Israel-Hellas-Kypros – en ny allianse vokser fram

0
Gode venner og allierte: Nicos Anastasiades, president i Kypros, Alexis Tsipras, statsminister i Hellas og Benjamin Netanyahu, statsminister i Israel.

Det er ingen hemmelighet at NATO slår sprekker og at forholdet mellom USA og Tyrkia er nær frysepunktet. Dette har fått USA til å forsterke sitt forhold til Tyrkias tradisjonelle rival Hellas. Alexis Tsipras fra Syriza har lenge vært vel ansett i Washington, og nå ser også USA på muligheten for å skaffe seg noen militærbaser i Hellas.

Sjefen for Joint Chiefs of Staff, general Joseph Dunford var i Aten 4. September og ga uttrykk for at USA ønsker å styrke sin militære posisjon i landet. Han pekte på at den geografiske posisjonen til Hellas, både i forhold til Nord-Afrika, med Libya som fremste eksempel og Midtøsten med Syria i første rekke, gjør Hellas ideelt for USA. Ifølge Military Times er det ennå ikke valgt sted for den permanente basen som USA ønsker seg, men arbeidet med å finne det er i gang. På tross av den djupe økonomiske krisa i Hellas har Syriza-regjeringa valgt å bruke to prosent av BNP på militær opprustning, blant annet for å kjøpe flere bombefly og helikoptre fra USA.

Tyrkia har en konflikt ikke bare med USA og Hellas, men også med Kypros når det gjelder utnyttelse av olje- og gassressurser i det indre Middelhavet. I Aten sitter USAs ambassadør Geoffrey Pyatt og drar i trådene. Dette kan han, noe han viste gjennom sin rolle som orkesterleder for statskuppet i Ukraina i 2014. Og det han ser for seg er å dyrke fram en allianse av Hella, Israel og Kypros.

En bilateral militæravtale ble inngått mellom Hellas og Israel i 2015, og sammen med Kypros har de faste møter der denne alliansen forsterkes. Israel har fra før et sterkt militært samarbeid med Kypros. Nå suppleres dette med Hellas og med USAs solide støtte. Det er også naturlig å se på Albanias og Kosovos rolle i dette spillet. Albanias forsvarsminister Olta Xhacka var i Washington i april 2018 og foreslo opprettelsen av en permanent amerikansk militærbase i Albania, og fra før av har USA sin store base i Camp Bondsteel i Kosovo.

Det finnes kanskje fortsatt noen på norsk venstreside som betrakter Syriza som en alliert. Det er på tide at de reviderer den oppfatningen, først og fremst på grunn av partiets nyliberale økonomiske politikk, men også fordi partiet fører Pentagons politikk videre i Middelhavet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.