Kongressen i USA: Presidenten har ikke fullmakt til krig mot Iran

0

Av Pål Steigan.

Representantenes hus i USA fattet 22. mai 2018 et enstemmig vedtak som sier at president Donald Trump ikke har fullmakt til å gå til krig mot Iran.

Dette var et tilleggsvedtak som kom under behandlinga av National Defense Authorization Act of 2019. Forslaget ble fremmet av representanten Keith Ellison (D-MN) støttet av Barbara Lee (D-CA), Ro Khanna (D-CA), Jan Schakowsky (D-IL), Jim McGovern (D-MA) og Walter Jones (R-NC).

Selv om det altså var flest forslagsstillere fra Demokratene, var det også en Republikaner blant dem. Forslaget var dermed tverrpolitisk.

Forslaget ble enstemmig vedtatt. Keith Ellison skriver på sine offisielle nettsider i Kongressen:

”Det enstemmige vedtaket av dette tverrpolitiske forslaget er et sterk og nødvendig svar på Trump-administrasjonens brudd med Iran-avtalen og dens stadig mer krigerske retorikk. Dette vedtaket sender et sterkt signal om at det amerikanske folket og medlemmene av Kongressen ikke ønsker krig mot Iran. I daghandlet Kongressen for å gjenvinne sin autoritet over bruken av militære styrker.”

Barbara Lee fra Demokratene sa at ”Bare uker etter at president Trump så skammelig trakk seg fra Iran-avtalen, er det viktigere enn noen gang å sikre diplomati med Iran og i regionen. Jeg er stolt over å ha vært forslagsstiller til dette viktige vedtaket og vil gjøre alt som står i min makt for å sikre at vi ikke går til krig mot Iran.”

Jim McGovern sa at ”Med president Trumps uansvarlige brudd med Iran-avtalen og hans unnlatelse av å sikre seg godkjenning i Kongressen for militære angrep på Syria, er det uhyre viktig for Kongressen å gjenvinne sin autoritet. Det er for lengst overmodent å sette en stopper for Det hvite hus sin blankofullmakt for krig og dette vedtaket er en sterk start.”

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.