– Rødt støtter utenriksminister Ine Eriksen Søreides linje for Venezuela

32
Rødts ledelse sier i en uttalelse at den støtter Ine Eriksen Søreides linje for Venezuela. Uttalelsen er kommet som et sjokk for det antiimperialistiske miljøet i partiet. Foto: Stortinget

Partiledelsen i partiet Rødt sier i form av et intervju med partisekretær Benedikte Pryneid Hansen:

– Rødt støttet utenriksminister Ine Eriksen Søreides utspill 17. januar, der hun tok til orde for at Norge kan hjelpe til med å tilrettelegge for en fredelig løsning, deriblant nyvalg, hvis partene blir enige om det. Det er viktig at Søreide nå holder fast på denne linja, og ikke gir etter for amerikansk press for å tilpasse seg Trumps åpent erklærte mål om regimeskifte gjennom folkerettsstridig utenlandsk innblanding, sanksjoner og trusler om krig, sier Hansen.

Rødts ledelse sier også at den tar avstand fra USAs krigstrusler mot landet og planer om regimeskifte.

Partisekretæren sier også:

– Folk i Venezuela er i sin fulle rett til å protestere mot regjeringa og kreve endringer uten å bli møtt med vold.

Det Pryneid Hansen og de andre i Rødts ledelse ikke synes å være klar over er at det pågår en rasende klassekamp i landet. Naturligvis skal folk få lov å demonstrere i gatene, og det får de da også, men de folkene Rødt viser til er borgerskapet og den øvre middelklassen som demonstrerer for privatisering, ekstrem markedsliberalisme og full underleggelse av USA-imperialismen.

Rødts linje har kommet som et sjokk på anti-imperialistiske veteraner i partiet, og ikke minst på Olaf Svorstøl Sierraalta, som er født i Venezuela og har gode kunnskaper om landet. Han skriver følgende på Facebook:

Ledelsen har gått mot råd fra Internasjonalt utvalg og støtter Utenriksministerens linje for Venezuela. Farvel til antiimperialismen.
Jeg vil vurdere medlemskapet hvis ikke denne uttalelsen trekkes.
Dette er å endre vårt partis linje, uten diskusjon. En ønsker ikke demokratisk sentralisme, men ledelsens sentralisme.

Svorstøl sier altså at Rødts partiledelse har tatt dette oppsiktsvekkende standpunktet uten å rådføre seg med partimedlemmene og i strid med linja til partiets eget internasjonale utvalg. Det er interessant når uttalelsen samtidig kritiserer mangelen på demokrati i andre land.

Søreides linje er USAs alternativ B

Det er mulig at Rødts ledelse forestiller seg at Ine Eriksen Søreide – av alle mennesker – har kommet fram til ei sentristisk linje helt på egen hånd. De kan da umulig ha fulgt med på hvem hun er og hva hun står for. Søreide er antakelig den mest pro-amerikanske, pro-NATO og pro-imperialistiske politikeren i Norge. Slik hennes karriere utvikler seg skal det ikke utelukkes at hun vil ta over som generalsekretær i NATO en dag.

Når Søreide tilsynelatende lanserer en forhandlingsløsning med Norge som brekkstang må det oppfattes slik at Norge er tiltenkt rollen som den vennlige bøddelen, slik vårt land var overfor palestinerne gjennom Oslo-avtalen. Norge har kontakt med begge parter, som det heter, og hensikten er naturligvis å foormidle til Nicolás Maduro at han har å trekke seg, ellers…

Ikke mye antiimperialisme igjen

Det er dessverre lett å være enig med Olaf Svorstøl Sierraalta i at Rødts uttalelse ikke inneholder mye antiimperialisme. Da er det faktisk svært mye bedre å lese de grønnes leder i USA, Jill Stein, på Twitter, der hun gang på gang avslører det hyklerske «kravet om demokrati» i Venezuela som ikke noe annet enn et dårlig skjult spill for full USA-kontroll over det oljerike landet. Slik som for eksempel her:

Og USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton sier det rett ut:

Venezuela – John Bolton innrømmer at det dreier seg om olje

Rødt-veteran Svorstøl ber Rødts ledelse om å trekke sin uttalelse, men er Bjørnar Moxnes og hans gruppe partiansatte i stand til å ta signalet?

Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Hellas.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Ikke glem Ron Paul, som har stått støtt på sannheten, hele livet.

 2. Avatar for Anki Anki says:

  “Someone who bought the propaganda on Libya, Syria and Venezuela is dumb, like a man with his head up his ass. Someone who rejected the propaganda on Libya and Syria but buys it on Venezuela is even dumber, like a man who pulled his head out of his ass, then willfully re-inserted it.”

