Romslige valgløfter i Italia

3
Femstjernersbevegelsen har drevet en kampanje mot euroen.

Den italienske avisa La Repubblica har regnet ut at de politiske partiene har gitt velgerne løfter om forbedringer med en totalsum på 200 milliarder euro, eller om lag 12 prosent av landets BNP.

Blant løftene er minstepensjon opp til 1000 euro i måneden, skattefritak for første bil, avskaffinga av arbeidsgiveravgift for nyansatte unge folk, gratis TV, borgerlønn på 780 euro i måneden og nedsatte skattesatser til 15 eller 23%.

Alt dette appellerer til mange. Minstepensjonene er svært lave, arbeidsgiveravgiften er på 100% og skattesatsene på lønnsinntekter er blant de aller høyeste i Europa, men det likner likevel sterkt på det første valget i Napoli etter krigen der monarkisten Achille Lauro etter sigende skal ha delt ut venstresko til velgerne før valget og lovt dem høyreskoen dersom han ble valgt. Han vant valget, men om velgerne fikk noen sko er heller uvisst.

Det kan godt hende at valget ender med at landet blir uten noen effektiv regjering. For å unngå en slik situasjon har den sittende finansministeren Pier Carlo Padoan foreslått en koalisjon mellom det nåværende regjeringspartiet Partito Democratico (PD) og Berlusconis Forza Italia. PDs de facto sjef Matteo Renzi har utelukket dette.

I meningsmålingene er det Femstjernersbevegelsen M5S til Beppe Grillo som gjør det best med ca 27% oppslutning. PD får rundt 24%, Forza Italia mellom 15 og 17%, Lega Nord mellom 12 og 14%, venstrepartiet Liberi e Uguali ca 7% og det fascistiske Fratelli d’Italia ca 5%.

Det er i prinsippet ikke utelukket at det kan bli en slags blokk mellom Forza, Lega Nord og FdI. De vil i så fall kalle seg sentrum-høyre, slik de gjorde i 2013.

Silvio Berlusconi, som tydeligvis har ni liv, gikk tidligere inn for å bryte med europen. Det gjør han ikke nå. Det gjør derimot sjefen for Lega Nord, Matteo Salvini. Han sier nå at det var en feil av Italia å gå med i euroen, en feil han ønsker å korrigere dersom han kommer i regjering. Salvini sier, med fakta på sin side, at euroen ødelegger landet, men om det vil bli noe mer enn valgløfter når det kommer til stykket, gjenstår å se.

Det partiet som er mest konsekvent mot euroen er Movimento 5 Stelle, som også driver en kampanje under navnet #Fuoridalleuro, eller #Utaveuroen. Men ingen vil danne regjering sammen med dem.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  "Italy’s parties urged to give voters ‘realistic proposals’"
  https://www.ft.com/content/8edad07c-ee76-11e7-b220-857e26d1aca4

  Problemstillingen er nok klar hos mange men korrupsjon og samfunnstrukturen resulterer i at TTT føre det skjer noe. 2 alternativer før Italia om de går ut ur EU og EMU. Legal konkurs eller inflasjons-pressen. “Kick the can” forsetter er mitt bet… I en eventuell samfunns-kollaps så risikerer også 0.1% folka å miste alt så… "

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Hvis eurosonen går i oppløsning, så kan det godt tenkes at det hele begynner med en stor krise i Italia. Men trolig bør eller må Italia få med seg andre land på dette prosjekt, feks slik som Spania eller kanskje endog Frankrike (etter neste franske valg). En mulig løsning kan være en egen latinsk euro-B sone, hvor sydlige land i Europa har sin egen eurosone-syd uavhengig av dagens eurosone ledet av Tyskland. Alternativt kan Tyskland forlate eurosonen. Det siste kunne kanskje ha løst mange problemer for de andre euro-landene. Eurosonen kunne da ha fått en normal sentralbank som bla er villig til å låne ut euro direkte til de ulike landene i eurosonen uten betingelser om austerity og privatisering. Og dristigere: innføring av helikopter penger og full reserve banking i eurosonen.

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Det springende punkt er nok at ved en oppløsning så står inflasjonspressen på menyen og noe type jubelår. Vi har et kredittbasert monetær system og det kan bli / blir hinsidige konflikter når korthuset faller. Det vill ikke dages elite vare med om… Kick the can til månen men ja kanskje Italia:) Det er vanskelig dommedags matte:) 1+1 er ikke 2.

  Mitt bet begynner å bli at systemet faller av at tilliten til systemet brister og at det finnes alternativ i den settingen. Krypto, BRICS land og så videre… Ytre omstendigheter…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere