Uenighetene mellom de vestlige allierte når det gjelder forholdet til Iran fortsetter å utvikle seg. 1. februar 2018 ble det kjent at Frankrike vil tilby iranske kjøpere kreditter i euro for å stimulere samhandelen mellom Iran og EU. Dette er et opplagt trekk for å omgå USAs sanksjonsregime, et regime som EU er mer og mer uenig i.
Det er Nicolas Dufourcq, sjefen for den franske offentlige investeringsbanken BPI som sier dette. Fransk industri ønsker å eksporteretil Iran. Skal de kunne gjøre det, vil iranske kjøpere trenge kreditter i euro for å gjennomføre kjøpet.
Når kredittene gis i euro, unngår både kjøpere og selgere USAs sanksjonsregime. Dette understreker nok en gang at USA og deres fremste NATO-allierte har totalt forskjellig holdning til handel med Iran. Det franske oljeselskapet Total undertegnet i 2017 en investeringsavtale med Iran verdt 4,8 milliarder dollar sammen med det kinesiske selskapet CNPC for å utvikle det enorme gassfeltet South Pars i Persiabukta.
Den franske eksporten til Iran er mer enn tredoblet siden atomavtalen ble inngått. Direkte handelsavtaler i euro er dessuten med å å svekke dollarens rolle i internasjonal handel, noe som også sikkert blir lagt merke til i Washington.
Under protestbevegelsen i Iran rundt nyttår 2018 uttrykte Trump-administrasjonen sin misnøye med EU for unionens manglende støtte til protestene. USA prøvde å få til en fordømmelse av Iran i FNs sikkerhetsråd, men ble sviktet av sine europeiske allierte. Frankrikes FN-ambassadør, François Delattre, avviste at hendelsene i Iran utgjorde noen trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.
I stadig flere saker sprekker den vestlige alliansen opp, og dette har naturligvis både økonomiske årsaker og er et resultat av at USAs rolle som supermakt er svekket.