Palestinsk jente (16 år) symbol for kampen mot okkupasjonen

0
Ahed Tamimi (skjermdump)

Av Øyvind Andresen.

En palestinsk jente på 16, Ahed Tamimi, har blitt et symbol på motstanden blant palestinsk ungdom mot okkupasjon og undertrykkelse. Hun blir kalt «den palestinsk  Jeanne d’Arc» etter den franske motstandshelten fra middelalderen.

Denne uka ble Ahed  formelt sikta for vold mot israelske offiserer. Det har foreløpig bare bidratt til å øke den palestinske jentas popularitet.

Ahed Tamimi ble arrestert den 19. desember etter at en video som viste hvordan hun klapser til to israelske soldater og forsøker å sparke dem, ble svært populær på internett. Hendelsen skal ha skjedd etter at Aheds 14 år gamle fetter ble skutt i ansiktet av en israelsk soldat og alvorlig skada.

Nå er Ahed, mora og en kusine sikta for vold mot israelske soldater og for oppvigleri. 

Klassekampen skriver 4. januar:

– Hennes skjebne er nå i hendene til folk som ikke engang ser palestinerne som fullverdige mennesker, sier Ahed Tamimis far Bassem til Al Jazeera, og forteller at han både er stolt av og bekymret for sin datter.

Faren mener fengslinga er politisk, og at Israel prøver å knekke dattera fordi hun er et symbol på motstand.

Klassekampen skriver videre:

Uri Avnery, veteran i den israelske fredsbevegelsen, skriver i Ha’aretz at den eneste kloke i Tamimi-historien er offiseren som unnlot å svare med vold.

Avnery sammenligner Ahed Tamimi med franske Jeanne d’Arc. Også hun ble i en alder av 16 år et ikon i kampen mot okkupasjon, men endte til slutt på bålet.

– Vi kan ikke brenne jenter på bålet i vårt land, slik som ble gjort med Jeanne d’Arc. Vi er mer humane, men vi er ikke smartere. Vi kan sperre henne inne, skriver han.

Avnery kalte forfølgelsen av Tamimi tåpelig og tror israelske myndigheter er i ferd med å gjøre ungjenta til et viktig symbol.

– Tusenvis av palestinske tenåringer ser med stolthet bildene av henne, tenker «se hvordan en av våre egne tør å stå opp mot okkupasjonen» og vil bli som henne, skriver Avnery.

Se mer om Ahed her:

Barn i fengsel

Gjennom de siste ti år har mer enn 7000 palestinske barn vært underkasta Israels militærjustis og hvert år føyer opp mot 700 nye tilfeller seg til lista.

Over 99 prosent av alle saker som bringes inn for Israels militære straffedomstol ender med domfellelse. Dommene mot barna bygger hovedsakelig på barnas egne “tilståelser”, ofte fremtvunget ved ulike avhørssentra gjennom tortur og mishandling og ved trusler om død, lemlestelse og seksuelle overgrep mot barna selv eller mot familiemedlemmer.

 

Først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Forrige artikkelSikkert som banken
Neste artikkelStøtt steigan.no. – Makta må utfordres!
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen er pensjonert lektor og fagbokforfatter. Han publiserer Andresens blogg.