Kuwaitisk «influencer» fordømmes for kommentar om filippinske gjestearbeidere

0
Filippinske Jessica Demafells sørger over sin søster Joanna Demafells’ båre. (EPA-EFE) Innfelt: Sondos Alqattan fra hennes konto på Instagram.

Av Ivar Austbø.

Sondos Al Qattan, en kuwaitisk såkalt «influencer», som har blitt kjent særlig gjennom sine sminke-instruksjonsvideoer på instagram er blitt kritisert for sine kommentarer om filippinske gjestearbeidere i Kuwait. Al Qattan kritiserte en ny lov som gav gjestearbeiderne en dag fri i uken, og rett til å beholde passet sitt.

Utspillet fikk mange sinte reaksjoner. Migrante International, en interessegruppe for filippinske gjestearbeidere fordømte Al Qattans utspill på det kraftigste. De mente hun burde besøke Filippinene for å bevitne fattigdommen som mange av de som reiser ut lever i.

Al Qattan mener på sin side at kritikken er urimelig. Sminkekjendisen med 2,3 millioner instagram-følgere sier hun alltid har behandlet sine ansatte bra, og legger til at de er likeverdige mennesker.

Bakgrunnen for den nye loven som er i sentrum av kontroversen, er drapet på en filippinsk gjestearbeider, 29 år gamle Joanna Daniela Demafelis. Hennes skjebne fikk begeret til å renne over for filippinere som har sett mye dårlig behandling av sine gjestearbeidere gjennom årene, og regjeringen satte i februar en midlertidig stopp for utsendelse av arbeidere til Kuwait.

I april spisset konflikten mellom de to landene seg til da Filippinenes regjering slapp en video som viste hvordan offisielle representanter reddet ut filippinere som angivelig var blitt dårlig behandlet av sine kuwaitiske arbeidsgivere. Kuwaits svar på dette var å utvise Filippinenes ambassadør, samt trekke ut gulflandets egen ambassadør fra Manila.

Filippinenes president Rodrigo Duterte ba så alle de om lag 276.000 filippinske gjestearbeiderne i Kuwait dra hjem, og appellerte til deres patriotisme.

Enden på visa var at de to landene i mai satte seg ved forhandlingsbordet og ble enige om en ny avtale som ga gjestearbeiderne bedre rettigheter.

Omtrent 660.000 av Kuwaits 4 millioner innbyggere er gjestearbeidere. I følge Human Rights Watch, gir landets «Kafala»-system stor makt over sine ansatte, noe som gjør at det er vanskelig for arbeiderne å slippe unna sjefer som behandler dem elendig.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.