Siemens-direktør: Vi tør ikke trosse USA.

1
Siemens hadde store planer for sin satsing i Iran, slik det går fram av nettsidene til Siemens-Iran. Men nå tør de ikke annet enn å bøye seg for USAs diktat.

Av Knut Lindtner.

Hvis tyske selskaper gir etter for trusler fra USA etter at USA trakk seg fra Iran-avtalen til tross for at Iran overholder avtalen, da er jungelens lov innført i internasjonale handelsrelasjoner. Da har vi fått den sterkestes rett som avgjør hva som er mulig og situasjonen vil fort bli ganske uholdbar innen produksjon og handel.

Politisk er situasjonen fortsatt uavklart, men signalene fra Siemens lover ikke godt. Siemens er bare ett av flere store tyske selskaper som allerede er tungt inne i Iran. Og hva gjør USA med Boing som sitter på en kjemepeordre om levering av mange passasjerfly til Iran. Noen hevder at den handelen representerer 100 000 arbeidplasser i USA.

USA tar mål av seg for å bli verdens økonomiske mafiaboss og snart får vi se om lederne i de store EU-landene er pappfigurer uten ryggrad.

Knut Lindtner

Toppsjefen i Siemens, Joe Kaeser

Av Jason Ditz, Antiwar.com

Siemens direktør: Ingen nye forretningsavtaler med Iran

Det tyske konsernets CEO sier at han frykter hevn fra USA

Mens europeiske parter i P5+1 atomavtalen leter etter metoder for å beskytte sine selskap fra USA sanksjoner på, er noen av disse selskapene allerede inneforstått med at det blir en kollaps. Administrerende direktør i Siemens, Joe Kaeser, kunngjorde på søndag at hans selskap ikke ville inngå noen nye forretningsavtaler med Iran.

Siemens er et ledende tysk selskap med en rekke infrastrukturavtaler med Iran. Selv om Tyskland sier at det ikke er noen hindringer i veien for å bli værende i avtalen, antyder Kaeser at han frykter for en «målrettet gjengjeldelse» fra USA om han skulle fortsette å samarbeide med Iran.

Dette er akkurat hva Trump-administrasjonen ønsker seg. Offisielle talspersoner fra USA har truet med å sanksjonere europeiske selskap som ikke stanser forretninger med Iran, selv om disse nasjonene er tillatt å gjøre det ifølge atomavtalen de fremdeles er en del av.

Det går klart fram at USAs myndigheter håper at disse truslene vil være nok. Tyskland , Frankrike og Storbritannia er nødt til å gjøre mer for å overbevise selskapene sine at de er trygge ovenfor USA. Dette må gjøres fort om de vil berge avtalen.

Iran har klargjort at det de ønsker ved å forbli i atomavtalen bestemmes av om lettelsene på sanksjonene fortsetter. Siemens trekk her lover ikke bra for dette, skjønt tanken er nok at iranerne vil gi EU mer tid til å gjøre en eventuell innsats for å stable hindringer i veien for USAs trusler.

 

Originalens tittel:

Siemens CEO: No New Business Deals With Iran

Oversatt av: J Bjoerkmo

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Dette høres ut som et skjebnevalg for Europa. Skal man la storkonsernene avgjøre saken og underkaste seg USA, eller skal heller politikerne ta styringen og handle mer langsiktig enn det profittmotivet legger opp til? Faren er at Europa til slutt havner i fattigdom hvis storkonsernene får bestemme i denne sak.

    Jeg mener at man også må tenke på Europas fremtidige energiforsyning. EU har et enormt stort behov for import av energi (bla olje og gass) fra andre land. Mens USA derimot er omtrent selvforsynt med energi. Det å ha et dårlig forhold til både Russland og Iran kan være katastrofalt i en verden hvor det etter år 2021 trolig kan oppstå energimangel. Saudi Arabia trenger i dag en oljepris på 88 dollar for å få statsbudsjettet til å gå i balanse. Dette er et ganske høyt prisnivå for konsumentlandene og kan svekke økonomien i disse land (og spesielt kanskje i EU som mangler vekstimpulser). Saudi Arabia kan snart være på vei mot politisk og økonomisk sammenbrudd. Saudi Arabia ønsket å overta Qatar med sine enorme gassreserver (men det mislyktes pga samarbeid mellom Qatar og Iran inkl Tyrkia). EU kan ikke forvente at feks Norge i framtiden skal kunne dekke Europas energibehov, også norske gassleveranser til EU kan på sikt begynne å synke. Det som gjenstår er rå imperialisme i Afrika.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere