Trump med overraskende utspill: Russland bør delta i G8

7

Donald Trump sa ved avreisen til G7-møtet i Quebec at Russland igjen burde bli med i forumet slik at det blir G8.

”Det pleide å være G8, fordi Russland var med. Nå er ikke Russland med. Men Russland burde være med på møtet. Hvorfor har vi et møte der ikke Russland kan være med? Enten dere liker det eller ikke, og det er kanskje ikke politisk korrekt, men vi har en verden å ta oss av. Og det var G7, som pleide å være G8, som kastet ut Russland. De burde slippe Russland inn igjen, slik at vi har Russland ved forhandlingsbordet.”

Italias nye statsminister Giuseppe Conte skriver på Twitter at han er enig med Trump i dette.

Russland møtte for første gang i 1994 og ble offisielt medlem i 1998. Landet ble ekskludert i 2014 på grunn av anneksjonen av Krim.

Det har vært full konflikt mellom USA og resten av G7 forut for møtet i Canada, der særlig Frankrikes president Emmanuel Macron har gått i strupen på Trump på grunn av USAs trussel om handelskrig mot Europa.

Russlands talsmann Dmitrij Peskov sa at Russland er interessert i dette «og i andre formater». Her kan det hende at han tenker på G-20, for der er også blant annet Kina med.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for nemesis nemesis says:

  Trump overrasker og overrasker, Russland tilbake til G7-, forhandlinger med Nord_Korea, tilbaketrekking av styrker i Syria, i brudd med den globale handelsregime osv. Kanskje Trump vil gå over i historien som den presidenten som var i stand til å “røske” opp i noen fastlåste tragedier.

 2. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  Men “Mad dog” Mattis mener en tilbaketrekning fra Syria vil være en alvorlig tabbe. Hva John Bolton mener tør knapt noen nevne. USA har minst tre “regjeringer” som drar i ulike retninger.

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Norge viser igjen liten forståelse for internasjonal taktikk. Nrk, med Nina Owing, ser stolt ut når de har fått Erna i tale der hun selvsagt går mot Trumps utsagn. Hun hadde ikke trengt å si noen verdens ting om dette for å svekke Norge. Nå har hun flagget side. Hva skjer hvis Trump boikotter neste syklubbmøte?

 4. Avatar for SHO SHO says:

  Man kan spekulere i Trumps motiver for å si at Russland igjen bør bli medlem av G7. Er det for å skape splittelse mellom G7 landene? Egentlig er det jo ganske praktisk å ha Russland som medlem av G7 gruppen så lenge det foregår handel mellom Russland og EU, men hvor lenge varer det?

  Hva er Trumps ambisjoner? Er det å gjøre om Europa til å bli et slags nytt Latin-Amerika, dvs USAs bakgård som er fullstendig underlagt USA? (Og virkemidlene er sanksjoner mot Russland og mot EU, sanksjoner mot Iran og mot EU, og dessuten handelskrig mot alle). Det har blitt sagt at Trumps mål med handel er at USA igjen skal bli overskuddsnasjon, altså et land som har overskudd på sin handelsbalanse (og ikke bare balansert handel). Dette minner om tidligere tiders stormakts hegemoni. Og hva gjør så Europa nå: underkastelse eller løsrivelse? Med dagens eurosystem og tysk egenrådighet og tysk dominanse mm så spørs det om EU egentlig vil klare å stå på egne ben i oposisjon til USA. Europeisk solidaritet er vel i praksis et ukjent begrep (ellers hadde krisene i Hellas og Italia vært løst for lengst).

 5. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  En generell framgangsmåte jeg har lagt merke til de siste par årene, er at de framsetter rimelige og forsonlige forslag en ukes tid før de begynner en ny offensiv. Dette skjedde hele tiden i Syria.

  Siden Fotball-VM begynner snart, er det rimelig å anta at noe dramatisk vil skje og at dette bare er en krigslist.

 6. Avatar for baluba baluba says:

  Rett før G7 møtet skjedde dette og Erna ble invitert. Jeg nistirret på nrktxttv i tre dager for å få se “Norge gir” og i dag kom det. Norge gir 100 mill til plastforsøpling i havet, kunngjorde Erna på G7 møtet.
  Det var også en annen rapport samtidig fra antarktis

  Ser man samme mønster her som med global oppvarming? Funnene, invitasjonen og til slutt pengene! Det var jo rett før disse møtene alle disse skremselsmålingene og talene til Al Gore om at vi skulle bli oversvømt i 2014 kom. det medførte at redaktøren her leide hus i 10 etg (Spøk) :slight_smile:

 7. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  [quote=“TerjeM, post:6, topic:1227”]
  “Siden Fotball-VM begynner snart, er det rimelig å anta at noe dramatisk vil skje og at dette bare er en krigslist”

  Det er grunn til å følge elstr godt med på hva som skjer i Ukraina i disse dager.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere