Nabovarsel: Trident Juncture

0

Av Terje Alnes.

Forsvaret informerer: «Nå kommer NATO». Når forsvaret presenterer NATO-øvelsen «Trident Juncture» blir det militaristisk propaganda som fordreier virkeligheten.

For andre gang i år fikk leserne av Bergens Tidende et kostbart annonsemagasin fra Forsvaret som vedlegg til lørdagsavisen. Sist ville Forsvaret legitimere alle sine «utenlandsoperasjoner» (les; kriger), nå dreier det seg om at «40.000 soldater» skal stå imot et fiktivt angrep på Norge.

Innsats 3
Bilag til Bergens Tidende lørdag 13. oktober 2018

«Mange kommer til å merke kjempeøvelsen Trident Juncture», skriver de. Forsvaret føler tydeligvis behov for å informere om hvorfor. Lett humoristisk sender de ut et «nabovarsel», og bruker 24 sider på gigantøvelsen i forsvarsmagasinet «Innsats».

9 av 10 soldater er utenlandske

Men informasjonen vi får er allerede utdatert. Etter at «Innsats» gikk i trykken er øvelsen kraftig utvidet.

Øvelsen får nemlig en ytterligere spissing ved at det amerikanske atomdrevne hangarskipet USS Harry S. Truman, med 44 F-18 fly, 5 overvåkingsfly og 5.400 soldater, skal delta. I tillegg kommer 3 støtteskip med 1.000 ekstra soldater. Hangarskipet har slagordet «Give’em hell», og et helvete vil det bli, ikke minst for oss nordmenn, om ødeleggelseskraften noen gang skal bli brukt til å «forsvare» oss.

Totalt vil 53.000 soldater delta i krigsleken «Trident Juncture», den største NATO-øvelsen i Norge etter Sovjetunionens oppløsning. Mens Norge stiller med under 6.000 soldater, deltar USA alene med 18.000. Nesten 90 % av soldatene i øvelsen er utenlandske.

Under «Trident Juncture» vil i all hovedsak utenlandske soldater bruke norsk territorium (land, sjø og luft) som en krigsskueplass. Skal dette være egnet til å berolige oss?

Premiss: Norge er truet

«Jeg håper at vi kan vise hvordan vi setter pris på at over 30 nasjoner kommer hit fordi de er villige til å forsvare Norge.»
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen

 

Den norske forsvarsledelsen lar altså i all hovedsak utenlandske styrker bruke Norge i en gigantisk militærøvelse. Dette viser et «uslåelig samhold», i følge Tom Hovind, sjefen for Forsvarets mediesenter. Men det er neppe i norske interesser at nordområdene skal militariseres og at konflikten med Russland skal eskalere. Sannheten er at Norge lar seg misbruke av «allierte» i en militær konfrontasjonspolitikk, en politikk som er potensielt svært farlig for oss.

NabovarselFor å legitimere gigantøvelsen er det nødvendig å peke på en trussel, en fiende, en mulig angriper. Dette er Russlands funksjon i dag. Det gjelder å fremstille Russland som en farlig og aggressiv makt som truer Norge og Vesten. Når nordmenn daglig blir fortalt om denne trusselen i alle store medier, glir det inn i bevisstheten som en reell fare. Men at en løgn gjentas hver eneste dag gjør den ikke mer sannferdig.

Les: Hvem truer hvem?

Dette er propagandaens funksjon. At den russiske «trusselen» umulig kan legitimeres ut ifra en objektiv vurdering av «fiendens» slagkraft, er noe befolkningen ikke blir fortalt. For å forstå dette må du selv finne frem til objektiv informasjon, f.eks. fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), men det er det de færreste som gjør.

Innsats: Militaristisk propaganda

 

«- Trident Juncture er et uttrykk for at NATO kommer hjem, og at alliansen har blikket vendt mot nord.»
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg

 

«Innsats» intervjuer Jens Stoltenberg, som nærmest bobler over av entusiasme for det fantastiske som skal skje, «det er godt nytt for Norge», vil han ha oss til å tro. I samme intervju sier Stoltenberg at «vi ønsker å bedre forholdet til Russland» og «vi jobber for økt dialog».

Men «Trident Juncture» er ikke egnet til å bedre forholdet til Russland. Øvelsen er derimot et bidrag til militariseringen av Norge, der flere utenlandske baser nå er etablert, og der det norske forsvaret i stadig stigende grad opptrer som leiesoldater i USA-initierte kriger.

Forsvarsmagasinet «Innsats» serverer militaristisk propaganda, med siktemål å få befolkningen til å slutte opp om aggresjonen mot Russland.

Les også: «Innsats: Veteran spesial»

Kilder:

«Innsats» utgave 9, 2018, forsvaret.no, «Gigantskip øver på å redde Norge fra angrep», vg.no 12.10.18

 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

Forrige artikkelKhashoggi og maktkampen mellom Tyrkia og Saudi-Arabia
Neste artikkelKurderleder: – Enhver som krysser Eufrat vil møte samme skjebne som Daesh!