Frankrike tilbyr Iran eurolån for å omgå USA-sanksjoner

1

Uenighetene mellom de vestlige allierte når det gjelder forholdet til Iran fortsetter å utvikle seg. 1. februar 2018 ble det kjent at Frankrike vil tilby iranske kjøpere kreditter i euro for å stimulere samhandelen mellom Iran og EU. Dette er et opplagt trekk for å omgå USAs sanksjonsregime, et regime som EU er mer og mer uenig i.

Det er Nicolas Dufourcq, sjefen for den franske offentlige investeringsbanken BPI som sier dette. Fransk industri ønsker å eksporteretil Iran. Skal de kunne gjøre det, vil iranske kjøpere trenge kreditter i euro for å gjennomføre kjøpet.

Når kredittene gis i euro, unngår både kjøpere og selgere USAs sanksjonsregime. Dette understreker nok en gang at USA og deres fremste NATO-allierte har totalt forskjellig holdning til handel med Iran. Det franske oljeselskapet Total undertegnet i 2017 en investeringsavtale med Iran verdt 4,8 milliarder dollar sammen med det kinesiske selskapet CNPC for å utvikle det enorme gassfeltet South Pars i Persiabukta.

Den franske eksporten til Iran er mer enn tredoblet siden atomavtalen ble inngått. Direkte handelsavtaler i euro er dessuten med å å svekke dollarens rolle i internasjonal handel, noe som også sikkert blir lagt merke til i Washington.

Under protestbevegelsen i Iran rundt nyttår 2018 uttrykte Trump-administrasjonen sin misnøye med EU for unionens manglende støtte til protestene. USA prøvde å få til en fordømmelse av Iran i FNs sikkerhetsråd, men ble sviktet av sine europeiske allierte. Frankrikes FN-ambassadør, François Delattre, avviste at hendelsene i Iran utgjorde noen trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.

I stadig flere saker sprekker den vestlige alliansen opp, og dette har naturligvis både økonomiske årsaker og er et resultat av at USAs rolle som supermakt er svekket.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Her blir USA altså overrasket og forbannet over at EU velger å prioritere Europe First. EU har en veldig stor import av olje og gass bla fra land i Midt-Østen. Og så blir USA altså overrasket over at EU ønsker å sikre sin fremtidige energiforsyning og samhandel (tror USA at EU vil klare å overleve uten energiimport?). Men takket være USAs sanksjoner vil denne handel altså foregå i euro og ikke i dollar, og nå klager vel snart USA også på at EU ikke bruker dollar i sin internasjonale handel. Imperiet er vel i ferd med å sprekke.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere