Cuba 191 – USA 2

0

FNs hovedforsamling har stemt over opphevelsen av USAs 55 år lange blokade av Cuba. Resultatet ble et knusende nederlag for USA. 191 av FNs medlemsland stemte 1. november 2017 for at blokaden oppheves, mens bare ett land fulgte USA, og surprise, surprise, det landet var Israel.

Delegat etter delegat tok ordet for å støtte Cuba, og særlig tydelige var delegatene fra Afrika, som en etter en roste Cuba for landets støtte til Afrika, både når det gjelder støtte til frigjøringskamp og støtte til å forbedre helsevesenet.

Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez fikk tordnende applaus da han entret talerstolen.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley innså at hun hadde praktisk talt hele verden imot seg da hun argumenterte for å opprettholde blokaden, men hadde såpass av frekkhetens nådegave at hun sa at det er «i solidaritet med det kubanske folket» at USA fortsetter blokaden.

Rodriguez bemerket at Haley «snakker på vegne av et imperium som tramper internasjonal lov og FN-charteret ned i søla».

Og praktisk talt alle USAs allierte sviktet sin leder i avstemning. Ingen NATO-land, ingen araberstater, ikke en gang øystater i Stillehavet som lever på USAs nåde, stemte sammen med USA. Det gjorde bare Israel, som dermed bekreftet det «spesielle forholdet» mellom de to landa enda en gang.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelBaser i Italia: historen om et lands underkastelse
Neste artikkelKjære støttespiller!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).