Romslige valgløfter i Italia

0
Femstjernersbevegelsen har drevet en kampanje mot euroen.

Den italienske avisa La Repubblica har regnet ut at de politiske partiene har gitt velgerne løfter om forbedringer med en totalsum på 200 milliarder euro, eller om lag 12 prosent av landets BNP.

Blant løftene er minstepensjon opp til 1000 euro i måneden, skattefritak for første bil, avskaffinga av arbeidsgiveravgift for nyansatte unge folk, gratis TV, borgerlønn på 780 euro i måneden og nedsatte skattesatser til 15 eller 23%.

Alt dette appellerer til mange. Minstepensjonene er svært lave, arbeidsgiveravgiften er på 100% og skattesatsene på lønnsinntekter er blant de aller høyeste i Europa, men det likner likevel sterkt på det første valget i Napoli etter krigen der monarkisten Achille Lauro etter sigende skal ha delt ut venstresko til velgerne før valget og lovt dem høyreskoen dersom han ble valgt. Han vant valget, men om velgerne fikk noen sko er heller uvisst.

Det kan godt hende at valget ender med at landet blir uten noen effektiv regjering. For å unngå en slik situasjon har den sittende finansministeren Pier Carlo Padoan foreslått en koalisjon mellom det nåværende regjeringspartiet Partito Democratico (PD) og Berlusconis Forza Italia. PDs de facto sjef Matteo Renzi har utelukket dette.

I meningsmålingene er det Femstjernersbevegelsen M5S til Beppe Grillo som gjør det best med ca 27% oppslutning. PD får rundt 24%, Forza Italia mellom 15 og 17%, Lega Nord mellom 12 og 14%, venstrepartiet Liberi e Uguali ca 7% og det fascistiske Fratelli d’Italia ca 5%.

Det er i prinsippet ikke utelukket at det kan bli en slags blokk mellom Forza, Lega Nord og FdI. De vil i så fall kalle seg sentrum-høyre, slik de gjorde i 2013.

Silvio Berlusconi, som tydeligvis har ni liv, gikk tidligere inn for å bryte med europen. Det gjør han ikke nå. Det gjør derimot sjefen for Lega Nord, Matteo Salvini. Han sier nå at det var en feil av Italia å gå med i euroen, en feil han ønsker å korrigere dersom han kommer i regjering. Salvini sier, med fakta på sin side, at euroen ødelegger landet, men om det vil bli noe mer enn valgløfter når det kommer til stykket, gjenstår å se.

Det partiet som er mest konsekvent mot euroen er Movimento 5 Stelle, som også driver en kampanje under navnet #Fuoridalleuro, eller #Utaveuroen. Men ingen vil danne regjering sammen med dem.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKapitalismens krise – og reformismens
Neste artikkelDe 500 rikeste fikk 8.000 milliarder mer i 2017
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).