Striden om östra Ghouta: ”Lyssna på oss åtta miljoner som lever i Damaskus”

0
Bashar Said

Av Patrik Paulov.

När medierna inleder en kampanj om den humanitära situationen i ett visst område i Syrien, då vet vi att de utlandsstödda terrorgrupperna är på väg att förlora. Det menar Damaskusbon Bashar Said apropå östra Ghouta.

Bashar Said bor i Damaskus och arbetar som översättare. Han är en av många syrier som Proletären återkommande kontaktat för att få  vittnesmål inifrån Syrien under de sju år det blodiga kriget pågått.

När vi frågar om östra Ghouta i Damaskus utkanter varnar han för den snedvridna medierapporteringen.

– Det humanitära kortet är en rökridå för att dölja att de väststödda terrorgrupperna är på väg att förlora striden. Det är det enda som återstår för de inblandade, då möjligheten att vända sig till säkerhetsrådet och få till stånd en intervention utifrån blockeras av Ryssland och Kina. Sådana kampanjer brukar följas av anklagelser om att den syriska regeringen använt kemiska vapen, för att försöka rättfärdiga en militär attack eller annan inblandning för att ändra maktbalansen, förklarar Bashar Said.

Vad vill du säga till alla svenskar som förfasas över rapporterna om att Syrien och Ryssland struntar i östra Ghoutas invånare och medvetet bombar sjukhus, bostäder och andra civila mål?

– Jag vill uppmana alla att också lyssna på röster från den andra sidan, på oss åtta miljoner invånare som lever i Damaskusområdet utanför östra Ghouta. Terroristgrupper beskjuter oss och varje dag skördas nya civila offer. Och flygattackerna riktas mot de gömställen och platser i östra Ghouta där terroristerna finns. De terrorister som vägrar låta civilbefolkningen lämna stridsområdena, svarar Bashar Said.

Syriska röda halvmånen tar hand om invånare som evakuerats östra Ghouta. Mindre grupper har under denna vecka kommit ut via de humanitära korridorerna.

Att civila kommer i kläm i östra Ghouta såsom i varje stridszon är inte något Bashar Said förnekar. Men han framhåller att många av invånarna är kvar just för att de hålls som mänskliga sköldar av de väpnade grupperna.

Merparten av östra Ghoutas tidigare två miljoner invånare har sedan länge flytt undan extremistgruppernas sharialagar och våldsamma styre. Bashar Said menar att utvecklingen i östra Ghouta lär bli en upprepning av vad som hänt i östra Aleppo.

– Jag känner många som väntar på att östra Ghouta ska befrias så att de kan flytta tillbaka.

Alla seriösa bedömare erkänner att det bara är en tidsfråga innan Jaish al-Islam, Jabhat al-Nusra och övriga grupper i östra Ghouta förlorat sitt sista fäste i huvudstadsregionen.

Under denna vecka har mindre grupper av civila kommit ut ur området via de humanitära korridorer som upprättats. Ryska centret för försoning i Syrien rapporterar också att en första grupp väpnade män lämnat östra Ghouta.

Likt tidigare uppgörelser mellan syriska myndigheter och de stridande i andra områden har de senare gått med på att lämna i utbyte mot transport till Idlibprovinsen. Området vid gränsen mot Turkiet kontrolleras av syriska al-Qaida och dess allierade.

Bashar Said berättar att kravet på att de väpnade männen ska ut ur östra Ghouta också hörs inifrån området.

– Jag fick precis veta att civila i östra Ghouta idag demonstrerat för att de väpnade grupperna ska lämna området och för att den syriska armén ska gå in och garantera säkerheten och ordningen.


Denne artikkelen bla først publisert i avisa Proletären.
Forrige artikkelUSA fortsetter utplasseringen av atomraketter: Italia forblir russisk atombombemål
Neste artikkelUkraina håper på at forgiftningen i Salisbury vil være «en vekker» for Vesten