Erdoğan: Vi vil renske hele grensa mot Syria

0
President Erdoğan taler til AK-partiets kongress. Kilde: Almasdarnews.

Tyrkia fortsetter sin militæroffensiv med det orwellske navnet «Olivenkvisten» i Afrin-regionen i Syria. President Recep Tayyip Erdoğan sa på kongressen til AK-partiet, som er hans regjeringsparti, at Tyrkia ikke vil stanse før «hele grensa mot Syria er rensket for terrorister».

Dette skriver Almasdarnews.

Since the launch of the military offensive, Turkish forces have eliminated 394 Kurdish and Daesh fighters and the country’s aviation has destroyed 340 targets during the operation, as the country’s General Staff announced on January 27.
Meanwhile, the Syrian SANA news agency reported that about 86 civilians had been killed and 198 others wounded, adding that the assault had caused damage to civilian infrastructure, including residential areas and archaeological sites.

Den ulovlige intervensjonskrigen fra Tyrkias side ble utløst da USA erklærte at de ville bygge opp en Border Protection Force i det nordlige Syria. Etterpå har Washington fossrodd og sagt at de ikke har slike planer i det hele tatt. Utenriksminister Rex Tillerson sier at «noen kom med en uriktig uttalelse»:

“That entire situation has been misportrayed, misdescribed. Some people misspoke. We are not creating a border security force at all.”

Det finnes knapt et menneske utenom de aller mest hjernevaskede som tror på dette dementiet. Men det betyr at kurderne igjen er blitt sviktet av sine allierte i USA, slik vi lenge har forutsett. Det at Erdoğan sier at han vil renske hele grensa, betyr at han heller ikke vil godta noen YPG-kontroll langs den nordøstlige grensa i Syria, der USA langt på vei har lagd en kurdiskdominert enklave.

Dette kartet, som er publisert av Tyrkia, viser USAs uoffisielle militærbaser i det kurdisk kontrollerte Nordøst-Syria.

Den tyrkiske avisa Hurriyet skriver at USA og Tyrkia nå prøver å lappe sammen en konflikt som har alle elementer i seg for å splitte de to allierte. På vegne av Donald Trump har sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster ringt sin tyrkiske kollega Ibrahim Kahn og forsikret ham om at USA ønsker å avverge en konflikt mellom de to landene.
Men Tyrkia stiller tøffe krav til USA for å godta dette:

1. Ingen våpen til YPG.
2. Våpen gitt til YPG må trekkes tilbake.
3. Militær trening av YPG må innstilles.
4. Ingen logistikkstøtte til YPG.
5. Alle bånd med YPG må brytes.

Hvis USA føyer seg etter de tyrkiske kravene, betyr det slutten på USA kurdiske eventyr i Syria, og da har ikke kurderne noe annet alternativ igjen enn å søke forsoning med den syriske staten.

I Tyrkia snakkes det nå om at en pasifisering av grensa vil gjøre det mulig for de mange syriske flyktningene i Tyrkia å vende hjem til Syria.

Dette sier ordføreren i grensebyen Gaziantep til Hurriyet.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelJemen: Saudi-Arabias allierte kriger mot hverandre
Neste artikkelÅtte av ti svensker: Sverige er et klassesamfunn
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).