Fredsaktivister til Norge – demonstrasjon 27. oktober i Oslo

0

– Givetvis ställer vi upp och stöder både norrmännen och oss själva i kampen mot Nato, säger Katja Alheden från Nej till Nato Göteborg. Dette skriver Proletären.

När Sverige ska öva krig med Nato i Norge ordnar svenska fredsaktivister en bussresa till demonstrationen i Oslo mot övningen. Bussen går från Göteborg på morgonen lördagen den 27 oktober och återvänder på eftermiddagen.

– Självklart åker vi och demonstrerar. Det är vårt sätt att visa vår medborgerliga röst, vi har ingen annan, säger Katja Alheden från Nej till Nato Göteborg.

Sverige deltar i jätteövningen Trident Juncture med omkring 2200 soldater och officerare från samtliga stridskrafter. Armén kommer att öva med underställda amerikanska och finska förband, marinen har med sig två korvetter och flygvapnet fyra Gripenplan.

Sverige lämnar värdlandsstöd till Natoförband och det amerikanska luftvapnet baseras på Kallax flygplats i Luleå under övningen, som delvis genomförs i svenskt luftrum. Dessutom kommer mängder av Natos militärfordon transporteras genom Sverige inför övningen.

– Idag på radion talade de om att det kommer att bli mycket trafikproblem mellan Malmö och Oslo, eftersom Nato kommer att föra krigsmaterial på E6:an genom Sverige. Det är den lilla saken som gör oss omedelbart påminda om Nato, säger Katja Alheden.

– Men det är mycket större än så. Varför ska vi i Sverige gå med i Nato? Deltagandet i övningen är ett steg ännu närmare fullt medlemskap i Nato, och det innebär i sin tur att vi blir indragna i andra länders krig som vi inte har bett om.

För Katja Alheden är det självklart att åka till grannlandet för att protestera mot den största Natoövningen i Norge sedan kalla kriget.

– Givetvis ställer vi upp och stöder norrmännen och oss själva i kampen mot Nato. Det är viktigt och stärker också oss själva. Freden är för dyrbar för att vi ska ge upp.


Hvordan reise motstanden mot NATO i Norden?

Jan Myrdal snakker om fredsbevegelsen fra 50-åras Stockholms-appell til dagens passivitet

Onsdag 31. oktober kl 19.00

LITTERATURHUSET
Sal: Amalie Skram
Wergelandsveien 29, Oslo

Jan Myrdal, svensk forfatter, radikal skribent og levende legende snakker om fredsarbeid, forbud mot atomvåpen, NATO og Norden.

Norge hærtas nå av den hittil største militærøvelsen i landet, «Trident Juncture». Kan vi lære av historien for å gjenreise en mektig krigsmotstand?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStephen F. Cohen: Mer kald krigs-ekstremisme og farligere kriser
Neste artikkelTrident Juncture 2018 NATO-øvelse indtager Norge
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).