  ~Caitlin Johnstone

  eagle

 3. Avatar for Johnny Johnny says:

  Hvem er det som trekker RØDT så inn i granskauen langt til høyre? Vi vet CIA infiltrerte fredsbevegelser og nei til atomvåpen i sin tid, har de nå begynt med politiske partier?

 4. Dette er indre anliggender i Venuzuela. Presidenten er lovlig valgt. En kan selvfølgelig stille masse spørsmål ved valget, MEN hvor mange land gjelder ikke det. Er det grunn til å gå til intervensjon? Sanksjoner hjelper absolutt ikke på landets økonomi. Hadde ikke landet hatt olje og annen rikdom hadde INGEN brydd seg.

 5. De fleste får informasjonen sin fra det som kalles mainstream media. Disse mediene er 99 % negative til Venezuela (og jeg tviler ikke på at det er en god del negativt der, men ikke 99 %, og mye av det skyldes utenlandsk innblanding, utvilsomt). Derfor er folk flest negative til Venezuela, også langt ut på venstresiden. Rødt ønsker å vokse og bli et attraktivt sosialdemokratisk parti, de vet de i folks øyne har en del grums i fortiden. Derfor er det viktig for dem å på ingen som helst måte assossieres med de folk flest mener er autoritære regimer. Trist, men sånn er det. Det viser også noe av begrensningene til et partidemokrati hvor rikfolk styrer mediene.

 6. Avatar for Olav Olav says:

  Handler langt ifra bare om olje heller:

  Under the rule of President Hugo Chávez, who was elected President of Venezuela in 1998, relations between Israel and Venezuela rapidly deteriorated as Venezuela strongly supported the rights of the Palestinians and condemned Israeli actions, twice expelling the Israeli ambassador to Venezuela (2006, during the 2006 Lebanon_War), and 2009, in response to the 2008-2009 Gaza War. Venezuela officially recognized the State of Palestine and established diplomatic relations with the Palestinian Authority on 27 April 2009. […] With the 2008-2009 Gaza War, Venezuela cut off all diplomatic ties with Israel and expelled the Israeli ambassador from Caracas. After breaking diplomatic relations with Israel in January 2009 in protest at the invasion, Venezuela’s Foreign Ministry said in September 2009 it would depend on Spain to represent its interests in Israel. Israel’s interests in Venezuela would be represented by Canada. On 27 April 2009 Venezuela had officially recognized the State of Palestine and established diplomatic relations with the Palestinian Authority, being the first country in the Americas to do so. On 29 November 2012, Venezuela voted in favor of granting recognition as an observer status to Palestine at the United Nations. During 2014 Israel-Gaza conflict, President Nicolás Maduro said that the government “vigorously condemns the unfair and disproportionate military response by the illegal state of Israel against the heroic Palestinian people.https://en.wikipedia.org/wiki/Palestine–Venezuela_relations

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Absolutt. Og Israels crime-minister har akkurat vært i Brasil, og smiska med Bolsonaro. de har til og med sendt tropper for å “hjelpe” til å rydde opp i den siste damkatastrofen. Antar det er for å dysse ned skandalen, om det ikke er for å gå inn i Venezuela.
  Nuttyahoo har det travelt for tiden. I en tid med oppløst nasjonalforsamling, fullt kaos i valgkampen, samt fare for at han må avslutte sin politiske karriere i fengsel, en skulle tro at stats-, utenriks-, forsvars, helse og religions-ministren ville holde seg ved teltene. Men nå er han på konferanse i Baltikum. Etterpå har han tenkt seg til Marokko. Tidligere var han en tur til Tchad.
  Mitt stalltips er at han forsøker å få sytti nasjoner til å flytte ambassaden sin til Jerusalem, og det bør helst skje før 9.april.

  Det krever at de skjønner hvordan økonomien egentlig fungerer, og det er det nesten ingen som gjør lenger.

 8. Avatar for INK INK says:

  Handler det ikke dessuten ganske mye om petrodollar, forresten? Venezuelas regjering besluttet å gå bort fra å handle sin olje i dollar, akkurat som Gaddafi og Saddam Hussein i sin tid gjorde, og vi vet jo alle hva som skjedde da … Dette truer nemlig den amerikanske valutaen, som er pumpet kunstig opp på andre lands oljehandel. Dessuten truer det vel for så vidt også økonomien til alle land som har en økonomi som er tilknyttet denne.

  TENK om pressen av og til kunne skrive om petrodollar …

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

24 flere kommentarer

Deltakere