SVs dobbeltspill om Syria

0
Det lar seg dessverre ikke benekte at Lysbakkens SV satt i regjering da de rødgrønne erklærte sin støtte til krigen mot Syrias lovlige regjering.

Av Lars Birkelund.

Det er vel og bra at SV hang seg på Klassekampen og Rødts kritikk av Erna Solbergs dobbeltspill i Syria. For regjeringen later som om den bekjemper IS, mens den i virkeligheten bekjemper Syrias regjering, slik norske regjeringer har gjort siden 2011.

Men SV bedriver også et dobbeltspill. For SV var i regjering da

1. Et enstemmig storting sluttet seg til NATO/EU sanksjoner mot Syria i 2011, sanksjoner som dreper syrere pga mat og medisinmangel og som ble innført for å svekke Syrias evne til å slå ned på væpnede opprørere støttet av USA, Saudi Arabia m fl. “Sanksjoner, medisinmangel og krig skaper kreftkrise i Syria” (VG 8. mars 2017).

FN-rapport: «The sanctions and war have destabilized every sector of Syria’s economy, transforming a once self-sufficient country into an aid-dependent nation. But aid is hard to come by, with sanctions blocking access to blood safety equipment, medicines, medical devices, food, fuel, water pumps, spare parts for power plants, and more.

A 40-page internal assessment commissioned by the U.N. Economic and Social Commission for Western Asia to analyze the humanitarian impact of the sanctions describes the U.S. and EU measures as “some of the most complicated and far-reaching sanctions regimes ever imposed.” Detailing a complex system of “unpredictable and time-consuming” financial restrictions and licensing requirements, the report finds that U.S. sanctions are exceptionally harsh “regarding provision of humanitarian aid.»”

Den såkalte hjelpen regjering og storting gir til Syria, flere milliarder kroner tilsammen, går altså bare til syrere utenfor Syria eller syrere i opprørerkontrollerte områder av Syria, til det mindretallet av syrere som bekjemper Syrias regjering. Syriske forrædere vil nok de fleste syrere si.

2. Et enstemmig storting vedtok å støtte væpnede (islamist)opprørere i Syria, den såkalte Nasjonalkoalisjonen. Dette ble vedtatt til tross for at det allerede da var klart at «koalisjonen» hadde liten støtte blant syrerne og begikk «overgrep mot befolkningen og mot humanitært hjelpepersonell» (NRK 9. des 2012).

Det er fortsatt enstemmig oppslutning på Stortinget om sanksjonene, bortsett fra Rødts ene representant Bjørnar Moxnes som kom inn på Stortinget i fjor. Men pga hemmelighold og unnvikende svar fra regjeringen tør jeg ikke si om storting/regjering fortsatt støtter «koallisjonen».

Også dere bedriver faktisk krig mot Syria, Petter Eide og Audun Lysbakken. Slutt med dette dobbeltspillet. Krev at Norge trekker sin støtte til de brutale og drepende sanksjonene. Inntil videre er deres tårer for Syria kun å regne som krokodilletårer.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDamaskus 24.april 2018
Neste artikkel«Sitting ducks» – USAs hangarskipsflåte er utrangert