Jemen: Saudi-Arabias allierte kriger mot hverandre

0
Mange titalls drept og såret da Det sørlige overgangsrådet tok kontroll over regjeringsbygningene i Aden.

Saudi-Arabias krig mot det fattige nabolandet Jemen koster tusenvis av menneskeliv og setter mange millioner andre i alvorlig livsfare – uten at verdens «menneskerettsforkjempere» bryr seg noe særlig om det. Samtidig er Saudi-Arabias krigføring og strategi et fullstendig kaos. Nå fører landets allierte til og med krig mot hverandre i Jemen.

Krig med lange røtter

Det er styrker som er lojale mot den saudistøttede presidenten Abd Rabbuh Mansour Hadi og styrker som støtter det separatistiske «sørlige overgangsrådet» som kjemper mot hverandre med tanks og panserkjøretøyer i Adens gater. Dette melder Middle East Eye.

Mens Saudi-Arabia altså støtter Hadi er Det sørlige overgangsrådet støttet av De forente arabiske emirater. Emiratene og Saudi-Arabia har til nå vært allierte i krigen, og de er også allierte i konfrontasjonen med Qatar, der de oljerike statene i gulfen står steinhardt mot hverandre.

Men emiratene støtter overgangsrådet, som har har som mål å splitte ut Sør-Jemen som egen stat, noe som Saudi-Arabia er motstander av. Riyadh ønsker å kontrollere hele Jemen.

Denne motsetningen har lange historiske røtter. På 1500-tallet fantes det for eksempel to emirater i det nåværende Jemen, et med senter i Sana’a og et med senter i Aden. Diverse kolonimakter har slåss om kontrollen over området, portugiserne, britene og det osmanske riket, og det har handlet om naturressurser, men også om strategiske støttepunkter for sjøtransporten mellom India og Europa. I nyere tid har også Egypt vært djupt involvert. Deres krigføring i Jemen var så katastrofal at den er blitt kalt «Egypts Vietnam». Etter seks års krig ble den arabiske republikken Jemen konsolidert i 1968. Den ble også kalt Nord-Jemen og hadde hovedstad i Sana’a.

Det republikanske opprøret i nord inspirerte til opprør mot det britiske styret i sør, og i 1967 ble Den folkedemokratiske republikken Jemen opprettet med hovedstad i Aden. Denne staten hadde støtte fra Sovjetunionen. De to Jemen-statene førte noen kriger mot hverandre inntil de forent til en stat i 1990.

Roland Hedayat, som har skrevet mange artikler om Jemen på steigan.no, skrev om disse historiske konfliktlinjene:

«Jemen är ett av världens äldsta bebodda områden med en komplex historia. Som en röd tråd genom denna går rivalitet mellan folken på höglandet i nord och kusten i syd, samt motsättningar mellan olika stammar. Landet har ett viktigt strategiskt läge och har fått försvara sig mot inkräktande makter som under olika perioder har velat lägga det under sig. Ottomanerna har varit där i flera omgångar, men fick definitivt lämna Jemen efter 1918. Dessförinnan hade Britterna och Ottomanerna delat upp Jemen mellan sig i Nord och Syd.
Nord-Jemen blev ett självständigt kungadöme efter att Ottomanerna lämnat landet. Hamnstaden Aden i Syd-Jemen var brittisk koloni från 1839, efter ett blodigt övertagande. Så småningom blev hela Syd-Jemen ett brittiskt protektorat. Storbritannien fick släppa kontrollen över Syd-Jemen och Aden så sent som 1967 efter flera uppror mot det koloniala styret. Några av dessa slogs ner med ökänd brittisk imperial brutalitet.«

Saudi-Arabias krig

26.03.2015 meldte al Arabiya at kong Salman hadde beordret det saudi-arabiske flyvåpenet og bakkestyrker til å angripe Houthi-opprørerne i nabolandet Jemen. Angrepet var klarert med Washington. Siden har Saudi-Arabias koalisjon med FNs godkjennelse og tung vestlig støtte ført en barbarisk krig mot det fattige nabolandet.

Det er skarpe etniske og religiøse konflikter i Jemen, samtidig som landet i generasjoner har vært en del av stormaktsspillet på den arabiske halvøya.

steigan.no er den norske mediekanalen som uten sammenlikning har brakt mest informasjon om denne krigen. Les mer her.

Saudi-Arabia og Emiratene i djup konflikt

Splittelsen i Jemen er altså ikke noe som oppsto i går. Når Emiratene støtter separatister i sør og Saudi-Arabia prøver å kontrollere hele Jemen, går de tvert i mot inn i mange hundre år gamle konfliktlinjer. I prinsippet skal de to oljediktaturene være allierte, men de står for ulike dynastiske og økonomiske interesser, og har derfor havnet i en meget alvorlig konflikt. Al Jazeera, som er eid av rivalen Qatar, skriver:

«Clashes erupted in Aden early on Sunday after the army of President Abd-Rabbu Mansour Hadi, who is supported by Saudi Arabia, tried to prevent separatists, backed by the UAE, from entering the city.

At least 10 people were killed and 30 wounded in the fighting, hospital sources were quoted as saying. The main airport was also reported closed.

The Southern Transitional Council (STC) – a movement demanding secession for southern Yemen – had given Hadi’s government a seven-day ultimatum last week to either dismiss his prime minister and cabinet, or face an overthrow.»

Emiratene gikk inn i krigen på Saudi-Arabias side i 2015 og har finansiert og trent militære grupper i sør. Der har de bygd opp et nettverk av militære grupper som de kontrollerer, og nå har dette ført til åpen militær konfrontasjon med de styrkene som Saudi-Arabia støtter.

I juni 2017 utløste Saudi-Arabia med støtte fra Egypt, Bahrain og De forente arabiske emirater en konfrontasjon med Qatar der formålet var å få Qatar til å underkaste seg, eller å strupe landet. Hva det nå blir med den alliansen gjenstår det å se.

 

Forrige artikkelKan kjønnet sitte i hodet?
Neste artikkelErdoğan: Vi vil renske hele grensa mot Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).