Frankrike tilbyr Iran eurolån for å omgå USA-sanksjoner

0

Uenighetene mellom de vestlige allierte når det gjelder forholdet til Iran fortsetter å utvikle seg. 1. februar 2018 ble det kjent at Frankrike vil tilby iranske kjøpere kreditter i euro for å stimulere samhandelen mellom Iran og EU. Dette er et opplagt trekk for å omgå USAs sanksjonsregime, et regime som EU er mer og mer uenig i.

Det er Nicolas Dufourcq, sjefen for den franske offentlige investeringsbanken BPI som sier dette. Fransk industri ønsker å eksporteretil Iran. Skal de kunne gjøre det, vil iranske kjøpere trenge kreditter i euro for å gjennomføre kjøpet.

Når kredittene gis i euro, unngår både kjøpere og selgere USAs sanksjonsregime. Dette understreker nok en gang at USA og deres fremste NATO-allierte har totalt forskjellig holdning til handel med Iran. Det franske oljeselskapet Total undertegnet i 2017 en investeringsavtale med Iran verdt 4,8 milliarder dollar sammen med det kinesiske selskapet CNPC for å utvikle det enorme gassfeltet South Pars i Persiabukta.

Den franske eksporten til Iran er mer enn tredoblet siden atomavtalen ble inngått. Direkte handelsavtaler i euro er dessuten med å å svekke dollarens rolle i internasjonal handel, noe som også sikkert blir lagt merke til i Washington.

Under protestbevegelsen i Iran rundt nyttår 2018 uttrykte Trump-administrasjonen sin misnøye med EU for unionens manglende støtte til protestene. USA prøvde å få til en fordømmelse av Iran i FNs sikkerhetsråd, men ble sviktet av sine europeiske allierte. Frankrikes FN-ambassadør, François Delattre, avviste at hendelsene i Iran utgjorde noen trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.

I stadig flere saker sprekker den vestlige alliansen opp, og dette har naturligvis både økonomiske årsaker og er et resultat av at USAs rolle som supermakt er svekket.

 

Forrige artikkel«Mad Dog» Mattis truer med militæraksjon mot Syria, men har ikke noe bevis for bruk av gass
Neste artikkelIntervju med Pål Steigan i Verdibørsen om main stream media
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).