USA: Canada forrådte oss på G7

3
Trumps twitterdiplomati i full utfoldelse. Her er det Canada som får unngjelde.

Donald Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow gikk til angrep på Canadas statsminister Justin Trudeau i et intervju på CNNs State of the Union-program. ”Han forrådte oss,” sa Kudlow og fulgte opp den kritikken sjefen hans hadde kommet med mot Trudeau. ”Han dolket oss i ryggen,” fortsatte Kudlow om Canadas statsminister.Trump-rådgiver Peter Navarro sa at «det er en spesiell plass i helvete» for folk som Trudeau.

G7-møtet ble ikke den demonstrasjonen av vestlig enhet som vertskapet hadde håpet. Det ble tvert om et brudd for åpen scene. Det har ikke skjedd før at USA nekter å undertegne forumets felleskommuniké, og det har heller aldri skjedd at USAs president så til de grader går i strupen på en av sine viktigste allierte.

Tysklands statsminister Angela Merkel sier at hun oppfattet angrepet fra Trump først da hun var på flyet hjem til Berlin. Hun kaller det ”deprimerende”.  Hun sier også at ”det atlantiske fellesskapet er verdt å kjempe for” og hun mener at den begynnende handelskrigen mellom USA og EU ikke betyr slutten på et partnerskap.

Men hva er et partnerskap hvis ”partneren” din beskylder deg for løgn og bakholdsangrep og så går til økonomisk krig mot deg? USAs allierte er fortsatt i sjokktilstand og vet ikke hva de skal si eller gjøre. De er så trent og dressert på å følge signalene fra Washington at de ikke vet hva de skal gjøre når USAs president angriper dem på denne måten.

I Canada er reaksjonene så negative som man kan vente. Holdningene til landets store allierte sør for grensa var ikke de mest positive før dette. En måling fra Pew Research i 2017 viste at bare 43 prosent av canadierne hadde et positivt syn på USA. Den samme undersøkelsen viste at bare 35 prosent av tyskerne hadde et positivt syn på USA.

Spørsmålet er hvor lenge en kan snakke om partnerskap og allianse når angrepene er så krasse og de vestlige lederne ikke en gang kan samle seg om å si ”god jul og godt nyttår”. For den såkalte Charlevoix Declaration var verken særlig forpliktende eller særlig konkret.

Når USAs president likevel kaster en skiftenøkkel inn i maskineriet ved å nekte å skrive under og gå til angrep på hele møtet, så demonstrere det en splittelse uten sidestykke så lenge det vestlige samarbeidet har pågått. Spørsmålet er hvor mye lenger dette kan fortsette mens man fortsatt kan kalle det en allianse. USA står for halvparten av økonomien i G7. Hvor lenge kan man snakke om G7 når USA stiller seg utenfor? Og hva vil det resterende «G6» ha å slå i bordet med?

Dette handler ikke bare om Trumps oppfarende temperament. USA er økonomisk på kollisjonskurs med sine allierte og har egentlig vært det lenge. Sanksjonene mot Russland har også vært en form for økonomisk krigføring mot USAs europeiske konkurrenter, for det er de og ikke USA, som har fått betale prisen. Og de europeiske lederne har lagt seg flate og ofret hundretusener av arbeidsplasser og milliarder i tapt handel og tapte investeringer på alteret for ”det transatlantiske samarbeidet”. De har heller ikke kunnet gjøre stort annet, siden USA har et økonomisk og militært nakketak på dem.

Men til sjuende og sist er ikke dette et spørsmål om ideologi eller holdninger. Det er knallharde økonomiske realiteter som ligger under. Tyskland er verdens nest største handelsnasjon, nest etter Kina. Tysk industri er verdensledende på mange områder og kan ikke i det lange løp tåle en politikk som går så til de grader i mot dens grunnleggende økonomiske interesser. Tyskland trenger handel og økonomisk samarbeid med Russland på grunn av de energiforsyningene som landet er desperat avhengig av og på grunn av at det russiske markedet er stort og ligger til rette for tysk kapital. Tysk kapital vil også være med på veksten i Kina og investeringsmulighetene i Iran. I det lange løp kan ikke den tyske overklassen la USA nekte seg disse mulighetene.

Det er altså bare et tidsspørsmål før splittelsen i Canada blir et fullstendig brudd. Kina og Russland vil naturligvis vite å utnytte dette, og ikke minst Kina har svært mange kort å spille på. Det skal bli svært interessant å følge fortsettelsen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Kanskje det mest skremmende er at internasjonal handel i framtiden ikke lenger vil bli styrt på basis av godtatte internasjonale regler, men av rå maktkamp mellom stormakter. Det kan skape store problemer for Norge og for andre små land.

  Mulig at G7 landene nå vil iverksette straffetiltak mot USA, isteden bør man heller se om det er mulig å kunne endre på WTO-reglene for å få til mer balansert handel som er til alle parters fordel. Professor Dani Rodrik har en del kritiske synspunkter på dagens WTO-regler.

  Klipp fra dagens Klassekampen, Bernie Sanders kritiserer Trump: Sanders mener at om Trump vil beskytte amerikanske jobber så må han «signere en ordre som hindrer at store selskaper som flytter jobber til lavlønnsland får lukrative statlige kontrakter».
  «Istedenfor å innføre stykkevise tariffer på handelspartnere bør han omfattende og fundamentalt omskrive hele vår forfeilede handelspolitikk for å hindre et kappløp mot bunnen og øke levestandarder i USA og i verden»

  Problemet med blårussen er at den ikke klarer å innse at dagens globalisering skaper problemer. Det man har problemer med å forstå er bla hva som fastsetter (reell) vekslingskurs mellom land (iflg BicMac indeksen mm er det slik at en inntekt på kr 400.000 norske kroner har en kjepekraft i Polen som tilsvarer hele 1 million norske kroner).
  Ulike land har forskjellig økonomisk virkemåte. Da oljeprisen fallt så oppstod det matmangel i Venezuela (i et land med 70% import av mat) men ikke i Norge. Da oljeprisen ble syvdoblet i opptakten til finanskrisen så økte bensin/dieselprisen med hele 170% i USA men kun med 50% i EU. Det er vanskelig for bedrifter i USA og EU i en slik situasjon som dette å skulle konkurrere på lik linje med hverandre selv om oljeprisen er felles og det er null toll.

  Har Trump noen geopolitisk strategi? Det er ting som tyder på det og som vil kunne snu ting opp ned:

 2. Avatar for baluba baluba says:

  I Venezuelas tilfelle er det opprettet en blokade mot landet som Norge er med på. Det er påfallende at den maten og de medisinene du ikke får kjøpt finnes på svarte børsen i stort monn.
  Det pågår en massiv propaganda mot landet som peker mot en amerikansk intervensjon. I dag skriver for eksempel nrktxtgammelmedia følgende: “Matmangel i Venezuela. Folk i Venezuela har i snitt gått ned 11 kg det siste året. Mødrene tl små barn miste mjølka si og er tvinga til å gje dei unæringsrik rismjølk. Dette fortel Nina Anette Brattvold frå hjelpeorg. Caritas.”

  Bloggen midt i fleisen. Hvis du søker på Venezuela der finner du en godt opplysende dokumentar om hva som hender. Iflg nrk må det være verre der en i Yemen. Det er det ikke!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.