Russlands utenriksminister Lavrov: Uavhengig studie viser at kjemikaliene som ble brukt mot Skripal kom fra et NATO-land

0
Innfelt Labor Spiez i Sveits

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov holdt et foredrag 14. april 2018 der han sa at han hadde fått en rapport fra et uavhengig forskningsinstitutt i Sveits om Skripal-forgiftningen. Han viste til det han kalte Det sveitsiske instituttet for radiologi og bakteriologisk analyse i Spiez.

Lavrov leste fra rapporten der det skal stå følgende:
«Analysen av prøvene viser spor av det giftige kjemikaliet BZ som tilhører den andre kategorien av kjemiske våpen under konvensjonen om kjemiske våpen. De nevnte kjemikaliene er blitt brukt i USA, Storbritannia og noen andre NATO-land.»
Verken Sovjetunionen eller Russland har noen gang produsert dette kjemikaliet, sa Lavrov.
Det instituttet Lavrov viser til må være Labor Spiez i Sveits. De har spesialisert seg på forskning på ABC-våpen, altså atomvåpen, bakteriologiske og kjemiske våpen. Instituttets leder er Dr. Marc Cadisch.

Dette laboratoriet skal ha mottatt prøver som myndighetene i London har oversendt til Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Det skal dreie seg om en gift som kalles 3-Quinuclidinyl benzilate eller BZ.

Blant annet viser denne rapporten fra USAs forsvarsdepartement at de gjorde prøver med denne giften på Hawaii på sekstitallet med sikte på bruk i Vietnam.

I og med at Lavrov oppgir Labor Spiez som kilde for sin informasjon, er saka journalistisk sett meget enkel. Det er bare å ringe instituttet og be om å få utlevert rapporten.

Dersom de skulle bekrefte dette, er det en politisk bombe som vil ryste ikke bare London.

Forrige artikkelBakur i Syriakrigens skygge
Neste artikkelHumanitär straffeaksjon: Ur led är Väst
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).