwaters Erik Price har en egen hemmelig privat sikkehetshær med leiesoldater, henta fra bl.a. Colombia. Den type tjeneste han har gjort seg søkkrik på kommer til syne i en artikkel i Dagbladet publisert 15. mai 2011 (utdrag):

  "Blackwater dannet hemmelig araberhær"
  Selskapet Blackwater har fått krass kritikk for sin leiesoldatvirksomhet i Irak. Flere reagerte sterkt på at selskapet fikk drive i en slags gråsone etter den amerikanske invasjonen, og det ble tatt til orde for et forbud mot slik virksomhet.

  Nå har selskapets gründer vært på ferde igjen, skriver avisa New York Times.
  "Erik Prince har tjent milliarder på Blackwater, men har nå valgt å spesialisere seg på leiesoldattjenester for araberstater. I fjor flyttet han til Abu Dhabi etter å ha møtt juridiske problemer i USA, og ifølge New York Times ble han hyret inn av landets kronprins for å danne en styrke på 800 utenlandske soldater.
  Skal slå ned opprør Avisen siterer tidligere ansatte i prosjektet, amerikanske kilder og selskapets dokumenter på saken.

  Styrken skal etter planen utføre spesialoperasjoner både i De forente arabiske emirater og i utlandet. Forsvar av oljebrønner og skyskrapere blir nevnt, men styrkene skal også skulle kunne brukes til å slå ned indre uroligheter, viser dokumentene.
  Selve treningsleiren disse styrkene bruker ligger bak betongmurer sikret med piggtråd. Der oppholder det seg leiesoldater fra land som Colombia, Sør-Afrika, USA, Tyskland, Storbritannia og Frankrike."

  Dette er samme oppskrifta som Syria, Libya, Irak osv, som er godt dokumentert på steigan.no

 5. Avatar for ToreF ToreF says:

  Det er helt riktig at Tienditas overgangen aldri har vært åpnet. Det blir for drøyt å påstå at den er stengt for nødhjelp, uten å nevne at det finnes to andre greneoverganger fra Cucuta til Venezuela - som begge er åpne og kryr av folk som reiser begge veier. Den ene heter Bolivar - broen , her reiser rundt 35000 mennesker daglig ut og inn av Colombia, ifølge colombias myndigheter.
  Å påstå at Tienditas broen er eneste grenseovergang er derfor loddrett løgn.
  Les gjerne mer om dette i gårsdagens avis La Verdad : Link: http://www.laverdad.com/movil/zulia/152281-puente-simon-bolivar-testigo-de-historias-entre-colombianos-y-venezolanos.html

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg har ingen tro på at Assad ville være så inkompetent at han ikke bare åpnet brua, tok i mot nødhjelpen, for så å stenge den igjen.

  Om de da ikke ville gi den alikevel, så hadde det blitt regime-endrernes problem.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Propaganda er ikke et ord som er i nærheten av å dekke hva USAID er. Det er så grundig dokumentert, at det ikke er åpent for tolkning.

  Og så var det denne lille detaljen:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere