Kongressen i USA: Presidenten har ikke fullmakt til krig mot Iran

3

Av Pål Steigan.

Representantenes hus i USA fattet 22. mai 2018 et enstemmig vedtak som sier at president Donald Trump ikke har fullmakt til å gå til krig mot Iran.

Dette var et tilleggsvedtak som kom under behandlinga av National Defense Authorization Act of 2019. Forslaget ble fremmet av representanten Keith Ellison (D-MN) støttet av Barbara Lee (D-CA), Ro Khanna (D-CA), Jan Schakowsky (D-IL), Jim McGovern (D-MA) og Walter Jones (R-NC).

Selv om det altså var flest forslagsstillere fra Demokratene, var det også en Republikaner blant dem. Forslaget var dermed tverrpolitisk.

Forslaget ble enstemmig vedtatt. Keith Ellison skriver på sine offisielle nettsider i Kongressen:

”Det enstemmige vedtaket av dette tverrpolitiske forslaget er et sterk og nødvendig svar på Trump-administrasjonens brudd med Iran-avtalen og dens stadig mer krigerske retorikk. Dette vedtaket sender et sterkt signal om at det amerikanske folket og medlemmene av Kongressen ikke ønsker krig mot Iran. I daghandlet Kongressen for å gjenvinne sin autoritet over bruken av militære styrker.”

Barbara Lee fra Demokratene sa at ”Bare uker etter at president Trump så skammelig trakk seg fra Iran-avtalen, er det viktigere enn noen gang å sikre diplomati med Iran og i regionen. Jeg er stolt over å ha vært forslagsstiller til dette viktige vedtaket og vil gjøre alt som står i min makt for å sikre at vi ikke går til krig mot Iran.”

Jim McGovern sa at ”Med president Trumps uansvarlige brudd med Iran-avtalen og hans unnlatelse av å sikre seg godkjenning i Kongressen for militære angrep på Syria, er det uhyre viktig for Kongressen å gjenvinne sin autoritet. Det er for lengst overmodent å sette en stopper for Det hvite hus sin blankofullmakt for krig og dette vedtaket er en sterk start.”

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Den amerikanske regjeringa har hadde sine middel for å sno seg rundt slike kongressvedtak før. Ei sak er å få fleirtalet til å snu gjennom ein godt planlagt kampanje for å få dei på kroken (via falske flagg). Ei anna sak er å rett og slett “gå inn” utan å formelt erklære krig. Historia syner at USA ikkje har erklært krig formelt sidan Japan i 1941, og dei fleste aksjonane etter dette, jamvel Korea, har gått under eufemismar som “fredsvern” eller “humanitær intervensjon”. Dei finn nok på noko.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

  1. Ordlyden i vedtaket er: «It is the sense of Congress that the use of the Armed Forces against Iran is not authorized by this Act or any other Act.» Krigserklæring er ikke nevnt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.