Siemens-direktør: Vi tør ikke trosse USA.

0
Siemens hadde store planer for sin satsing i Iran, slik det går fram av nettsidene til Siemens-Iran. Men nå tør de ikke annet enn å bøye seg for USAs diktat.

Av Knut Lindtner.

Hvis tyske selskaper gir etter for trusler fra USA etter at USA trakk seg fra Iran-avtalen til tross for at Iran overholder avtalen, da er jungelens lov innført i internasjonale handelsrelasjoner. Da har vi fått den sterkestes rett som avgjør hva som er mulig og situasjonen vil fort bli ganske uholdbar innen produksjon og handel.

Politisk er situasjonen fortsatt uavklart, men signalene fra Siemens lover ikke godt. Siemens er bare ett av flere store tyske selskaper som allerede er tungt inne i Iran. Og hva gjør USA med Boing som sitter på en kjemepeordre om levering av mange passasjerfly til Iran. Noen hevder at den handelen representerer 100 000 arbeidplasser i USA.

USA tar mål av seg for å bli verdens økonomiske mafiaboss og snart får vi se om lederne i de store EU-landene er pappfigurer uten ryggrad.

Knut Lindtner

Toppsjefen i Siemens, Joe Kaeser

Av Jason Ditz, Antiwar.com

Siemens direktør: Ingen nye forretningsavtaler med Iran

Det tyske konsernets CEO sier at han frykter hevn fra USA

Mens europeiske parter i P5+1 atomavtalen leter etter metoder for å beskytte sine selskap fra USA sanksjoner på, er noen av disse selskapene allerede inneforstått med at det blir en kollaps. Administrerende direktør i Siemens, Joe Kaeser, kunngjorde på søndag at hans selskap ikke ville inngå noen nye forretningsavtaler med Iran.

Siemens er et ledende tysk selskap med en rekke infrastrukturavtaler med Iran. Selv om Tyskland sier at det ikke er noen hindringer i veien for å bli værende i avtalen, antyder Kaeser at han frykter for en «målrettet gjengjeldelse» fra USA om han skulle fortsette å samarbeide med Iran.

Dette er akkurat hva Trump-administrasjonen ønsker seg. Offisielle talspersoner fra USA har truet med å sanksjonere europeiske selskap som ikke stanser forretninger med Iran, selv om disse nasjonene er tillatt å gjøre det ifølge atomavtalen de fremdeles er en del av.

Det går klart fram at USAs myndigheter håper at disse truslene vil være nok. Tyskland , Frankrike og Storbritannia er nødt til å gjøre mer for å overbevise selskapene sine at de er trygge ovenfor USA. Dette må gjøres fort om de vil berge avtalen.

Iran har klargjort at det de ønsker ved å forbli i atomavtalen bestemmes av om lettelsene på sanksjonene fortsetter. Siemens trekk her lover ikke bra for dette, skjønt tanken er nok at iranerne vil gi EU mer tid til å gjøre en eventuell innsats for å stable hindringer i veien for USAs trusler.

 

Originalens tittel:

Siemens CEO: No New Business Deals With Iran

Oversatt av: J Bjoerkmo

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPolitikken til Italias kommende regjering provoserer Brussel
Neste artikkelFilm fra «ondskapens akse»