– Rødt støtter utenriksminister Ine Eriksen Søreides linje for Venezuela

0
Rødts ledelse sier i en uttalelse at den støtter Ine Eriksen Søreides linje for Venezuela. Uttalelsen er kommet som et sjokk for det antiimperialistiske miljøet i partiet. Foto: Stortinget

Partiledelsen i partiet Rødt sier i form av et intervju med partisekretær Benedikte Pryneid Hansen:

– Rødt støttet utenriksminister Ine Eriksen Søreides utspill 17. januar, der hun tok til orde for at Norge kan hjelpe til med å tilrettelegge for en fredelig løsning, deriblant nyvalg, hvis partene blir enige om det. Det er viktig at Søreide nå holder fast på denne linja, og ikke gir etter for amerikansk press for å tilpasse seg Trumps åpent erklærte mål om regimeskifte gjennom folkerettsstridig utenlandsk innblanding, sanksjoner og trusler om krig, sier Hansen.

Rødts ledelse sier også at den tar avstand fra USAs krigstrusler mot landet og planer om regimeskifte.

Partisekretæren sier også:

– Folk i Venezuela er i sin fulle rett til å protestere mot regjeringa og kreve endringer uten å bli møtt med vold.

Det Pryneid Hansen og de andre i Rødts ledelse ikke synes å være klar over er at det pågår en rasende klassekamp i landet. Naturligvis skal folk få lov å demonstrere i gatene, og det får de da også, men de folkene Rødt viser til er borgerskapet og den øvre middelklassen som demonstrerer for privatisering, ekstrem markedsliberalisme og full underleggelse av USA-imperialismen.

Rødts linje har kommet som et sjokk på anti-imperialistiske veteraner i partiet, og ikke minst på Olaf Svorstøl Sierraalta, som er født i Venezuela og har gode kunnskaper om landet. Han skriver følgende på Facebook:

Ledelsen har gått mot råd fra Internasjonalt utvalg og støtter Utenriksministerens linje for Venezuela. Farvel til antiimperialismen.
Jeg vil vurdere medlemskapet hvis ikke denne uttalelsen trekkes.
Dette er å endre vårt partis linje, uten diskusjon. En ønsker ikke demokratisk sentralisme, men ledelsens sentralisme.

Svorstøl sier altså at Rødts partiledelse har tatt dette oppsiktsvekkende standpunktet uten å rådføre seg med partimedlemmene og i strid med linja til partiets eget internasjonale utvalg. Det er interessant når uttalelsen samtidig kritiserer mangelen på demokrati i andre land.

Søreides linje er USAs alternativ B

Det er mulig at Rødts ledelse forestiller seg at Ine Eriksen Søreide – av alle mennesker – har kommet fram til ei sentristisk linje helt på egen hånd. De kan da umulig ha fulgt med på hvem hun er og hva hun står for. Søreide er antakelig den mest pro-amerikanske, pro-NATO og pro-imperialistiske politikeren i Norge. Slik hennes karriere utvikler seg skal det ikke utelukkes at hun vil ta over som generalsekretær i NATO en dag.

Når Søreide tilsynelatende lanserer en forhandlingsløsning med Norge som brekkstang må det oppfattes slik at Norge er tiltenkt rollen som den vennlige bøddelen, slik vårt land var overfor palestinerne gjennom Oslo-avtalen. Norge har kontakt med begge parter, som det heter, og hensikten er naturligvis å foormidle til Nicolás Maduro at han har å trekke seg, ellers…

Ikke mye antiimperialisme igjen

Det er dessverre lett å være enig med Olaf Svorstøl Sierraalta i at Rødts uttalelse ikke inneholder mye antiimperialisme. Da er det faktisk svært mye bedre å lese de grønnes leder i USA, Jill Stein, på Twitter, der hun gang på gang avslører det hyklerske «kravet om demokrati» i Venezuela som ikke noe annet enn et dårlig skjult spill for full USA-kontroll over det oljerike landet. Slik som for eksempel her:

Og USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton sier det rett ut:

Venezuela – John Bolton innrømmer at det dreier seg om olje

Rødt-veteran Svorstøl ber Rødts ledelse om å trekke sin uttalelse, men er Bjørnar Moxnes og hans gruppe partiansatte i stand til å ta signalet?

Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Hellas.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVenezuela – John Bolton innrømmer at det dreier seg om olje
Neste artikkelJimmy Dore, Mike Prysner og Abby Martin plukker ned propagandaen mot Venezuela
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).