Øst-Ghouta 15.mars 2018

0
Føyktninger fra de tidligere terroristkontrollerte områdene i Øst-Ghouta

Av Eva Thomassen.

15. mars 2018 var  det 7 år siden krigen i Syria startet.

Slik beskriver en syrer denne dagen i dag:

I dag er det gått sju år siden krigen mot Syria startet, en krig med tusenvis av drepte, fire millioner flyktninger, sju millioner internt fordrevne mennesker og 360.000 terrorister fra 90 land, støttet  og finansiert av USA, EU, Tyrkia og gulflandene. Jeg vil aldri glemme disse blodige sju årene og jeg vil aldri tilgi dem som ødela Syria.

I dag har den syriske hæren støttet av russisk flyvåpen tatt kontroll over deler av Hamoutiyah som har vært kontrollert av terrorgruppen Faylaq al-Rahman. Byen ligger ca 12 kilometer fra Damaskus by.

13.000 sivile ble i dag evakuert gjennom en humanitær korridor i området. Skyting kunne høres og evakuerte fortalte hvordan de ble forsøkt holdt tilbake av snikskyttere, flere brukt som levende skjold.

Vi har hørt om igjen og om igjen at det kommer ikke mat inn i Øst-Ghouta. I området hvor evakueringen fant sted ble det oppdaget store haller med sauer og kuer som var blitt gjemt vekk fra sivilbefolkningen. En fortalte at det var store matlagre terrorgruppene hadde og brukte det som våpen. De som fikk mat var de som ville ta til våpen. En annen fortalte at om man forsøkte å si noe imot disse terroristene ble man drept.

Historiene som blir fortalt om forholdene i Øst-Ghouta er en reprise av hva som skjedde i Øst-Aleppo.

At den syriske hæren i samarbeid med Russland har lykkes med å evakuere såpass mange mennesker i dag viser at stadig flere lommer hvor terrorgruppene har hatt kontroll inntas av hæren.

Internasjonale Røde Kors (ICRC) i samarbeid med Syrias Røde halvmåne har i dag lykkes med å bringe inn i Øst-Ghouta 25 trailere med medisiner og nødhjelp. Det er lykkes å få levert 318 tonn med mat og medisiner til Douma, den største byen. Et enormt underjordisk fengsel er funnet og flere fabrikker som har produsert kjemiske våpen.

Nytt kart fra ikveld: Hæren har idag tatt Rayhan (nordøst ved Douma) og Hamouriyah ( vest midt på kartet). SAA kontrollerer dermed 70 prosent av Ghouta.

Forrige artikkelNår Arbeiderpartiet slutter å følge LOs råd, er vi inne i et nytt politisk paradigme
Neste artikkelUSA fortsetter utplasseringen av atomraketter: Italia forblir russisk atombombemål