Cuba 191 – USA 2

15

FNs hovedforsamling har stemt over opphevelsen av USAs 55 år lange blokade av Cuba. Resultatet ble et knusende nederlag for USA. 191 av FNs medlemsland stemte 1. november 2017 for at blokaden oppheves, mens bare ett land fulgte USA, og surprise, surprise, det landet var Israel.

Delegat etter delegat tok ordet for å støtte Cuba, og særlig tydelige var delegatene fra Afrika, som en etter en roste Cuba for landets støtte til Afrika, både når det gjelder støtte til frigjøringskamp og støtte til å forbedre helsevesenet.

Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez fikk tordnende applaus da han entret talerstolen.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley innså at hun hadde praktisk talt hele verden imot seg da hun argumenterte for å opprettholde blokaden, men hadde såpass av frekkhetens nådegave at hun sa at det er «i solidaritet med det kubanske folket» at USA fortsetter blokaden.

Rodriguez bemerket at Haley «snakker på vegne av et imperium som tramper internasjonal lov og FN-charteret ned i søla».

Og praktisk talt alle USAs allierte sviktet sin leder i avstemning. Ingen NATO-land, ingen araberstater, ikke en gang øystater i Stillehavet som lever på USAs nåde, stemte sammen med USA. Det gjorde bare Israel, som dermed bekreftet det «spesielle forholdet» mellom de to landa enda en gang.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

  • Stemmeresultatet bekrefter utelukkende FN som det bedraget organisasjonen er på sitt beste.
   Skal organisasjonen få legitimitet og momentum må den nåværende begraves og en ny skapes, et helt annet sted.

 1. Her har nok USAs «partnere» fått tydelige signaler om at de ikke vil få konsekvenser om de stemmer for opphevelse. Det må i så måte være et tydelig «stikk» inn i de «udisiplinerte» republikanske rekkene. Trump kjemper for tiden en «krig» på mange fronter. At det var «hauken» Nikki Haley selv som måtte i ringen å ta i mot det forsmedelige nederlaget var jo interessant i seg selv.

 2. Er dette udelt positivt? F.eks. har Cuba utviklet et unikt økologisk jordbruk som følge av blokaden, til etterfølgelse for resten av verden. Kommer nå agroindustrien inn for å ødelegge dette? Hva med alle de fattige som bor i de pittoreske gamle bydelene? Blir de nå presset ut av rike amerikanere som vil ha leilighet i det gamle Cuba? Hva skjer med alle de gamle veteranbilene som har blitt holdt i hevd at tvingende nødvendighet? Blir de kjøpt opp av rike amerikanske samlere? Ja, spørsmålene er mange.

 3. USA gir seg tydeligvis aldri. Dette gjelder både Cuba og Nord-Korea.Det er egentlig ganske ekstremt. USA gir ikke opp blokaden mot disse to land før det er gjennomført regimeskifte i disse to land (og det spiller heller ingen rolle om det nye regimet er et diktatur bare så lenger USAs interesser sikres feks slik som i Egypt). Det er tragisk for verden å ha en supermakt som aldri gir opp å forme verden i sitt eget (perverterte) bilde og hvor ikke et eneste land slipper unna. Med denne holdningen kan USA trekke med seg hele verden ned i avgrunnen. Hovmod står for fall.

  • At Mohammed Mursi ble kastet av general al Sisi var en lykke for både Egypt og resten av Midt-Østen.
   Det muslimske brorskap’s mann, Mohammed Mursi ble valgt med knapt flertall – slik som Adolf med barten.
   I Egypt visste flertallet heller ikke sitt eget beste.

  • SH: Du nevner Cuba og NordKorea som to likeverdige eksempler. Kan det være fordi de begge definerer seg som kommuniststater? Jeg kjenner Cuba godt etter to ganske lange opphold og sykling rundt i landet. Det er på mange måter et sosialt eksperiment som foregår, og som har gått helt galt. Den offisielle forklaringen er at Cubas misære skyldes USA’s boikott. Jeg vil heller si at det skyldes Carl Marx. Fidel var en revolusjonshelt som på nesten 60 år ikke klarte å skape velstand. Hans bror, Raul (eller ‘kineseren’ som de kaller ham) har ikke Fidels karisma og viljestyrke. Dessuten ligger han under for alkohol. Det er lite håp og fremtidstro i befolkningen og de er helt avhengig av gaver fra 4 millioner cubanere som har flyktet fra systemet og oppholder seg for det meste i Florida. Det er altså ikke boikott når det gjelder slikt, og jeg så flere steder sekker med korn fra USA. Det er derfor uhyre dumt av USA å opprettholde en formell boikott (på papiret). Få den fjernet så har ‘systemet’ ikke dette å skylde på. Hvor landet så vil gå, kan vel ingen si med sikkerhet. Kanskje som Puero Rico som har USA’s største mc.Donaldstetthet, mest fedme og en nesten utrolig tetthet av SUV-biler som disse fete menneskene nødig forlater for transporter utover 50 meter. Kanskje best Cuba blir som det er.
   NordKorea og ‘little rocket man’ er selvsagt noe helt annet. Landet er en trussel både for seg selv og for resten av verden. Hvis atom-prøvesprngningsfjellet hans sprekker kan det forurense radioaktivt halve verden. Det er helt opplagt at her må noe gjøres og jeg synes USA burde overlate den jobben til Kina. Så kan de selv konsentrere seg om å skyte ned de rakettene som kommer fra denne vitsen av en statsleder.

   • Fedme i et folk er tegn på at landet er invadert av psykologer m/klonende professorer.

    Det er heller ikke Kim som er problemet i Nord-Korea, men en psykologiprofessorer som antakelig forsøker å få en stormakt til å «ta» Nord-Korea fordi Kim har kastet noen av dem ut, altså noe som ligner det som trolig skjedde da USA og Storbritannia angrep Irak.

    Jeg håper at USA ikke lar seg lure igjen og slutter å provosere. Professorene kan ha gjort Nord-Koreanerne nokså paranoide.

    Hvem som skyter opp raketter og sprenger store bomber i Nord-Korea er noe som bør undersøkes. Professorene er nemlig løgnens mestere.

 4. Det er ingenting mot scoringstabellen til orkan-ofrene. Hei, samfunnsforskere og økonomer, her ligger alt til rette for direkte sammenlikning mellom gammel kommunist stat og skatte-paradisenes håndtering av katastrofen. Randomisert av Sjefen sjøl.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.