Nynazister skryter av briefing med NATO-offiserer

0
Forbrødring mellom USAs militære og nazigruppa Azov. Klide: Azov

Av Terje Måløy.

En delegasjon fra militæret i USA og andre NATO-land traff på slutten av november 2017 lederne for den høyreekstreme ukrainske Azov-bataljonen. Møtet handlet om militær situasjonsplanlegging, som Azov stolt kunngjorde på sin hjemmeside  og dokumenterte med bilder. Bataljonen begynte som et frikorps, men er nå en del av spesialstyrkene.


Denne artikkelen ble først publisert på Midt i fleisen.


Den amerikanske Kongressen forbød i 2015 opplæring og assistanse til gruppen, med henvisning til at frikorpset var «åpent nazistisk» og  «fascistisk». Men dette forbudet var bare gyldig i ett år, og ble ikke ytterlige forlenget.

Man kan forøvrig legge merke til at begge sidene har samme uniform i bildene, så litt assistanse har tydeligvis nådd fram siden da. (Ikke-dødelig, må vite.)

Azov-brigaden under SS-runen wolfsangel

Frikorpset er også kjent for sine fakkeltog gjennom gatene i ukrainske byer, for å inngi frykt hos deres politiske motstandere. Bataljonen, som har en variant av logoen til SS Division Das Reich som emblem, havnet nylig i søkelyset da den prøvde å rekruttere nye frontkjempere på en nynazistisk musikkfestival i Thüringen i 2017. De tyske nazistene som verver seg vil da kjempe sammen med hundrevis av andre utenlandske høyreekstremistiske europeere mot opprørerne, for det meste russisk-talende ukrainere.

Russiske kilder har lenge anklaget Ukraina for å bruke nazistiske leiesoldater. Og selv medier i NATO har fått dette med seg (påstandene er ‘ikke helt ubegrunnet’ som de ynder å formulere det).

Der Spiegel anslår at antallet utlendinger i ukrainske styrker har økt fra 800 i 2014 til 2500 i 2017, selv om det ifølge Minsk-avtalen ikke skal brukes utenlandske soldater. Det er til og med en rekke russiske nynazister blant frontkjemperne. Hvordan disse leiesoldatene finansieres vet man ikke helt, men bataljonen er nå offisielt oppgradert til et regiment og er en uavhengig del av et ukrainske hæren.

Men hva har nå denne bataljonen egentlig syslet med? I 2015 ble det rapportert om hvordan de plyndrer boliger «…. tortur av fangede separatister…elektrosjokk og rundjulinger som varte flere dager på rad med ting som jernstenger, balltre, geværkolber, bajonettkniver og batonger….brennmerkinger…..voldtekter….fanger sendt gjennom minefelt..ran.. osv. osv

Medlemmene snakker glødende om Hitlers Waffen-SS og mange av dem er tidligere dømt for alvorlige forbrytelser. Da revolusjonen brøt ut på Maidan-plassen, var de de første som bevæpnet seg, med Kalasjnikov-gevær og hagler.  Og disse nazistene gruppene er hovedmistenkte for massakren på Maidan-plassen i 2014, der mer enn 50 demonstranter og politifolk mistet livet, og som gjorde at regjeringen falt. Saken er fortsatt uoppklart snart 4 år senere. Men de trenger uansett ikke bekymre seg. Alle som var med på Maidan-revolusjonen fått amnesti for alt som skjedde i revolusjonsåret.

Nazistenes samtalepartene fra USA, Canada og europeiske NATO-land var, ifølge artikkelen på Azov-bataljonens nettsted: major John Alan Gavrilov, major Dacian Todorescu (antageligvis en rumener), major Brian Kotter, sersjant Dmitrij Dniprov , sersjant Samuel Debolt, fenrik Jon Kristensen (evt John Christensen – Джон Крістенсен hvilken nasjonalitet har han?), major Dennis Laaye og Gerardo Brillantes.

Brifingen med Azov-nazistene skjedde den 16. november 2017. I bildet fra møtet er amerikanske (og et canadisk flagg) på soldatenes ermer tydelig synlige.

Amerikanske og canadiske militær i møte med nazimilitsen Azov. Fra Azovs nettside.

 

Forrige artikkelCoca-cola og Nestlé vil privatisere et av verdens største vannreservoarer – og Brasil forhandler
Neste artikkelItalia: NATO og atomvåpen er ikke temaer i valgkampen.