Kunstsilo-nettverket på luksusferier

0
DET GODE LIV: Nylig var kunstgiveren Nicolai Tangen (t.v) gjest på Mosvold Villa (bildet) og Kurt Mosvold (nede til høyre). Tidligere Kristiansands-ordfører Arvid Grundekjøn fikk yachtferie verdt 400.000 kroner av Tangen. (Bilde og tekst: Nettavisen).

Av Øyvind Andresen.

Finansfyrste Nicolai Tangen har «donert» en kunstsamling til Sørlandets Kunstmuseum som skal utstilles i et nytt bygg på Silokaia i Kristiansand.  Siloen vil belaste offentlig budsjetter for store og ukjente summer i framtida.

Det er en liten klikk næringslivsfolk og Høyre-politikere fra Sørlandet som har drevet fram prosjektet. Et nytt bevis for dette kommer fram i en artikkel av Gunnar Stavrum i Nettavisen, publisert 2/2.

Jeg sakser fra denne artikkelen:

Et nettverk av politiske venner, næringsinteresser og familiebånd står bak planen om å bruke hundrevis av millioner offentlige kroner på Kunstsilo.

Nylig kom eiendomsinvestor Kurt Mosvold tilbake fra en ferie ved den praktfulle og luksuriøse Mosvold Villa på Sri Lanka.

Mosvold er en av Kristiansands største eiendomsinvestorer, og eier blant annet store deler av utelivsenteret Fiskebrygga – som ligger noen hundre meter fra stedet der det gedigne Kunstsilo-prosjektet er planlagt.

Mosvold er fetter av Ansgar Gabrielsen – formann i styret for den offentlige Cultiva-stiftelsen, som nylig bevilget 100 millioner kroner til prosjektet.

Med på turen var milliardæren Nicolai Tangen – mannen som har lovet å bidra med flere tusen kunstverk som skal vises fram på Kunstsilo.

Kunstsilo-nettverket

Flere kjente Høyre-politikere har sentrale roller i Kunstsilo-konflikten:

  • Tidligere Høyre-statsråd Ansgar Gabrielsen er styreleder i Cultiva som nylig bevilga 100 millioner til Kunstsilo.
  • Tidligere Høyre-ordfører Arvid Grundekjøn er styreleder i AKO Kunststiftelse, som ble oppretta av Nicolai Tangen.
  • Nobelkomitemedlem Henrik Syse, også Høyre, er styremedlem i AKO Capital med adresse på Caymanøyene, nettopp registrert som verdens tredje verste skatteparadis. Han var også med på turen til Sri Lanka.
  • Tidligere Høyre-statsråd John G. Bernander sitter i styret for AKO Kunststiftelse, som ble oppretta av Nicolai Tangen.

Det fremgår av kommunens saksdokumenter at flere av nøkkelpersonene er håndplukka av Nicolai Tangen: Da formannskapet i Kristiansand satte ned en styringsgruppe for prosjektet i januar 2016, ble både Arvid Grundekjøn og John G. Bernander «oppnevnt av Nicolai Tangen», som det heter i referatet. Tangen ble selv med i styringsgruppen.

Fortsatt gjenstår det mye før Kunstsilo er finansiert. Styret for Cultiva-stiftelsen, som har fått milliardverdier av Kristiansand kommune, bevilga 100 millioner kroner mot anbefalingene fra administrasjonen og investeringsrådet.

Kristiansand kommune har bevilga 50 millioner kroner til prosjektet, som har vært støtta helhjerta av den nåværende Høyre-ordføreren Harald Furre helt siden prosjektet ble lansert i 2015.

Nettavisen skriver videre:

– Ja, vi er venner

Den kjente eiendomsinvestoren Kurt Mosvold har offentlig kastet seg inn i kampen om Kunstsilo, og lovet 2,5 millioner kroner i støtte.

Mosvold bekrefter i et intervju med Fædrelandsvennen at han kjenner Nicolai Tangen fra barndommen og at de er venner: – Ja, det er vi. Vi gikk på skolen sammen i 12 år, både på Fagerholt og KKG (Kristiansand Katedralskole Gimle). Han er ikke i min aller nærmeste vennekrets, men, ja, vi er venner, sier Mosvold til avisen.

Et par dager etterpå dro Mosvold og Nicolai Tangen sammen til Sri Lanka for et luksuriøst opphold på Mosvold Villa – riktignok sammen med flere andre som ikke har noe med prosjektet å gjøre.

Eks-ordfører Arvid Grundekjøn tok imot yachtferie verdt 440.000

Hele Kunstsilo-prosjektet ble satt igang i Grundekjøns ordførertid.  I Fædrelandsvennen 3/2 kommer det fram at etter at Nicolai Tangen og  daværende ordfører Arvid Grundekjøn i 2015  rusla rundt i Kristiansand for å se på mulige steder å plassere Tangens enorme kunstsamling , la ordføreren alle andre vedtatte kommunale planer om bruk av siloen og tomta stille til side. Dette kan ha kosta kommunen millioner.

Nylig ble det også kjent at Grundekjøn fikk en yachtferie verdt minst 400.00 kroner ombord i Nicolai Tangens båt i 2016. Grundekjøn er altså nå styreformann i AKO Kunststiftelsen  – og han er fortsatt sentral i få gjennomført prosjektet.

Grundekjøn hadde gått av som ordfører lenge før han dro på yachtferien. Han skriver på Facebook:  «Å antyde at jeg som ordfører skulle hatt en hemmelig agenda for å pådytte skattebetalerne denne gaven, og så fått dra på seiltur med Tangens fine båt som belønning, virker vel noe fjernt?»

Mitt spørsmål er kort følgende: Hva ville korrupsjonsjeger Eva Joly sagt om alt dette? 

 

Først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Forrige artikkelIntervju med Pål Steigan i Verdibørsen om main stream media
Neste artikkelAmazon enda et skritt mot menneskelige roboter?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).