Saudi-Arabia vil henrette fem av Khashoggis mordere for å dekke MBS

0
Inngangen til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Bak disse dørene ble Jamal Khashoggi drept. Det innrømmes nå fra Riyadh. (Shutterstock)

Påtalemyndighetene i Saudi-Arabia vil tiltale 11 og henrette fem av dem som deltok i drapskommandoen mot journalisten Jamal Khashoggi. Etter at de først prøvde seg med en masse bløffhistorier og blant annet påsto at Khashoggi forlot konsulatet i Istanbul i live, har nå de saudiske myndighetene måtte innrømme at mordet var planlagt og at Khashoggi ikke bare ble drep, men også partert.

USA prøver også å hogge ei branngate mellom de som utførte drapet og de som beordret det gjennom å innføre sanksjoner mot 17 saudisk innbyggere.

Tyrkia er ikke imponert. Den tyrkiske sikkerhetstjenesten sitter tydeligvis med bombesikker dokumentasjon av hele drapsforløpet, og det er den informasjonen som er dryppet ut fra Ankara som har tvunget Saudi-Arabia og USA på defensiven. Men Erdogan og hans folk sitter på mye mer, får man anta.

Avisa Hürriyet skriver at tyrkiske myndigheter har enda et lydopptak av drapet som inneholder flere detaljer som ikke er publisert tidligere. På denne tapen diskuterer de saudiske agentene hvordan de skal henrette Khashoggi og det går fram at de etter drapet ringte internasjonale samtaler, antakelig for å rapportere.

Israel og USA vil redde kronprins MBS, men Tyrkia er forbannet og ønsker å nagle de eller den ansvarlige i Riyadh for drapet. Denne saka er ikke slutt. Følg med i neste episode.

 

Forrige artikkelKrF styrker høyreposisjonen sin — på veg ut av politikken
Neste artikkelAssange siktet av amerikanske myndigheter
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).